Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 2.11.2004
[Opdateret d. 2.11.2004]


OVERSIGTSGUIDE

 

Af
Jesper Himmelstrup

[NB! Jesper Himmelstrup er journalist og ansat Højskolernes Hus] 
Højskolernes logo med et animeret tvist. Kilde: http:// www.filmpris.dk

Mange kurser om film
Omkring 40 højskoler har film i mindre doser på programmet sideløbende med de mange andre fag. Lange kurser fra fire til 20 uger koster omkring 1000 kroner om ugen, mens de kortere ugesommerkurser koster omkring 3000 kroner. Lange kurser begynder igen i starten af det nye år, mens de ugelange kurser begynder igen til sommer.

Her kan du få flere oplysninger:

Højskolernes Hus
Nytorv 7
1450 Kbh K

Åbent:
man-fre kl. 10-16

Telefon:
3336 4040
Telefax:
3313 9870
E-mail:
kontor@ffd.dk
Web:
http://www.hojskolerne.dk
*

RELEVANTE LINKS:

Besøg højskolernes hjemmeside og læs mere om økonomien bag et højskoleophold, kurser, praktiske oplysninger m.m....

Højskolerne har de sidste tre år afholdt en filmfestival, hvor film produceret på skolerne, kan dyste om 10 priser...

Højskolerne havde i 2004 et telt på Roskilde festival, hvor man kunne opleve performance-poesi i døgndrift...


 

Gå til filmen på højskole
– en guide

Går du rundt med en filminstruktør i maven? Kunne du tænke dig at skrive manuskripter? Er du interesseret i digital produktion, novellefilm eller i at lære mere om Welles og Hitchcock? Eller vil du bare gerne være med på sidelinjen, når de første optagelser til Nordkraft bliver skudt af? På mange af de danske folkehøjskoler har du mulighed for at betræde dine første skridt på vejen ind i filmens mangfoldige univers.

Billedanalyse. Dramaturgi. Filmskuespillerens arbejde. Klassisk musik på film. Dokumentarisme. Film og erotik. Lyddesign. Amerikanske film. De danske folkehøjskoler tilbyder et overvældende tag-selv-bord af muligheder inden for filmens univers. Fælles for kurserne er tanken om at udvikle færdigheder, der kan give eleverne mulighed for at gå videre med film i deres tilværelse efter højskoleopholdet. Så hvad enten din interesse går på blot en nysgerrig snusen eller starten på en allerede planlagt filmkarriere, har du mulighed for at afprøve dine evner på en højskole.

Europæisk i Ebeltoft
For virkelige filmnørder er Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft et oplagt sted at henvende sig. Med sine kun 11 år på bagen er det den yngste af højskolerne med film på programmet, men også den mest specialiserede. Som skolen selv udtrykker det, er formålet "at give en dybtgående indsigt i praktisk og teoretisk film- og tv-produktion på et niveau, der bygger bro til film- og tv-branchen".

Den Europæiske Filmhøjskole modtager elever fra hele Europa, der alle drømmer om en filmkarriere. På de lange kurser af normalt 32 ugers varighed stifter eleverne bekendtskab med stort set alle genrer inden for filmens verden - og de får lov at prøve rollerne af som både instruktør, manuskriptforfatter, klipper, lydtekniker m.m.

Skolen har egen biograf og faciliteter, der vil kunne gøre de fleste produktionsselskaber misundelige. Og med sin unikke beliggenhed på en mark uden for Djurslands mulespids er der rig mulighed for at træde ind i "osteklokken" med andre ligesindede for at hellige sig filmenes hellige univers.
Læs mere på: efc.dk

Utallige muligheder
For dem, der ønsker at beskæftige sig med film, men også gerne vil smage på andre aspekter af tilværelsen, er der et væld af muligheder:

Hist, hvor Vejen slår en bugt ligger Askov Højskole, hvor du kan vælge både filmlinjen og filmskuespillerlinjen. Filmlinjen er i høj grad tilegnet produktion af film, og også her bliver forskellige genrer gennemgået. Skolen råder over et lærerkorps, der dækker alt fra filmanalyse til redigering, og inden for de sidste par år har skolen haft kurser med besøg fra blandt andre Jesper Christensen, Lotte Svendsen, Ole Michelsen, Ulrich Breuning og Nils Malmros.
Læs mere på: askov-hojskole.dk

Er du bymenneske, er der mulighed for at tage et ophold på Borups Højskole midt i det gamle København med udsigt til Frederiksholms Kanal og Christiansborg. Skolen modtager elever fra hele Skandinavien, og det er den eneste af folkehøjskolerne, hvor du ikke overnatter. Til gengæld tilbyder skolen et yderst keativt miljø, der trækker på store personligheder inden for ikke kun film, men også teater, musik og billedkunst.
Læs mere på: borups.dk

Ikke så langt Jellingestenen ligger Brandbjerg Højskole. Med et digitalt kamera i hånden får du her mulighed for at udvikle den gode idé med synopsis, manuskript og storyboard til at gå videre med optagelser og redigering på computer. Også her kan du prøve kræfter med rollen som instruktør, fotograf, lysmand, lydmand, klipper og skuespiller. I faget filmkundskab lærer du om filmæstetiske virkemidler og fortællemæssige strukturer med eksempler fra blandt andre Billy Wilder, David Lynch og Lars von Trier. Underviser er Lisbeth Juhl Sibbesen, formand for Foreningen Højskolernes Filmfestival og desuden skribent ved diverse filmmagasiner.
Læs mere på brandbjerg.dk

Bliv filmkritiker
Kan du ikke se en film uden at skulle diskutere den bagefter, er der mulighed for at agere filmkritiker på Grundtvigs Højskole i Hillerød. Som højskolen selv udtrykker det, er formålet, "at gøre filmholdets deltagere til gode film- og mediekritikere. Det vil sige, mennesker, der er i stand til at skelne skidt fra kanel i den oversvømmelse af levende billeder, vi alle er udsat for via medierne. Alt dette for at skabe kærlighed til filmen og for at sikre filmmediet visionære filmelskere!"
Læs mere på: grundtvigs.dk

Ligeledes for kritikere er der mulighed for at se film på Krogerup Højskole ved Humlebæk. "Verden er fyldt med film, og her får du chancen for at blive lidt klogere på det, du ser. Du skal se klassiske Hollywood-film og meget eksperimenterende europæiske kunstfilm. Alt fra mainstream-gysere til Bergmann og von Trier. Sikre navne på plakaten er Welles, Hitchcock, Godard, Egoyan og Greenaway, som krydres med en række "helt almindelige film". I vælger selv en genre og instruktør, som vi derefter går i dybden med. Vi tager på besøg i Filmhuset i København, et smut i biografen og afholder en video-marathon, " lover skolen.
Læs mere på: krogerup.dk

Film i flere lag
Hvad betyder regnen på ruden eller skygge på væggen? Eller hvad med kameraets bevægelser og lyset? Film er fyldt med små hints og dobbeltbetydninger i flere lag, som du i faget filmforståelse på Nørgaards Højskole i Bjerringbro kan lære at afkode. Højskolen tilbyder også fag i filmhistorie, så du kan få styr på de klassiske og historiske perioder inden for filmens verden.
Læs mere på: nrgaard.dk

Odder Højskole er "alle velkomne på Filmkundskab: fra den inkarnerede tv-narkoman til den kommende filmstuderende. Udgangspunktet er interesse og nysgerrighed". Her får du mulighed for at dele dine oplevelser fra biografmørket med ligesindede og stifte grundigere bekendtskab med Disney, Charlie Chaplin og Jim Carrey. Skolen tilbyder også en indføring i nogle af de nyeste digitale produktioner og en guided tour for filminteresserede på internettet. Underviser er Henrik Højer, redaktør på filmtidsskriftet 16:9.
Læs mere på: odderhojskole.dk

Learning by doing
Støvring Højskole har du til foråret mulighed for at opleve filmoptagelser på egen krop. Højskolen har indledt et samarbejde med Nimbus Film, som skal til at optage Jacob Ejersbos roman Nordkraft. Det er Ole Christian Madsen [Pizza King/En Kærlighedshistorie/Edderkoppen], der skal være instruktør de tre første uger af april, og skolens elever er med under optagelserne. På skolens film- og manuslinie stifter du bekendtskab med både teori og praksis med hovedvægten lagt på den praktiske filmproduktion.
Læs mere på: stovringhojskole.dk

 

[ t o p ]       [ h j e m ]