Hvad er Sentura? | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Søg | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  


    I n d e k s  

Anmeldelser

Artikler

Interviews

Portrætter

Omtale

Lyrikmaraton
Et forsøg på at anmeldelse et helt års danske digtsamlinger. Fra efterċret 1999-2000.

Lyriklisten
Ét digteksempel fra de nye danske digtsamlinger. Startet marts 2003.

 

   
BEMÆRK!
Dette indeks er for Sentura.dk
Indhold af trykte numre ser du her
A n m e l d e l s e r

Absurd nr. 5

Antologi:De ti Bud.

Peter Adolphsen: Små historier 2

En slags turbo-Aidt mener vor anmelder om Naja Marie Aidts dansk-svenske digtsamling Begyndelsen til en historie. Han er begejstret over det åndelige brobyggeri. Smukkere måde finder man ikke at forbinde landene på - bortset fra det dansk-svenske naboægtepar...

Slapstick skorpion. Woody Allen har lavet en hyldest til 40'ernes film noir. Hypnose, Freud og verbale slåskampe er blandt ingredienserne. Hvordan bider Allens skorpion mon fra sig?

Forglemmelser, forblindelser, fortielser og fortegnelser heddder de fire dele i Dokument, Annemette Kure Andersens nye digtsamling. Den er hurtigt læst, men hvert digt rummer en lille verden af sansning og erindring.

Nicolas Barbano: Verdens 25 hotteste pornostjerner

Andrzej Bartkowiak: Romeo Must Die

Satirisk oldschool. Italienske Stefano Benni har skrevet endnu en associerende satirisk roman om Gud, Fanden, Elvis, Beatles m.fl. Vor anmelder holder til en halv times blowjob, men bliver herefter mør.

En norsk fjeldabe. Den hårdkogte, norske forfatter Ari Behn er i færd med at skubbe Hemingway ned fra fjeldtoppen. Hans Fandens trist'e noveller er fulde af mandehørm, men også klinisk fri for dikkedarer.

Indlevelsesøvelser. Både Henrik Nordbrandt og Vagn Lundbye har i dette efterår udgivet deres egen - grumme - beretning om begyndelsen på deres liv. I erkendelsen af, at levet liv ikke kan anmeldes, har vor skribent opfundet genren "indlevelsen".

Klog knoldesparker. Forfatteren Kim Blæsbjerg anmelder antologien Fodbold set fra månen. Han giver bolden op med en anekdote om dengang, han spillede med en flok bondejokkere og efter en formidabel dribletur lærte noget om livet.

Camille Blomst: Hurra, hurra, hurra og så det lange

Sådan gnaver en bogorm. I Hvordan man skal læse og hvorfor er litteraturprofessor Harold Bloom gået fra den æggende provokation til den rene og skære kedsomhed.

Når noveller smælder. Går man i en af Kim Blæsbjergs Fælder, kan det godt være, man ender med en rævesaks om benet. Men man får sig også et godt grin, mener vor anmelder.

Bob bob Boberg. Poeten fra Lima har afsikret billedkanonen, men vor anmelder ved ikke om han orker den stående aftale. Han ender et sted mellem fremmede dufte og fæl patos...

Bo Bedre Bonnén. Kaspar Kaum Bonnén er besat af at finde og indrette rum i Inventarium. Men ofte snubler han over en stol eller en kvinde og lander i fremmede senge, hvor han drømmer vilde, erotiske drømme.

Hold på hat og malerbøtte. Jørgen Gustava Brandt kommer paletten rundt og vi får både blågrønne, okkergule, umbrabrændte og cinnoberfarvede digte i den lyriske kramkasse Ting og sager.

FILM, fortælling og forførelse. Trine Breum fortæller i sin bog, hvordan man får skruet et godt manuskript sammen. Det gør hun sådan set udmærket, meen...

Whisky, kvinder, journalistik. Angela Brink har skrevet en debutroman om tæsk i tastaturet og sindet. Forfatterinden kigger dybere i flasken, end i fortællingen, mener vor anmelder.

Ethan Canin For Kings and Planets

320 pund digte. Debutanten Claus Handberg Christensen besidder et indlysende talent. Bare han ville bruge det til noget mere – ønsker vor anmelder.

Inger Christensen: Hemmelighedstilstanden.

Coen-brødrenes film The Man Who Wasn't There har premiere på årets Natfilm festival. Joel og Ethan Coen har endnu en gang manifesteret sig som independent-filmens ukronede konger, skriver Senturas anmelder.

Sandheden om fluetortur. Bogen Ungdomsår af den sydafrikanske forfatter J.M. Coetzee sætter spot på den fortsatte diskussion om løgn og poetisk sandhed. Det handler bl.a. om en 19-årig emmigrant-studerendes kærlighedskvaler i London...

Douglas Coupland: Kæreste i koma

Onanerer Lars von Trier? Ja, det gør han - og det går ikke stille af sig. Det er i hvert fald, hvad han fortæller Lauren Bacall, da hun spørger, om han er en rolig overbo. Men selvom replikskiftet er en glimrende eye-catcher, er det ikke den slags grænseoverskridelser, der er den største bedrift i Dagbog fra Dogville.

Dast Magazine

James Dearden:Vild satsning

Punker eller disker? Martin Kongstad og Henrik Vesterberg kan huske dengang i 80'erne og har skrevet en bog om det. Man kan - alt efter temperament - se tilbageblikket som en uskøn rodebutik eller en veltilrettelagt øjenvidneskildring, mener vor anmelder.

Nordkraft i piben. Ifølge Jakob Ejersbos nye roman, var hashsmugling, almindelig sump og politihunde med smag for tamponer typisk for Aalborg i 90'erne.

Titlen er for lang. Det er en af vor anmelders indvendinger mod Martin Elmers roman nummer seksogfyrre.

Dasker derudaf. Christina Englund hiver i Løse ender læseren helt ind på plejehjemsværelset, hvor saftevandet klistrer til bordet. Men flere af personerne er også utroværdige, mener vor raptungede anmelder.

Esmanns rod. Selvom Frank Esmann både er hyggelig, nervepirrende og lang i spyttet i sin romandebut Ondets rod, så bliver han aldrig nogen stor erotoman, spår vores anmelder.

Stefan Fjeldmark og Michael Hegner: Hjælp jeg er en fisk

Skaldepandernes superliga slår sig løs i antologien Fodbold! For den ægte fan er det ikke kun en halvforkølet 1-1 kamp på Odense Stadion, der holder pisset i kog, mener vor gæste-anmelder. Også hjernen må med...

Gang i vinkelsliberen. Simon Fruelund er en god håndværker, mener vor anmelder. Sammen med forfatteren tager han en ganske almindelig buslinje 6 med indlagt mosaik og nær-døds-oplevelse.

Reklamebrochure. Under læsningen af Rolf Gjedsteds erindringer gribes man af stille irritation, for der mangler fuldstændigt afstand til stoffet, mener vor anmelder.

Erik Gustavson: Sofies verden

Halalabad Blues hedder Helle Ryslinges nye folkelige melodrama, hvor vi græder og griner af indvandrernes og danskernes gensidige fordomme. Filmens indlagte dansescener er sjove på ideplanet, men i praksis noget stivbenede…

Lars Handesten: Johannes V. Jensen

Bananskud. Tidligere fodboldkommentator Bent Otto Hansen har smidt fodboldstøvlerne, så man kan se versefødderne.

Bent Haller: Leda

Henholdende ordspil. En fodboldgal kriminalassistent overtager boldføringen i Danmarks første krimi med kulisse i fodboldmiljøet, hvor bl.a. den dynamiske duo, M&M, optræder i en birolle. Vor skribent rapporterer fra kampen, der ender 4-0.

Haiku, du! Skriv som et håndkantsslag eller en fjer, men skru i al fald ambitionerne i vejret, mener vor anmelder om Hanne Hansens seneste haikusamling, Krummepikkende Spurve.

Renny Harlins Deep Blue Sea

Ernest Hemingways efterladte manuskript: Sandt ved daggry

Det erotiske heksehyl. Iselin C. Hermann tager dig med på en farlig og forførende rendezvous i Damaskus blandt kølige gårdhaver, diplomater og Østens mystik.

Nu med edderfugl. Iselin C. Hermanns nye ø-fortælling Dampe er en fedladen, men alligevel tynd roman. Thøger Jensens Serpentine er tynd sag, men fed og kalorierig. To uens bøger har en masse fællestræk på en omvendt måde, mener vor anmelder.

En ordbog i kødhakkeren. Er det mon metoden Jannik Hjorthave har benyttet i sin lille digtsamling Lyrik+Fysik 97-00.

Til kamp mod systemet. Klaus Høecks gigantiske digtbog har overmandet vor anmelder, der desperat forsøger at slå fra sig med ordene.

Ud af skyggetilværelsen. Karsten Sand Iversen er en oversætter med skarp profil, der også skriver vidende klummer om "sine" forfattere. Et udvalg af de bedste artikler er udgivet.

Flik flak Jac. Det lyriske legebarn F.P. Jac har sendt sine ellers uopdrivelige debutdigte, Spontane kalender-blade, på gaden igen.

Carsten Jensen: År to & tre

Bo Green Jensen: Verdens 25 bedste film

Bo Green Jensen: De 25 bedste film fra 90'erne

Bo Green Jensen:Det første landskab

Bo er go' mener vor anmelder om De 25 bedste danske film af Bo Green Jensen. Bl.a. hentes noir-filmen John og Irene frem fra skatkammeret, men bogen har også et irriterende princip.

Thomas Villum Jensen: Kærlighed ved første hik

Lars Johansson: Udsatte egne – det er mig. Samtaler med Per Højholt

Det handler om kærlighed i Thomas Vinterbergs længe ventede storfilm, It's all about Love. Men selvom ideen er god og budskabet universelt rigtigt, så skuffer Vinterberg vores anmelder, som - hvis han fik lov af redaktionen - ville føle sig gavmild ved at give filmen tre stjerner ud af seks.

Dennis Jürgensen og Patrik Leis: De kom fra Blodsumpen 2

Hans Otto Jørgensen: Molly

Muh'er rektor? Næppe - men inden Hans Otto Jørgensen betræder de bonede gulve som forfatterskolens ny rektor, har vi nappet en hurtig snuser til hans belortede røjsere.

Som en roekule i frostvejr. Hans Otto Jørgensen har i den korte roman Den fotograferede dreng absolut gehør for de blandede og uudtalte følelser, mener vor anmelder.

Interview blev til roman. Peter Øvig Knudsens Hilsner fra klovnen er en mærkelig bog om en succesrig journalist, som langsomt bryder sammen. Også bogen selv bryder sammen, mener vor anmelder.

65642 kærlige tastetryk. En vis person tog Kenneth Krabats nye digtsamling elskede elskede op mellem hænderne, bladrede i den og besluttede sig for at SE på bogen. Hold på hat og briller, for nu ruller oplysningerne henover skærmen...

Thomas Hvid Kromann:Tilstandsrapporter

Stanley Kubrick: Eyes Wide Shut

Ebbe Kyrø: Skriv bedre

Livets garnnøgle. Store og små åndelige gennembrud er fæstnet til hverdagene med datoens tynde tråd i Marianne Larsens Memorabilia

Benjamin Lebert Crazy

Et græsstrå filosoferer. Lone Munksgaard Nielsen har kastet sig ud i en krævende opgave med haiku-samlingen Rimgræs. Digtene er mest for voksne piger, der stadig samler på glansbilleder, mener vor anmelder.

En byge af cykelhandsker. Lyriker - og gavtyv - Rasmus Nikolajsen har været på sommertour med Jørgen Leths Samlede digte. Et af dansk poesis største outsiderprojekter bliver malet blå.

En vandet historie. Hovedpersonen i Erlend Loes roman Fakta om Finland kan ikke døje forandringer, men romanen er selv én lang strøm, uden kapitler og afsnit, det flyder, syder og løber afsted i lange, sejlende sætninger...

Træg og stiv. Der er langt mellem de lette sprogbobler i David Læbys tunge, mørkegrønne dynd, mener vor anmelder om de nye digte.

VM i dansk lyrik. Digteren Vagn Steen har længe haft et godt læseøje for kollegaen Viggo Madsen. I denne blidt indførende anmeldelse af Viggo Madsens Åbenbaring og Denne verdens digte siger Steen bl.a., han ikke anbefaler hurtiglæsning af digtene - kun på overfladen er de enkle og sukkerbestrøet med humor...

James Mangold: Girl interrupted

Moses i Ystad Vist spiser den svenske kriminalkommissær Kurt Wallander ikke PBX-laks, og vist går han ikke rundt i Ystad med et kors med hjælpehjul under, men alligevel tænker vores anmelder både på Peter Brixtofte og Moses Hansen efter at have læst Henning Mankells nye krimi Inden Frosten.

Finlitterær narkosekølle. Anmelderen må tage sig sammen for ikke straks at falde i søvn over Kultur & Klasse (nr. 93), men opdager så noget om haiku…

Sauerkraut og tykke pølser står ikke på menukortet hos den kvindelige mesterkok i den tyske film Martha. I denne romantiske komedie handler det om langt mere veludviklede madfantasier.

Rastløs energi. Jeff Matthews' Halality er en tempomættet roman uden historie og klimaks, der underholder sin læser uden helt at tilfredsstille.

Ib Michael: Mit år

Ib Michael uden atlas. Den nye roman Kejserens atlas begynder så forbandet godt, mere medrivende end noget tidligere fra Michaels hånd, men desto værre forekommer romanens ublide maveplasker...

4-hjulstræk på digtveje. Fire nærgående og grundige samtaler med yngre digtere for at afmystificere deres metier, er hvad Motorvej til Babylon byder på. Gæsteanmelder og lyriker, Lone Hørslev Rasmussen, føler sig godt kørende...

En japansk Kjærstad. Forfatteren Haruki Murakamis seneste roman, Trækopfuglens Krønike, handler både om japans blodige fortid og det postmoderne Tokyo, hvor seksuel aggression lurer bag de blankpolerede højhusfacader.

En Nordbrandt er en Nordbrandt er en... Henrik Nordbrandt er både den goe gamle og den famlende nye Nordbrandt i digtsamlingen, Fralandsvind, der både indeholder trompeterende elefanter, efterladte æbleskrog og notater fra en krig.

Tilhører byen mennesket eller bilerne? To arkitekter fortæller, hvordan mennesker har mødtes, færdedes og handlet med hinanden gennem årtusinder – og hvordan det har ændret sig. Bogen hedder Nye byrum

Rubén Palma har skrevet en samling stærke noveller, som habilt behandler nogle af tilværelsens grundvilkår Fra lufthavn til lufthavn

Todd Phillips: Road Trip

Haiku på svensk. Tomas Tranströmers samlede haikudigte er udkommet på dansk. Og den danske litterat Birgitte Steffen Nielsen har skrevet en bog om de svenske digte.

Piil rammer plet. Vor filmfreak har læst to nye og absolut fremragende bøger om film. Morten Piils portrætbog over 525 danske skuespillere og Peter Schepelerns (m.fl.) grundige gennemgang af 100 års dansk film.

Filmens førsteelsker. Ét af Morten Piils kendetegn som filmskribent har altid været kærligheden til film. Nu er der udgivet et stort udvalg af hans avisartikler. Og dag-til-dag stoffet i Film på hjernen viser sig langtidsholdbar, mener vor anmelder.

Sydney Pollack: Random Hearts

Geir Pollen: Hutchinsons Eftf.

Kanin med gashåndtaget i bund. I anledning af vores tema om 'begyndelser' bringer vi en anmeldelse af børnebogen Popcorn og Rufs, skrevet af vores yngste anmelder-spire. Nyd også synet af det røde lyn, Vrooom…

Hobitten er løs igen! Filmen Ringenes herre - De to tårne med dens stinkende helvedshyæner og flyvende øgler gør vor anmelder svimlende (tårn)høj af begejstring. En righoldig godtepose af visuelle detaljer, siger han bl.a.

Hans Peter Rolfsen: Al den trang til katastrofe

Lystfuld skrabsammen. Manuskriptforfatter - og filur - Mogens Rukov leverer en drøm af en opsang til filmfolket i bogen Festen og andre skandaler. Vi vil se det hele, tordner han - og overbeviser os om, at JA det vil vi sgu!

Åke Sandgren: Dykkerne

Det var sørens! Litteratur-historikeren Søren Schou har fundet ud af, at perioden 1945-60 slet ikke var så tam endda. En masse - delvist glemte - forfattere eksperimenterede løs med alt lige fra surrealisme til hårdkogte noveller.

Rikke Schubart: Verdens 25 bedste gyserfilm.

Peter Sehr: Obsession

Skriftlige påklædningsdukker. Sådan kunne digtene i digtsamlingen Shylas ansigt måske karakteriseres: de vender og leger med allerede eksisterende tekster. Vor originale kopi-anmelder konstaterer: "ungt (gn)æggehovede"...

Rolf Sindø:Pindsvin kan ikke svømme

Når islændinge elsker. Engle, hallucinationer og en betydningsfuld rosa hatteæske, der indeholder menneskenes redning: Sjóns roman Dine øjne så mig er en meget utraditionel kærlighedshistorie.

Gammel vin men gode øvelser Skriv journalistisk hedder en ny bog, som har svært ved at fokusere og finde sin målgruppe.

Ætser dem med sejlersko. Med novellerne i Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen har Jan Sonnergaard fuldført en bedrift, mener vor anmelder. Sonnergaard lader skarntyde-saften dryppe på de nyrige og deres mærkevaretøj, dyre hvidvine og rigtige restauranter...

Jan Stage: Saltsøen

Dobbelt Strunge. Vor skribent har læst to vidt forskellige bøger, der begge handler om 80'ernes sorte digterstjerne, Michael Strunge.

Ymmi ymmi vingummi. Som refrænet til en god popmelodi, mener vor anmelder, at William Sutcliffes roman 6xkærlighed er. Alle letfordøjelige sødsager kan dog nemt gå hen og blive vamle...

Poet på saftevand og sødmælk. Den unge Anders Søgaard trimler mælkedrukkent om midt i verden med digte som bristefærdige edderkoppespind.

Morten Søndergaard: Tingenes orden

Dagligdagens digter kan ikke få rutine nok. Digtene er dog mættede med glæde og tilfredshed, der snarere hælder mod det taknemmelige end det selvtilfredse. Digteren er Knud Sørensen.


Kær i Tafdrup? Med den sidste udgivelse af Pia Tafdrups samlede digte har man muligheden for at kigge ned gennem et næsten komplet forfatterskab.

Sig det med hvaler. Pia Tafdrup har fortjent en hel trillebør med kontanter for sin nye digtsamling, mener vor anmelder. Samtidig opfinder han en sprit-ny genre: anmeldelsesbrevet.

Christian Braad Thomsen: Drømmefilm

Thomas Thurah (red.):Ikoner. Atten portrætter af det 20. århundrede

Crazy-realisme. Spøjse glimt af småsære menneskers mærkelige tilværelser i bizarre paralleluniverser hos novelledebutanten Søren Toft. Men bogstavmolevitten Ilmarch virker også forvirrende, mener