Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

 

 

 

Af Louise Kidde Sauntved


Per Fly er uddannet på Den Danske Filmskoles instruktørlinie (1993). Han har flere novelle- og kortfilm bag sig og har instrueret tv, bl.a. TV-ansjosen og Taxa. I 1997 lavede Per Fly Danmarks første DVD-Rom. Bænken er hans første spillefilm, som I øvrigt også høstede en Bodil for den bedste mandlige hovedrolle (Jesper Christensen) og birolle (Nicolaj Kopernikus).
 
Beskåret udgave af artikel bragt i Sentura 6, 2000.

Bag om Bænken

Succesbølgen i dansk film har givet plads til nye instruktører, der tør gå mod strømmen. En af dem hedder Per Fly, som netop har modtaget en Bodil for Bænken. Sentura var med på næstsidste optagedag, hvor det også blev til fem minutters snak med instruktøren.

Når man kigger på referatet af handlingen i 'Bænken', synes der umiddelbart at stå skrevet "socialrealisme" hen over den med store bogstaver. Den betegnelse er Per Fly imidlertid ikke meget for. Den lugter for meget af 70'ernes danske socialrealisme, hvor det kun var temaet, det handlede om. Filmens hovedperson Kaj er alkoholiker, men Per Fly understreger, at det ikke er en film om alkoholisme. Her er det mennesket, det drejer sig om, og alkoholismen er kun en del af Kaj. Mediernes billede af "manden på bænken" er i overvejende grad fokuseret på de negative sider. Som Per Fly udtrykker det, "dokudramaer, hvor man stikker kameraet ned i det mest betændte sår i to minutter, siger "tak" og går igen". Det billede er alt for unuanceret mennesket bag kommer ikke med.

Per Fly og hans medforfatter Kim Leona har været grundige med research. De har bevæget sig i miljøet i flere måneder, i Tingbjerg uden for København, og har virkelig noget på hjerte: de ønsker at tegne et helstøbt billede, der også viser de positive sider ved livet "på bænken". "Mange af de alkoholikere, der hænger ud på torve og gader hygger sig sammen. De har et kammeratskab, og de har noget, vi andre ikke har - nemlig tid. Bagsiden er så, at de ikke bliver særlig gamle. Mændene bliver som regel kun omkring 50, kvinderne kun omkring 40."

Det loyale og tætte forhold til de personer filmen portrætterer, skinner ikke kun igennem i fiktionens verden, men også i kontakten med de lokale i området. De følger med stor interesse optagelserne, og flere af dem er på fornavn med filmholdet. Hvis en enkelt bliver for højrøstet, bliver han hurtigt sat på plads af en af kammeraterne: "Hvis du vil være moviestar så er det derude det foregår, ellers holder du bare din kæft!"


Fedtet hår og Fanta
At researcharbejdet virkelig holder, får vi overraskende bevis for i den næste scene, der skal skydes. Nicolaj Kopernikus, som spiller Kajs drukkammerat, står op af en gul murstensvæg i slidte cowboybukser, ternet skovmandsskjorte, lædervest, og det obligatoriske lille overskæg. I hånden holder han en halvandenliters flaske med Fanta. Mod ham kommer Kaj, spillet af Jesper Christensen, også udstyret med Fanta og stort set samme påklædning. Kameraet snurrer, optagelsen er i gang.

Pludselig dukker en mand op på den anden side af gaden, bagved filmholdet. Han er iklædt de samme slidte cowboybukser som skuespillerne, en stumpet læderjakke og uplejet vildmandsskæg i hænderne holder han 1 liter billig appelsinvand. Et kort øjeblik opstår der tvivl om, hvad der er fiktion, og hvad der er virkelighed. Jo, Per Fly kender de typer han fortæller om.

[ t o p ]      [ h j e m ]