Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Dast Magazine
Nr. 1, 2001, 34 årg.
(Svensksproget)
130 sider
Sv. kr. 64,-
dast@keg.se


Af
Johnny Hedegaard Madsen

 

Nej, det er ikke et tysk banktidsskrift.
 

Kriminelt fordomsfrie

Jaja, vi anede det nok. Svenskerne er langt mere kriminelle end danskerne. Se nu bare på det seneste nummer af Dast Magazine. Hele 130 sider i A5-format, hvor svenskerne breder sig ud over alle grænser og med stor fornøjelse og indsigt boltrer sig menneskets – og litteraturens – kriminelle skyggesider..
    Det er så ækelt, så pinligt, at det må gibbe i enhver anstændig dansker. Af misundelse, vel at mærke.

Kommet i 34 år
Genstanden for denne min hede og vanskeligt håndterbare misundelse er som sagt Dast Magazine. Et af de mest seriøse bidrag til et allround kriminaltidsskrift i Norden.
    Det er nu trofast udkommet i ikke mindre end 34 år – nærværende nummer er imponerende nummer 170 i rækken.

Som så mange tidsskrifter af den slags er Dast selvfølgelig et con amore-projekt. Det er på det nærmeste drevet på vand og brød, af en flok frivillige og ulønnede skribenter.
    Trykket er simpelt og sort/hvidt og det frivillige aspekt kan medføre at kvaliteten af bidragene er svingende. Til gengæld kan man være sikker som amen i kirken på, at artiklerne er grundige, indsigtsfulde, underholdende og båret af stor kærlighed til de kriminelle sager.

Spreder sig bredt
Artiklerne spreder sig bredt over det kriminelle register.
    Fra de hyggelige, usignerede smånotitser – til det mere seriøse, som denne gang er en universitetsopgave, hvor forfatterinden gennemgår personbeskrivelserne i nogle udvalgte svenske kriminalromaner.

Og den velskrivende redaktør Bertil Falk, der står for en imponerende del af artiklerne, forholder sig heldigvis fordomsfrit til, hvad kriminal-genren kan rumme.
    Der er fx i dette nummer blevet plads til et indslag om svensk skrækfilm i 70'erne og et portræt af Karolina Bjällerstedt Mickos, en ung pige, der har skrevet et par fantasy-romaner.

Opsøger folk
Skribenterne sidder heller ikke kun og løser litterære mysterier hjemme. De er ikke bange for at opsøge folk i den virkelige verden.
    Bertil Falk har således fået et interview med en træt Scott Turow på et hotelværelse i Stockholm.
    En anden entusiast er taget til helt Dublin og snakket med Kazuo Ishiguro.
    Mellem linjerne kan man forstå, at et danmarksbesøg har gjort indtryk på Ishiguro:"For et stykke tid siden var han i Danmark og snakkede med danskere, og nu synes han at hver gang han sætter sig ved computeren har han en flok danskere som kigger ham over skulderen på det han skriver."

Siger, hvad man mener
I virkeligheden er der så mange oplysninger i Dast, at man aldrig rigtig bliver færdig.
    Alene den overvældende anmeldelses-sektion har 63 anmeldelser på 19 sider – svenske såvel som engelske bøger.
    Det siger sig selv, at det ikke levner plads til dybe analyserende anmeldelser.
    Til gengæld sidder man med en beroligende følelse af at få en ordentlig læsevejledning. Man siger, hvad man mener, og der stikkes ikke noget under stolen.

I næste nummer kigger Dast nærmere på den danske kriminal-litteratur.
    Dét bliver spændende. Nogle gange – som det er blevet bevist gennem litteraturhistorien med fx Tom Kristensens Hærværk – kan et af vores nordiske broderlande se tingene mere objektivt. Måske finder de en overset, en misforstået eller en grumme overvurderet dansk krimiforfatter?

Personligt forlanger jeg ikke ret meget mere af et krimitidsskrift end dette.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]