Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Dennis Jürgensen og Patrik Leis:
De kom fra Blodsumpen 2
- en Cineroman
(roman baseret på ikke-eksisterende spillefilm med tilhørende stills)
80 sider
Kr. 148,-
2001


Af
Johnny Hedegaard Madsen

 

omslag

 

 

Foto: Patrik Leis

 

 

Foto: Patrik Leis

 

Gak gak underholdende burger

Ækle monstre i bizarre latexdragter. Skumle B-film. Sexede blondine-sild. Dét er nogle af ingredienserne fra Dennis Jürgensens seneste blanding mellem burger og bog 'De kom fra Blodsumpen 2'. Det hele er letfordøjeligt, nemt at indtage og ganske nærende. Hvis man blot ikke sørger for at leve af det til hver dag.

"De kom fra Blodsumpen 2" har undertitlen en cineroman. Det er Jürgensens selvopfundne begreb for en bog, der er lavet efter forlæg af en ikke-eksisterende film. Idéen til sådan én fik han efter en tur i biografen, hvor han fik øje på nogle fup-plakater fra en ikke-eksisterende low-budget-horrorfilm.

Blodsumpen ligger på Sjælland
Romanens set-up og handling er hurtigt overskuet. Et sted i mellem Ledøje og Ballerup ligger giftfabrikken TOKSINONE. Ved siden af den ligger Blodsumpen. En ekspedition på 28 mennesker er for nyligt forsvundet i sumpens tåger. Og nu går ekspedition nummer 2 på jagt efter en forklaring...

Det udvikler sig ikke til nogen hæsblæsende og vildt medrivende historie. Men der er masser af underholdende dialogskift og fjollede gags. Nogle af dem er næsten for platte og hovedløse. Mens andre faktisk er morsomme – også selvom man er voksen og ikke så nem at narre.

Jürgensen har et sproglig drive i sin humor. Fx når han sammenligner monstrenes tunge med en "nytårs-piffert". Også måden, hvorpå monstrene fortærer de stakkels ekspeditionsofre, er så gakgak, at man trækker på smilebåndet. De får vendt bunden i vejret medens de grusomme bæster langsomt slubrer livet ud af dem gennem hælene. Resultatet er en lyd, der ligner "milkshake, der løber op igennem et sugerørů"

For glittede still-billeder
Bogen er desuden fyldt med sjove still-billeder fra den ikke-eksiterende film. Desværre er det som om billederne lægger en lidt ironisk distance til projektet. De har ingen dybde og er lidt for smart glittede – som en intetsigende reklamesag for et avantgardistisk tøjfirma. Man får ikke den oplevelse af saftig trash og horror-kitsch som Jürgensen tilsyneladende havde oprindeligt.

Stills'ne af blondinen i hvid badedragt, konsekvent kaldet Den Skrigende Unge Pige, kan jeg dog godt forestille mig, mangen en 12-15 årig ungersvend finder har rigeligt dybde.

Burger eller bog
Hvad er "De Kom fra Blodsumpen 2" så mest? Burger eller bog? Tjah. Dennisklubbens ca. 2200 medlemmer – det må være Danmarks største fanklub for en forfatter – er nok ligeglade. Og i sidste ende er det vel deres stemme, der tæller.

Jürgensen selv har også en meget afslappet holdning til den slags spørgsmål. I et langt og informativt interview med Information fra 12. maj, 1998 siger han således:
– Jeg prøver bare at levere en underholdende historie, som holder læseren fanget, og så lægger jeg ikke mere i det.

Men på trods af dén holdning har Jürgensen oplevet noget så usædvanligt som at blive cencureret bort fra et skolebibliotek. Det skete for bogen "Kadavermarch" så sent som i 1998.

Med cineromanen tager Jürgensen hul på det nye årtusinde – og trods sine manglende litterære kvaliteter er den i hvert fald objektivt set en nyskabelse. På Forlaget Tellerups hjemmeside, www.tellerup.dk, kan der endda findes supplerende materiale til bogen – helt i tråd med udenlandske forbilleder som fx "The Blair Witch Project". Der er således "vidneudsagn" fra naboer til Blodsumpen, ligesom man kan se billeder af "skuespillerne".

 

[ t o p ]       [ h j e m ]