Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 
  
foto: Nina Larsen

 

 


 

Af Ulf Joel Jensen

 

 

 

 

 

Intro

Anmeldelser


Glimt af en større sammenhæng

ANMELDELSE
 
Annemette Kure Andersen:
Fraktur
54 sider
kr. 169,-
Borgen
Udkom marts 2000

Omslag


Annemette Kure Andersen har en lige så elegant og komprimeret stil, som hendes navn er langt og pudsigt. Hvert eneste ord i 'Fraktur' har en tyngde som tungt vand. Således formår hun i samlingens allerførste digt, som også er det først citerede nedenfor, at forbinde hele verden i kun ni, kortfattede og elegante linjer.

Denne altfavnende stil - at nå langt med tilsvarende få ord - er kendetegnende for hele samlingen. Man får en meget klar fornemmelse af sammenhæng og konsensus, når man læser i 'Fraktur'. På en måde er det ganske pudsigt, når man tænker på titlen. Og så alligevel ikke: Hvert enkelt digt består af mange frakturer, der samles til et hele - og de enkelte digte er igen frakturer af en anden helhed; bogen, der bevæger sig fra efterår til vinter over forår og sommer til efteråret igen.

Også på denne måde får de enkelte ord i 'Fraktur' ekstra tyngde - hvert eneste ord giver et glimt af en større sammenhæng. Hvad bogen så er en fraktur af, står hen i det uvisse. Forfatterskabet? Eller endda hele den vide Verden, måske?

Ét eller andet sted er samlingen vel også en fraktur af Annemette Kure Andersen, men hendes knappe stil gør, at man aldrig får en klar ide om personen bag digtene. Var man meget kritisk, kunne man vel anklage Annemette Kure Andersen for at gemme sig bag sin minimalisme - jeg vil blot nøjes med at konstatere, at der efter min overbevisning mangler en eller anden form for personlighed i digtene. De ender med at blive en tand for glatte og perfekte - for tekniske til min smag.

Omvendt bliver jeg også nødt til at fremhæve netop hendes teknik. 'Fraktur' er velskrevet som de færreste bøger. Den er spækket med en næsten højstemt poesi. Mange af digtene er båret af en indre usikkerhed - en dualitet. Man ved aldrig helt, om man kan være tryg ved stemningen i dem - eller faktisk bør frygte lidt for tomrummet efter ordene. Se for eksempel det andet teksteksempel nedenfor. Digtet gengiver en vidunderlig stilhed; tilsyneladende en misundelsesværdig isolation med en elsket. Men samtidig rummer billedet også en knugende og klaustrofobisk utryghed - indtil vi når frem til fjordens udstrakte stilhed.

Lykke eller ulykke? Her findes ord - men ingen svar.


Sprog:
Underholdning:
Potentiale:
Nødvendighed:
* * * *
* * *
* * * * *
* * * *
[Der gives mellem en og seks stjerner]

 

Tre teksteksempler:

 

Som skorper af sår
løsner isen sig fra vandet og
slår mod kystens hårde sten
der bliver til støv
som vil blive båret over
de syv have og senere
falde i ørkenen som
lag af røde
ar

 

 

Som spidser af fingre
sat mod hinanden
lukker hvidtjørnen
sig over os helt indtil
vi møder fjordens
stilhed

 

 

Synet af de to perler
en blå og en grøn
der er tabt på gulvet
med samme afstand
Som en oktav
på klaviaturet
får mig til
at tænke på
det korte interval
mellem fortvivlelse og
håb

 


 

Intro

Anmeldelser

 

[ h j e m ]