Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Rikke Schubart:
Verdens 25 bedste gyserfilm
120 sider
Kr. 149,-
Rosinante
2001


Af
Kristian Kristiansen

 

Omslag

Læs om tidligere
'25 bedste-bøger'

 

Fire ud af fem kranier

Et nyt filmbind har set dagens lys i Rosinantes lille, handy serie om diverse kulturfænomener i top-25 perspektiv. Her er turen kommet til gyserfilmen, og om horror gælder det nok, at den ligesom sex er kommet for at blive (forfatterinden angiver da også talrige koblinger mellem sex og horror rundt om i bogen).

Udvalget omfatter perioden 1931 til 1987. Fra James Whales berømte Frankenstein-filmatisering, (der samtidig blev Boris Karloffs store gennembrud) og frem til ikke færre end tre film i 87: Sam Raimis "Evil Dead II", Clive Barkers "Hellraiser" og Kathryn Bigelows "Near Dark". Hitchcock og Polanski er som de eneste instruktører begavet med hver to film, henholdsvis "Fuglene"/"Psycho" og "Chok"/"Rosemary's Baby".

Alene disse titler antyder udvalgets righoldighed og diversitet; kriteriet er dels historisk, dels de helt personlige favoritter. Et par mere utraditionelle valg er Rouben Mamoulians Dr. Jekyll & Mr. Hyde-udgave fra 1932 samt Steven Spielbergs "Duellen", der fortjenstfuldt fremhæves frem for "Hajen".

De enkelte afsnit giver gode, fyldige handlings-resuméer, ofte garneret med velvalgte citater fra filmens dialog. Rikke Schubart har skrevet sin bog som et udpræget lyst-objekt, og hendes hånd er både ferm og gavmild. Hun er rasende vidende og velformuleret; der er tale om et entusiastisk-engageret kærlighedsbrev fra én fan til en anden; 25 hurtige, hikstende åndedrag, der ikke kan undgå at tænde, hvis man på forhånd blot er minimalt interesseret i genren. Bogen vrimler med fine, finurlige iagttagelser, mange måske ellers ville have overset (bl.a. afliver hun ubarmhjertigt skrønen om, at man rent faktisk ser Rosemarys baby i filmen). Bogen er indforstået, men alle kan alligevel være med.

Og så er den helt vidunderligt politisk ukorrekt! Når hun sammenligner "Motorsavsmassakren" med "ligesom at drikke til man når blackout, eller køre så stærkt at man ville miste kørekortet, hvis det blev opdaget. Med andre ord en oplevelse et dannet menneske ikke kan være foruden." Eller hvor hun nærmest henført ånder, at "(sex)livet ville være langt, langt kedeligere uden gyserfilmen."

Den trange plads, hver film kan tildeles, gør det dog nødvendigt at henvise til forfatterindens første bog om gysergenren: "I lyst og død – fra Frankenstein til splatterfilm" (1993)... hvis man vil vide mere.

Fire ud af fem mulige kranier.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]