Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 20.4.2004
[Opdateret d. 20.4.2004]

ANMELDELSE
Rasmus Halling Nielsen:
Skubber på luften som en fjer
Digte
25 sider
Kr. 60,-
Koordinat
Udkommet 13. marts 2004

NB! Samlingen leveres lagt ind i en kuvert, der skal sprættes op og herefter fungerer som omslag.

 

Af
Frederik Bjerre A.
 
Rasmus Halling Nielsen er f. 1983*

RELEVANTE LINKS:

Læs titeldigtet fra Rasmus Halling Nielsens digtsamling på Lyriklisten

Rasmus Halling Nielsen bog er udkommet i kun 50 nummererede ex. – læs mere om forlaget på Koordinat.dk

Læs andre af Rasmus Halling Nielsens tekster på Digte.dk og få også tip til hans yndlingsbøger – bl.a. SØLVkanin af Rasmus Nikolajsen...


 

Under-undergrund:
Skriver med en lille fjer på

Fredelig og let systemdigtning fra Rasmus Halling Nielsen

ANMELDELSE: Rasmus Halling Nielsen har længe boblet i den litterære under-undergrund i København, inspireret af 60'ernes systemdigtere og konkretister, fx Hans Jørgen Nielsen og Johannes L. Madsen.

I Skubber på luften som en fjer når Hallings bobler så en overflade i form af digtersammenslutningen Koordinats forlag. Opkoget er mere fredeligt og fjerlet end de sprogsystematiske forbilleder. Men de sproglige eksperimenter er sådan set også lavet før, hvorfor Halling meget klogt lægger vægten over på det æstetiske og poetiske – uden at miste kontakten til sit ophav.

Snørebånd og negle
En passage som "[...] og knoglerne knager/som bornholmerure// som bornholmerure/bag huden//masseres knoglernes hylster/løsere end snørebånd [...]" formår at kombinere særegne og sære billeder med en delvist systematisk gentagelse, der går gennem hele digtet, der fortsætter: "løsere end snørebånd/bindes op og ind" – og så videre...

Eneste rent konkretistiske digt fra Hallings hånd hedder "samplingen: spreder neglene som sne", og består af to sider overdrysset med U'er. Og ok: hvis bogstavet U ikke har lignet en negl før, så gør det i al fald nu, og så er dén konkretistiske potte ude.

På resten af samlingens femogtyve kraftige A4-ark leger Halling med både krydsning af to tekster, flere sammenhængende digte under overskriften "suite" og de gentagende tekster under navnet "skitser".

Egne regler
Rasmus Halling Nielsen bruger systemdigtningen for at overskride de systemer, der ligger på lur mellem hans egne linier. Det er både en svaghed og en styrke for samlingen. Teksterne svinger sig aldrig op i den enhed mellem system og poesi, som eksempelvis systemdigteren Inger Christensen formåede med Sommerfugledalen.

Men Halling holder sig omvendt også klogeligt fra at prøve. I stedet former han harmonisk sine egne regler i et eget sprog, hvor lidt kommer ud af ingenting – og pludselig alligevel skubber til lidt mere.

[ t o p ]       [ h j e m ]