Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 3.2.2008
[Opdateret d. 3.2.2008]

ANMELDELSE
Christian Mørk:
Darling Jim
[Oversat af Christian Mørk]
318 sider
Kr. 249,-
Politikens forlag
Udkommet 27. september 2007

 

Af
Ulf Joel Jensen




Omslag til bogen

Christian Mørk
Er født 1966 – debuterede i 2006 med romanen De ti herskere. som blev taget vel i mod af det danske anmelderkorps, og er siden udgivet i bl.a. Tyskland og Rusland(!).

Som 22-årig flyttede Mørk, i øvrigt søn af skuespillerne Susse Wold og Erik Mørk, til Vermont i USA for at gå på College.

Der blev han – ikke lige i Vermont, men i USA. Han har bl.a. arbejdet som filmproducer hos Warner Bros. og som film- og kulturskribent på forskellige amerikanske aviser og blade, heriblandt fagtidsskriftet Variety og The New York Times.

Som en usædvanlig del af markedsføringen har Christian Mørk i en periode optrådt i et 30 sekunders tv-spot, hvor han reklamerer for Darling Jim, der trykt i et imponerende førsteoplag på 20.000.

Han skriver på engelsk og oversætter efterfølgende selv til dansk.



*

RELEVANTE LINKS:

Læs et interview med Christian Mørk fra Flensborg Avis, hvor han fortæller om Darling Jim...

Hør et interview med Christian Mørk fra P2 Plus, hvor han fortæller om Darling Jim...

Besøg Christian Mørk på hans egen hjemmeside christianmoerk.com...


 

Mørks mørke sider

Med Darling Jim trænger Christian Mørk ind under huden på et overnaturligt Irland og tegner billedet af en verden, der på en gang ligger snublende nær ved det genkendelige, men ikke desto mindre er skåret ud af samme materiale som folkeeventyrerne…

ANMELDELSE: Da Christian Mørk i 2006 debuterede med romanen De ti herskere, blev Danmark introduceret til et forfatterskab med en noget usædvanlig baggrund. Forfatteren er født og opvokset på Frederiksberg, men har levet det meste af sit voksne liv i USA og er nu bosat på Brooklyn i New York. Her har han bl.a. arbejdet som journalist (bl.a. på Variety og The New York Times) og filmproducent (bl.a. på filmene Michael Collins og The Butcher Boy).

…Som nævnt ikke ligefrem nogen gennemsnitlig baggrund for en dansk spændingsforfatter. Men så igen – det er hans bøger heller ikke ligefrem. Altså gennemsnitlige.

Gotisk hyldest til Irland
Hans seneste Darling Jim foregår i Irland. Det er en mørk og grum fortælling om tre smukke søstre, deres tante og hendes mand. Det er også fortællingen om et postbud med kunstneriske ambitioner, om besættelse, forelskelse, om varulve, mord og sex så det driver. Som man sikkert fornemmer, har Darling Jim de fleste ingredienser til et godt og mørkt eventyr á la Brødrene Grimm.

Det stakkels postbud bliver hvirvlet ind i historien, da han en dag drages af en pakke med ukendt adressat. Han tager – naturligvis og stik mod alle regler – pakken med sig hjem. Den viser sig at indeholde en dagbog fra en afdød ung pige, og med dagbogen følger en forpligtigelse til at opklare mysteriet om, hvad der er overgået hende og hendes to søstre.

Det resulterer i en roman lige så dyster som forfatterens efternavn. En bog med lige dele humoristiske og gotiske over- og undertoner, der på en gang fascinerer og skræmmer. Det er fermt og intelligent strikket sammen. En hyldest til Irland og alt, hvad der er irsk – lige fra den skummende Murphys Stout til de omrejsende fortællere, seanchais, der fordrejer hovederne på deres tilhørere – ofte specielt dem fra det såkaldt svage køn…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]