Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Hvor hjertet er
USA 2000
Org. title: Where the Heart Is
Instr.: Matt Williams
Manus: Lowell Ganz & Babaloo Mandel
Medv.: Natalie Portman, Stockard Channing, Ashley Judd, Sally Field, Joan Cusack, Keith David, James Frain

 

Af Henrik Uth Jensen

 


 
 
Med hjertet på rette sted

 

Den højgravide Novalee Nation (Natalie Portman) strander i USA's svar på Bilka, Wal-Mart. Hun har hele sit liv levet i hjem på hjul. Hun har arbejdet som servitrice. Hun er nærmest analfabet. Hun er blevet svigtet af sin mor, sin kæreste og Gud ved hvem ellers. Så hvis man søger definitionen på "trailer trash", kommer hun ret tæt på. Men da hun til en veninde bemærker, hvordan hendes nærmeste har svigtet hende, svarer veninden, "Det er netop det, der gør dem til "trash"."

Novalee opdager, at supermarkedet er det perfekte hjem, for der er jo alt, hvad man kan købe for penge, og så flytter den fattige, hjemløse pige ind. Når hun derefter låner ting fra de bugnende hylder, noterer hun hver gang omhyggeligt, hvor meget hun nu skylder supermarkedskæden. Hvis resten af historien havde foregået i Wal-Mart, havde det været et rigtigt eventyr, men historien er solidt placeret i en fabulerende, men dog virkelighedsforankret tradition, så da Novalee føder, kan hun ikke længere skjule sig. Bibliotekaren Forney (James Frain), redder hende og bliver sammen med den hjertensgode Søster Husband hendes bedste ven.

Herfra går det slag i slag i bedste John Irving-stil med religiøse fanatikere, naturkatastrofer og mødet med byens elskelige og mindre elskelige beboere.

Svært at være loyal
Skal filmatiseringer være loyale mod ordet eller mod ånden? Uden at have læst romanen vil undertegnede alligevel ønske, "Hvor hjertet er" var mindre loyal mod Billie Letts' forlæg. Loyaliteten, der giver sig udtryk i overdreven fortællelyst og en stædig insisteren på at få alt med, truer med at kæntre filmen. De ophobede hændelser fører ikke historien videre, de gør ikke hovedpersonen klogere, de er blot underholdende, og det er ikke altid nok. Det havde eksempelvis gavnet filmen, hvis instruktøren helt havde udeladt historien om, hvordan det siden gik kæresten, der svigtede Novalee. Den lidt langtrukne fortællen er dog også den eneste anke mod Matt Williams' spillefilmsdebut, for "Hvor hjertet er" er en helt igennem sympatisk film, der med skæve indfald og fine stemninger skildrer en kvinde, der klarer sig mod alle odds.

Stærke kvinder
"Hvor hjertet er" er en film med mange stærke kvinderoller. I centrum står Natalie Portman fra "Leon" og "Star Wars Episode 1", og hun vokser nærmest fra film til film. Hendes Novalee har kræfter til at kæmpe mod arv og miljø og skabe sig en fornuftig tilværelse med plads til kærlighed, familie, venner og karriere. Hun er undtagelsen, men som publikum nyder vi at tro på hendes historie om, at godheden overvinder al modgang. Hun er omgivet af andre stærke kvindeskikkelser; Stockard Channing som den dybt religiøse Husband, der som fast ritual undskylder over for sin Gud, at hun endnu en gang har haft kødeligt samkvem med sin kæreste, Ashley Judd som veninden, der har en stor børneflok og en ualmindelig dårlig sans for vælge sine mænd, og Joan Cusack som benhård manager. James Frain og Keith David er blandt de mænd, der hjælper Novalee på vej, men de er reduceret til statister i en film, hvor de fleste kvinder i hvert fald midlertidigt får tilværelsen til at fungere uden mændenes indblanden.

"Hvor hjertet er" er en film, man har lyst til at holde af - i stil med Allison Anders' "Gas, Food, Lodging "(1992). Filmen giver et indblik i det Amerika, hvor den sociale forsorg er afløst af den sociale omsorg, hvor det er en selvfølge, at naboer og bekendte kommer på besøg med mad til de syge og fattige. Det er med andre ord en varm film om at have hjertet på rette sted, og selv om det - sådan i referat og kortform - kan lyde fattigt, er det, så længe filmen varer, rigeligt.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]