Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 14.5.2007
[Opdateret d. 14.5.2007]

ANMELDELSE
Charlotte Heje Haase [Spacemermaid]:
1001 tårs tøsetanker
Blogroman
208 sider
Kr. 199,-
Politikens forlag
Udkommet 15. maj 2007

 

Af
Bent Otto Hansen

[NB! Bent Otto Hansen blogger selv under navnet Beologen]




Omslag til bogen

Charlotte Heje Haase
Er født 1977, har en Joint Master i kommunikation og sociologi fra Goldsmiths College, University of London og arbejder som journalist og redaktør.

Hun blogger under navnet Spacemermaid på gratisavisen Urbans blogside og først nu i forbindelse med udgivelsen – og efter svære overvejelser – har hun besluttet at offentligøre sit rigtige navn.

Initiativet til at samle hendes indlæg i en blogroman blev taget af en forlagskonsulent, der tilfældigt kom forbi nogle af hendes indlæg – og faldt pladask for dem.



*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Spacemermaids blog – læs fx nogle af de mange overvejelser om anonymitet og spændingen ved at udgive sin blogroman...

Spacemermaid blev spottet af en forlagskonsulent fra bogudvikling.dk...

I forbindelse med udgivelsen af bogen har Spacemermaid oprettet en ny blog – her planlægger hun bl.a. klummeindlæg fra ikke-bloggere...


 

Tøs med ekspertise i at sluge kameler

En stak blogindlæg af en næsten 30-årig citygirl om hendes spøjse eskapader og kolbøtter i livet er samlet i bogform. Den kandiderer dermed til at blive den første danskfødte blogroman. Og skiftet i medie, fra blog til bog, fungerer faktisk overraskende godt, mener vores anmelder.

ANMELDELSE: For tre år siden begyndte Charlotte Heje Haase at skrive internetdagbog om sin susende travle tilværelse. Hun gjorde det under pseudonymet Spacemermaid og gør det den dag i dag på gratisavisen Urbans blogserver.

Anonymiteten gør, at hun kan være meget specifik i beskrivelsen af venner, familie, kolleger og kærester – og så dem der ikke når længere end til et par våde kys i forbifarten på et af mange besøg på diverse udskænkningsetablissementer og til festlige sammenkomster.

Uddragene fra hendes underholdende blog udkommer nu i bogform. Og skål på det! Det er nemlig ikke for sjov, at bogen hedder 1001 tårs tøsetanker – for selv den mindste sociale begivenhed bliver skyllet ned, og ofte skal der en del væske til at hjælpe den snart trediveårige citygirl med at sluge kameler og fortrænge diverse hovsa-oplevelser.

At overføre blog til bog
Hendes spøjse eskapader og mindre eller mere frivillige eksistentielle kolbøtter er spændende at følge med i for de bloglæsere, som måske dagligt går på nettet for at læse hendes nyeste indlæg og af og til skrive en kommentar til hende. Bloggens store styrke er nyhedsværdien: Man læser om hændelserne, mens de er i gang, og man kan blande sig.

Aktualiteten og interaktiviteten forsvinder ved at overføre bloggen til bogform, men man vinder til gengæld noget andet, nemlig overblik og mulighed for fordybelse. Bogen er i et handy format, og det er en fornøjelse at bære rundt på hendes liv uden at skulle logge sig på nettet og misse med øjnene foran en flimrende skærm.

Kald mig gammeldags, men jeg har nydt at kunne blade frem og tilbage i stedet for at skulle surfe rundt og frem og op og ned. Blogosfæren er smart og fiks, men i cyberspace varer mands minde i otte dage, og jeg gider simpelthen ikke søge tilbage i alt for gamle arkiver.

Derfor skal Politikens forlag roses for at turde satse på, at læsere vil købe en bog med en masse indlæg, som allerede har været offentliggjort på nettet. Hvis eksperimentet går godt, kan det åbne op for flere redigerede udgivelser af andre bloggeres indlæg. Mon ikke der er en havmand eller to med noget på hjerte efter alle disse nynnende kvindeudfrielser?

Det er i hvert fald en god investering at tilbringe nogle timer sammen med en ung kvinde, hvis forvirrede liv sikkert ikke afviger fra mange andre unge karrieredrømmeres, men til gengæld skriver om det med humor, ofte dejlig sort, og med en befriende ærlighed og selvindsigt.

Nu står hun frem
Hun skriver så godt, at hun på et tidspunkt fik nogle af sine indlæg tyvstjålet af en kvinde, som fik stor succes ved at kopiere Spacemermaids oplevelser direkte ind på sin egen blog på TV 2's hjemmeside, indtil bedrageriet blev afsløret, og bloggen lukket.

Charlotte Heje Haase har efter mange, lange og svære overvejelser besluttet sig at afsløre, hvem hun er, også selvom hun har skrevet alle indlæggene anonymt. Hun er allerede blevet belønnet for sit mod ved at blive tilbudt et godt job som klummeskriver under sit eget navn i Femina. Det er hendes personlige eksperiment at turde stå frem og stå ved alle sine anonyme betroelserne.

Tøseriets fnisende udlevering af intime detaljer kan afløses af en voksen kvindes tanker i tiden uden at skrue ned for humoren. Det har forfatteren format til, for der er masser af guldkorn og corny observationer i hendes pen, som minder mig om Maise Njors [den ene af forfatterne til bogen Michael Laudrups tænder, red.].

Må udvikle egne ben
Charlotte Heje Haase har evnen til at invitere læseren med ind i hvirvelstrømmene, uden at man savner sit korkbælte. Det er én lang saltvandsindsprøjtning. Men nu må havtøsen op på stranden og udvikle nogle voksne ben at gå på. Hun citerer i bogen sin veninde for dette afrikanske ordsprog: "Hvis man én gang har brændt sig på suppen, så puster man på yoghurten".

Debuten giver appetit på mere fra et á la carte kort, der virker omfangsrigt og baseret på råvarer af god kvalitet. Så må dem, hun udleverer i bogen, og som sikkert kan genkende sig selv bag de titler, de har fået – Filosoffen, Elsker, Entusiasten, Mormor – i mellemtiden dække øjnene med et par agurkeskiver fra køleboksen.

[ t o p ]       [ h j e m ]