Publiceret 2002
[Opdateret d. 31.7.2006]
LYN-INTERVIEW
Af Johnny Hedegaard Madsen
Foto: Geir Haukursson/Webpixels.dk

De nedenstående citater er fra Bent Otto Hansen, Mord på landsholdet (Forum, 2002):
"Han har stået foran en målmand med bolden mellem sine fødder og har så smækket dem sammen, så bolden smutter op i luften som en mandel, og så headede Martin i samme bevægelse bolden forbi øret på målmanden og i mål, inden vedkommende fik hænderne op. Han har ladet et hårdt indlæg i hoftehøjde mod nærmeste stolpe passere tæt forbi kroppen bag ryggen og derpå ramt bolden med hælen ved hurtigt at føre begge fødder mod numsen, så bolden sejlede over i det øverste modsatte målhjørne. Det handler om at lade situationen inspirere til kreativitet i stedet for at frygte for konsekvenserne af ikke at score..."
(Vennen Jimmy om hovedpersonen Martin)
*
"...prisen for at have en kapacitet som Schmeichel til rådighed var problemer med hans temperament og overdimensionerede selvfølelse.
Flere nuværende landsholdspillere havde åbent fortalt om den ændrede stemning i positiv retning på landsholdet, efter at man ikke mere var nødt til at indordne sig under Schmeichels luner og leve med de mere problematiske sideeffekter af hans personlige karakter.
...Kollektivet var kommet mere i højsædet efter Schmeichels farvel, og nu var det Ebbe Sand, der skilte sig ud som den mest succesrige uden at optræde storsnudet. Schalke-angriberen arbejdede nemlig så hårdt, at de andre havde nemt ved at acceptere hans stjernestatus..."
(Politimanden Landberg tænker på landsholdets aktuelle situation)
*
"Martin bruger sin intuition, når en chance opstår. Han søger det anderledes, og publikum værdsætter især hans synlige glæde ved at spille og hans mod til at mislykkes. "Erstat kraft med rytme!" plejer han at sige. Han elsker jo de solister i musik, både i jazz og i klassisk, der går fra at imponere med masser af toner og teknisk perfektionisme til at bruge pauserne mere og mere og søge efter mulighederne i den enkelte tone."
(Vennen Jimmy om hovedpersonen Martin)
*
"... hun havde påstået, at en angriber sådan set godt kunne få både en advarsel for at prøve at filme sig til et straffespark, og så alligevel få et straffespark…
I en kamp i Allsvenskan i Trelleborg blev en angriber hevet i armen af en forsvarsspiller i straffesparksfeltet, men angriberen prøvede at blive på benene for at komme til en afslutning, og Anders Frisk brugte fordelsreglen og lod spillet fortsætte i første omgang. Sekundet efter nærmede en anden forsvarsspiller sig, og angriberen lod sig teatralsk falde inden forsvarsspiller nummer to nåede at røre ham. Gult kort til angriberen for Svanens Død, men straffespark til ham, alligevel, for at blive hevet i armen af den første forsvarsspiller."
(Politimanden Landberg tænker på sin datter, der er fodbolddommer)
|
|
Blondiner og scoretricks
Nogle er født med en sølvske i munden. Journalisten Bent Otto Hansen må være født med en bold i stedet.
Op gennem det meste af 90erne var han fodboldkommentator på TV3 og TV3+. Og sidste år debuterede han med en mindre digtsamling, Blindforsøg, som handlede om alt fra kærlighed til ensomhed og sport.
Nu har han skrevet sin første roman, der samtidig er Danmarks første fodboldkrimi.
I den anledning sparkede vi et par hurtigtløbende, sproglige bolde afsted til forfatteren:
Hvordan kom du på idéen med at skrive en krimi om fodbold?
Sidste forår prøvede jeg febrilsk at få forlagene til at udgive min digtsamling Blindforsøg, men de slog syv kors for sig. I processen fik jeg kontakt med Ole Knudsen på Forum, og han var lige så lunken som de andre forlagsredaktører. Til gengæld gik han og tænkte over hvorfor der ikke var nogen der skrev en fodboldkrimi. Det forstod jeg heller ikke. Nu findes den.
Kan du fortælle lidt om din arbejdsproces?
Jeg fik meget hurtigt ideen til handlingen. I august 2001 rejste jeg til Lissabon og researchede. Desuden har jeg læst og læst og læst i fodboldbøger, avisportrætter, set fjernsyn blandt andet i DR´s arkiver og har besøgt Portugals informationskontor i København for at få has på portugisiske navne, kultur etc. Nytårsaften blev romanen afleveret til forlaget, og så er den omskrevet seks-syv gange siden. Den sidste deadline var midt i april.
Der optræder mange virkelige personer fra sportens verden i bogen, bl.a. Peter Schmeichel, der ligefrem har fået en skurkagtig rolle. Har du overvejet konsekvenserne?
Ork ja. Men jeg opfatter de kendte fodboldstjerner som symbolbærere og arketyper. De bliver gennem deres spil og personlighed til velegnede spejle for tilhængerne lissom pop- og filmstjerner. Derfor synes jeg det ville være svagt at omformulere deres navne: Schmeichel til Peter Toleksen og Laudrup til Løjdrup og Ebbe Sand til Ebbe Sund.
Bogen er netop ingen journalistisk afslørende sag, men en frit opfundet handling placeret i en realistisk ramme. Vi gør i bogen meget nøje opmærksom på at handlingen er fiktiv. Men jeg er ingen fodboldengel måske snarere en fodbolddjævel og i øvrigt selv gammel målmand. Rifbjerg lod forresten Dronning Margrethe have noget kørende med Olof Palme i Marts 1970, og det er da gået ham meget godt siden.
Hvad, synes du, er krimi-genrens force?
Den drager med sin faste ramme, aktualitet, opbygning af spænding og den dejlige udløsning, når helten løser alverdens problemer og scorer blondinen. Alle er enige om at krimi ikke er fin nok, og det er fint med mig, for så kan man læse af lyst. 'Lyst' er godt. Og: 'Hvis' er godt, som de siger i Disneys Hercules-film.
Hvilke krimi'er har gjort størst indtryk på dig? Bl.a. sender du en skjult hilsen til den svenske forfatter Henning Mankells hovedperson, politimanden Kurt Wallander…
Ja, det gør jeg nemlig, og jeg håber ikke han bliver sur, for jeg er vild med Wallander, ligesom jeg var med Hamilton og Beck. Og nu er Wallanders datter blevet politibetjent, har jeg hørt. Spøjst…min politimand, Landberg´s datter er jo fodbolddommer. Og på film er det Body Heat (Høj Puls) af Lawrence Kasdan…men det kommer vel ikke bag på nogen, vel?
Fodboldsprog har altid været fyldt med livlige sprog-blomster og -billeder. Hvad er det fedeste fodboldudtryk, du har hørt?
Det er: "Hvad-eh, dommer…skal du ikke have en trillebør til den mavesæk, dér?" (råbt til mig i en EB-skolekamp på Amager i 80´erne).
Hvad er den bedste fodboldbog, du har læst?
Det er ubetinget Among The Thugs (på dansk: Blandt Hooligans, Samleren 1992), hvor den amerikansk forfatter/journalist Bill Buford gik undercover som hooligan i England, og efter min mening viste at problemet ikke har en skid med sociale problemer at gøre, men er timet og tilrettelagt på 1. klasse. Jeg kan græde indvendigt over hvor negativ en proces det tilsyneladende er for englændere at holde med et hold. Det handler tilsyneladende kun om at VI er verdens bedste og DE er nogle latterlige bæskubbere. Det er så aggressivt.
Vi har desværre lidt af det i Danmark efterhånden, og jeg kan ikke lide det.
Jeg er faktisk selv blevet overfaldet flere gange i London, blandt andet af en fan fra den klub jeg selv holder med, fordi jeg bad ham lade være med at ryge min 10-årige stedsøn lige op i hovedet i en siddepladssektion på stadion, hvor der faktisk var rygeforbud. Han nikkede mig en skalle, og det var rent held at han ramte lidt ved siden af, fuld og latterlig som han var. Holdet spillede skidt, og det skulle åbenbart gå ud over hvem som helst. Sygt. Vi gik bare.
Din bedste fodboldoplevelse i år?
Det var et mål, jeg scorede i februar til indendørs i HVIL (Hellerup-Vangede Idræts Loge), hvor vi fire på mit hold intuitivt kombinerede os forbi de andre, så Hans-Jørgen Nielsen jublede i sin himmel. Mand, da jeg satte den sidste inderside på... det var…jamen, altså... YES!
Og hvem bliver mester?
Mester? Det er da Thomas Windings hund.
[ t o p ]
[ h j e m ]
|