Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 


Sentura #11  
September 2001

Indhold af nummer:

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  12/13  14  15  16  17/18  19  20

Indhold i Sentura # 11

[Pressemeddelelse]

Tema: "Løgn"

Lagkageskrift Sentura fylder tre år. For små tidsskrifter er det lang tid. Redaktionens tak og kommentar.

Djævleøens sygeste filmblad hedder "Stay Sick!". Måske hele verdens bedste psykotroniske filmblad og så enestestående, at selv Dronning Margrethe – vistnok – har udtrykt behovet for lige netop sådan et fanzine. Grundig omtale/anmeldelse.

Højholt, Svin og Ravn Note om genindspilningen af Højholts "Turbo". "Tilbage til… Turbo" hedder projektet. [Læs et interview med bagmanden Ravn]

Kommentar Ode til kunstigheden. Et remix. Lektor Marianne Stidsen vil hellere have løgn og overdrivelser, end blomsterranker og oprigtige bekendelser. Hun siger bl.a.: "Jeg for min part må nok tilstå, at jeg har det bedst med naturen i mindre doser." Frækt, pågående essay.

Fornedringens anatomi Sex, stofmisbrug og de mest groteske former for pludselig død er hovedtemaet for forfatteren Dennis Cooper – amerikansk litteraturs sidste litterære outlaw, ifølge Bret Easton Ellis. Kim Foss introducerer. Maleren Knud Odde illustrerer.

Rædslens kerne Gysergenren handler om at stå alene over for rædslen. En af landets få kvindelige gyserforfattere, Hanna Lützen, banker på døren og ødelægger det for alle fredselskende personer.
     Essay om gysergenren – særligt om den franske forfatter Guy de Maupassant fra gysets guldalder.

Kære Stanley Et brev til Stanley Kubrick om forudsigelserne i hans 2001-film. Hvordan var hans forudsigelser? Holdt de stik? Personlige tanker om før, nu og efter.

Dippedutter? Velkommen til Vagn Steens mærkværdige verden af ord. Siden debuten i 1964 har Steen skudt med skarpt mod den traditionelle metafor- og symbolbundne lyrik.
    Han siger bl.a.: "Poul Borum skrev i en bog, at ordet liv også altid burde staves bagfra; vil. Så skrev jeg død… Og hvad gør vi så med det? Jeg vendte det på hovedet, pøp."
    Introduktion og brudstykker af et interview.

Fiktion er en håndfuld digte fra forskellige af Vagn Steens bøger. Et par linjer fra digtet "Jeg vælger mig q" lyder: "og jeg hviskede listigt/nu finder vi dine q-er/qys sqamlæber qlitoris/hastigt og lidt mod reglerne/qnæppe er næppe korrekt/og orqasmen/kommer med sin velskabte stavefejl".
     Også et ikke tidligere trykt digt fra igangværende projekt.

Løgnen lever længe Kan man forestille sig en kultur på kloden, der priste og værdsatte løgnen? Løgnen lever blandt os i fjernsynet, på nettet og i litteraturens verden. "Vi er viklet ind i løgnen, men det er spørgsmålet, om det ville være særligt sjovt, hvis løgn slet ikke var til i verden", siger skribenten. Bredtspektret essay.

Forfatterløgn Kan du anbefale – eller advare mod en løgnehistorie eller en forfatter, der lyver? Sentura spurgte tre forfatttere. "Det kan være helt rigtig, og derfor sandfærdigt, at bytte rundt på alle personerne og udstyre dem med mærkelige hatte", sagde Katrine Marie Guldager.
     De to andre adspurgte er Peter Dürrfeld og Hans Holten Hansen. Enquete.

Senturerede noter Dansk Sprognævn tilbyder sproglig assistance, vi spurgte dem om ordet "Løgn". Hollywoods filmfabrik lyver og reducerer vigtige verdensbegivenheder til fx kærlighedshistorier, siger forfatteren Robert Harris. P2 starter et nyt filmmagasin, Kino, med værten Susanna Maria Sommer.

Ved hver løgn bliver du mindre menneske Med udgangspunkt i filmen "Festen", der viser hvordan løgnen kan ødelægge en familie, fortæller Mogens Rukov, leder af filmskolens manuskriptlinie, om løgnens indflydelse på det moderne menneske. Bl.a. siger han: "Jeg har en fornemmelse af at stå i løgn til alle sider". Et interview, der rykker grænser. [Læs interviewet]

Broer til virkeligheden Under en slagscene i "Prins Valiant" gemmer sig henvisninger til mytologiske slag, historiske slag og alle mulige andre slag. Hør om både tegneserie-tidsskriftet Rackham og den jugoslaviske forfatter Ivo Andric. Et organisk essay, der knytter usædvanlige forbindelser.

Tænker i citater Sentura tog til Stockholm for at interviewe svenske Ola Julén, forfatteren til digtsamlingerne "Orissa" og "400". Det blev til en snak om sandhed, citater, ensomhed og skam.
    Han siger bl.a.: "Mange af de følelser, man har for andre mennesker, er ikke socialt accepterede. Derfor kan man ikke tale om dem i normal sammenhæng". Åbenhjertigt interview og digt-eksempler.

Det ulastelige pokerfjæs Peter Jackson – instruktøren af "Ringenes herre" – har lavet en fascinerende dokumentar, "Forgotten Silver". Men filmens hovedperson, opfindergeniet Colin McKenzie har faktisk aldrig eksisteret – filmen er en dokumenar. Essay.

Mellem to verdener Fortælleren møder Stephen King på en café og stjæler 100 kr. fra Jane Åmund. På toilettet får han en sludder med Pablo Henrik Lliambas. Praktiske funderinger over, hvad fortællinger er. Fiktion/Essay. [Læs artiklen]

På sporet af A.I. Da den første plakat for Stanley Kubrick og Steven Spielbergs film "A.I" kom, var der en lille detalje, der vakte undren. Detaljen viste sig at være en nøgle til et hemmeligt spil på internettet. Følg alle links med skribenten. Artikel.

Pindemaddernes parade Debutanternes blad, Hvedekorn, holdt 75- års fødselsdag og fik i samme anledning nye redaktører. Samtidig blev der udgivet et jubilæums nummer med highlights. Numse-Kaj gjorde indtryk på vor mand i marken. Mini-reportage.

Bogbazar Anmeldelser af Lars Frost: "Et par dage i Skagen" (Forlaget Basilisk), Niels Frank: "CV" (Forlaget Basilisk), Jokum Rohde: "Falkonmysteriet" (Gyldendal), Jørgen Gustava Brandt: "Veje til Infantilia" (Gyldendal), Ida Jessen: "Den der lyver" (Gyldendal), Anne Carson: "Digte og essays" (Forlaget Basilisk) og "Selvbiografi i rødt" (Gyldendal), Rasmus Heiberg: "Neverland" (Samleren), Kenneth Koch: "Et tog kan skjule et andet og andre digte" (Forlaget Basilisk).

Mugges gardinprædiken Mogens "Mugge" Hansen, Se og Hørs navnkundige hofreporter med den høje bowlerføring gæsteanmelder bogen "Den glade journalistik. Om mediernes dækning af de kendte" af Kirsten Sparre og Lars Kabel (Forlaget Ajour). Lille Madsen får et gok i nødden og Corinta, Peter Bellis svigermor, står for en lille anekdote, der kan karakterisere redaktionsekretærens rolle.
    Ifølge pålidelig kilde: Mugges første – og eneste anmeldelse.

/Jhm

 
Hvis du ikke allerede abonnerer, kan det bestilles her
.

[h j e m]