Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Rolf Sindø:
Pindsvin kan ikke svømme
Noveller
192 sider
Kr. 200,-
Gyldendal


Følelsesmæssigt amputerede
30 årige slår sig løs!

 

 

Af Michael Balle Jensen

 

omslag
Novellerne anmeldes også i det trykte Sentura # 8.

 

Rolf Sindøs debut som novelleforfatter skuffer fælt i forhold til det fine arbejde, han har har lavet som redaktør på tidsskriftet Ildfisken. Vi møder et dusin mennesker omkring 30, der i otte noveller får deres hverdage vævet sammen på en måde, der minder om Altmans film 'Short Cuts'(Raymond Carver) eller dens danske modstykke 'Den 18.'. Temaerne minder på sin vis også om Jan Sonnergards 'Radiator', der for tre år siden begejstrede læsere og anmeldere, men det er en helt anderledes tandløs forestilling Sindø præsenterer.

Temaerne spænder fra den vilde polterabend i Surfbumser, hvor vennerne til sidst får samvittighedskvaler over den pædofile onkel, der forgriber sig på en 14 årig brudepige, på samme måde som han tidligere har været efter bruden (Det bliver i familien) til den halvsadistiske og egoistiske familiefar i Dobbeltgænger. Der er masser af sex, voyerisme og groteske scener, men det letter aldrig rigtigt fra ren fortælling til dybere indhold. Der er tilsyneladende ingen dybere mening med, at historierne væves sammen, og hver enkelt historie taget for sig rummer ikke den dybde, der kendetegner interessant litteratur.

Bedst er historien om falckredderen, der beslutter sig for at opsøge indisk mystik (Indisk Aske), da han opdager, at han er steril, for den kalder på smilet trods sekvenser med et lemlæstet trafikoffer. Og familiefaderen der i raseri over ikke at kunne disciplinere sin lille søn, sparker et forsvarsløst pindsvin i druknedøden er da også en lidt chokeret hovedrysten værd.

Novellerne har deres groteske højdepunkt i historien om den dybt ucharmerende invalidepensionist (En fed løgn), der bundet til sin kørestol efter en arbejdsulykke, alligevel formår at vække moderinstinktet i den kvindelige lægestuderende, der er sat til at passe på ham, og i en novelle senere formår at vokse som menneske. Surfbumser rummer et af de få indslag af tekstmæssig dybde, og tematiserer to nu voksne ungdomsvenners forhold. Den ene skal giftes og må grueligt meget galt igennem, men det er faktisk værst for novellens fortæller, der må indse, at han ikke længere kan have vennen for sig selv. Der er lidt af Det brune Punktums Rørvigsang over den historie.

Det er kedelige hverdagsproblemer for en række følelsesmæssige misfostre, der tilfældigvis er blevet for gamle til at være unge, men ikke har indset det endnu. Det kunne være en samtidsfortælling der gav rammende karakteristikker og samfundsrevselse med bid i, men i Sindøs behandling bliver det dovent tidsfordriv og lunken tristesse. Bogen bevæger sig som en rusten Barbara Cartland påfyldt Generation X uden bly.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]