Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

OMTALE
Juli 2001


Af
Peter Due Jensen

 


 

Litteratur og film på nettet

For den litteratur- og filminteresserede er Internettet blevet et seriøst alternativ til de traditionelle aviser og tidsskrifter. Der findes sites som er et supplement til tidsskrifter og aviser og så de deciderede Internet tidskrifter. Man kan blive ved at gå på opdagelse i det uendelige. Her er en række engelske og amerikanske adresser, som er værd at besøge.

[Et klik på et link åbner et nyt vindue]

Fra U.S.A. kommer man ikke udenom The New York Review of Books www.nybooks.com, som udkommer 20 gange årligt (udvalgte artikler fra det nyeste nummer findes på sitet, hvis man vil have det hele uden at betale så meget som en dollar, må man vente et stykke tid).
    Arkivet strækker sig tilbage til november 1996 (de sidste tre år har man kunne læse at databasen er ved at blive bygget op så flere ældre artikler kan medtages). Sagen er at man her finder meget omfattende og velskrevne artikler om litteratur, politik og kultur samt anmeldelser af den nye, især engelske og amerikanske litteratur, af nogle af de bedste kritikere og forfattere (John Updike, Joan Didion, JM Coetzee, Joyce Carol Oates og John Bayley).
    Værd at besøge er også New York Times' bogsektion www.nytimes.com.

Fra England kommer det hæderkronede The Times Literary Supplement www.the-tls.co.uk/. Man kan få et par artikler gratis til gennemlæsning, men ellers koster det penge at abonnere.
    The Modern Word http://themodernword.com/themodword.cfm er helliget en række koryfæer fra det 20. århundredes modernistiske litteratur (Joyce, Beckett, Borges, Eco, Pynchon m.fl.). Seriøst anlagt med litterære essays, bibliografier og biografier.

Til sidst en virkelig perle. Et site om den amerikanske forfatter Don DeLillo, "Don DeLillo's America" www.perival.com/delillo/delillo.html, som rummer alt hvad hjertet kan begære om det amerikanske fænomen (essays, trivia, interviews, omtaler, nyheder). Der er intet spektakulært over designet, men tekst og atter tekst. Anvendeligt for forskere og studerende såvel som for den almindeligt interesserede og hæmningsløse fan, der vil vide alt.

På filmsiden skal i hvert fald nævnes Det britiske Filminstituts web-sted www.bfi.org.uk, der blandt andet indeholder udvalgte artikler fra det højt estimerede tidsskrift Sight and Sound (en perle i den sammenhæng er ti artikler om filmens innovatorer, en fra hvert årti siden år 1900, bl.a. Edwin S. Porter, Andre Bazin og Gregg Toland). The Internet Movie Database www.uk.imdb.com er verdens største opslagsværk om film og rummer mere end 200000 titler.

Det bedste egentlige netbaserede tidsskrift jeg er stødt på hedder Images www.imagesjournal.com og indeholder foruden anmeldelser (velskrevne og grundige) lange features (check lige artiklen Deconstructing Francis om Coppola og Apocalypse Now fra nummer 9. Arkivet har det hele fra første nummer til det nyeste, som er nummer 9.

Ovenstående er blot et lille udvalg af steder jeg selv har glæde af. De er alle kendetegnet ved at være teksttunge uden de store grafiske armbevægelser og med en hensigtsmæssig og gennemskuelig menustruktur. Der findes uendelige mængder af officielle og uofficielle web-steder om litteratur og film – også mere syrede, charmerende og eksperimenterende end de her omtalte. En del af charmen ved Internettet er selv at gå på opdagelse: Søg og du skal (nok) finde - om ikke det du kom efter, så noget andet.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]