Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Offentliggjort d. 18.9.2003
[Opdateret d. 18.9.2003]

ANMELDELSE
Nick Hornby:
31 sange
Artikelsamling
(Oversat af Jan Hansen)
208 sider
Kr. 199,-
Lindhardt og Ringhof
Udkommet sommer 2003

 

Af
Jesper Ravn

[Læs interview med Jesper Ravn]


Omslag til bogen


*

RELEVANTE LINKS:

Læs et engelsksproget interview med Nick Hornby om musik hos Failbetter.com – "I buy new music every single week"

Læs L&R's korte præsentation af Nick Hornby og hans forfatterskab


 

Ex-punkerens flinke musiksmag:
Mellem essay og small talk

Den engelske forfatter Nick Hornby er besat af musik. Og har nu skrevet en bog om sine 31 yndlingssange. Men vor anmelder mener, at den succesfulde guldhøne denne gang har lagt en stinker, der kun er interessant for dedikerede fans.

Nick Hornby er en succesforfatter ud over alle grænser: High Fidelity, Fever Pitch, About a Boy blev ikke alene læst over hele verden, de blev også set i form af de i de store hele vellykkede filmatiseringer, der kom ud af bøgerne.

At Nick Hornby er en succesforfatter, er også grunden til, at 31 sange overhovedet er udkommet. Man kan ikke fortænke Hornby i at udgive en bog om sine yndlingssange, thi det er hvad 31 sange er. Det er forlagets opgave at slå bremserne i, men det har næppe haft råd til at sige nej til sin guldhøne.

Bogen kan forsvares derhen, at fans af High Fidelity, bogen og filmen, der netop handler om kærlighed til musik, gerne vil vide, hvad Hornby selv lytter til hjemme i stuen. Undertegnede er ikke fan af Nick Hornby (jeg finder fx Stephen Frears' filmatisering af High Fidelity bedre end bogen), så jeg er ikke som sådan interesseret i Hornbys mening om Badly Drawn Boy, Van Morrison eller, åh nej, Nelly Furtado.

Lidt for god smag
Bogen består af 31 kapitler: Et til hver af Nick Hornbys 31 yndlingssange. Hans musiksmag er god, lidt for god fristes man til at sige, sådan omtrent som man kan forvente fra en flink ex-punker midt i fyrrerne, der er blevet succesforfatter.

Hornbys fødder er solidt plantet i den seriøse ende af den guitarbaserede angelsaksiske musik i de seneste 40 år. Beatles, Dylan, Springsteen og Patti Smith er blandt heltene, krydret med enkelte afstikkere til reggae (Gregory Isaacs), soul (The Velvelettes – en præ-Supremes Motown-trio) og elektronisk musik (Röyksopp og The Avalanches).

Genremæssigt befinder vi os i grænselandet mellem essay og small talk. Og det er her skoen for alvor trykker: Nick Hornby holder stilistisk frikvarter og lader blækket flyde, hvor selvkritik og et punktum ville være på sin plads.

Snik-snakkeri
Eksempel: Afsnittet om Badly Drawn Boy og hans sang "A minor incident", er på forhånd et af de afsnit som virker mest interessante. Badly Drawn Boy skrev et fint soundtrack til filmen About a Boy, så her kan man forvente, at der er et særligt forhold mellem forfatter og sangskriver. Ikke desto mindre bruger Hornby to sider på at snik-snakke om det uhensigtsmæssige i at starte en bogtitel med en præposition ("About"), fordi journalisternes spørgsmål om bogen kommer til at lyde dumme: "What about About a Boy?" eller "How do you feel about About a Boy?", inden han kommer til sagen, Badly Drawn Boy og soundtracket til About a Boy.

Bogen igennem vakler Nick Hornby således mellem musikessaystik og private observationer, uden man føler nogen af delene for alvor har relevans for andre end manden selv og dedikerede fans.

[ t o p ]       [ h j e m ]