Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

 

 


Sentura # 9  
November - januar 2000

Indhold af nummer:

1  2  3  4  5  6  7  8  10  11  12/13  14  15  16  17/18  19  20

Indhold i Sentura # 9

Af Johnny Hedegaard Madsen

Stafetten - den fjerde - med meninger om film, bøger og fjernsyn er rakt videre til den nye chef for DRs RadioDrama, Mikkel Harder Munck-Hansen. Han overvinder sin modvilje mod at skrive om valg og politikertræthed, fordi han synes, det minder ham om snakken om de evige og ørkesløse seer- og lyttertal. Bl.a. siger han: "Vi skal sgu ikke forføre nogen, hvis vi ikke også vil noget mere. Går vi efter meningsmålingerne, kan det godt være, vi får noget, men det bliver nok en one-night-stand."

Mellem Kierkegaards linjer handler om tydningen af den kendte filosofs kragetæer. Hidtil har man haft besvær med at skelne mellem de rettelser udgiveren af Kierkegaard efterladte skrifter, juristen H. P. Barfoed, foretog – og så Kierkegaards egne. Men nu iler videnskaben til hjælp form af et avanceret elektronmikroskop. F.eks. kan det nu afgøres, at der under en overstregning står "Digteriske Forsøg" – og ikke som hidtil antaget "Dampskibs Kahyt"

Senturerede noter #1 stiller ind på en ny, norsk "samplet" roman, der består af 90% citater fra Marcel Proust`s "På sporet efter den tabte tid", forfatteren Vagn Steens erindringer om 60'er tidsskriftet "Digte for en daler", kræs fra "Banana Split" og to grønlandske kriminalromaner (på dansk) fra forlaget Atuagkat, beliggende i Nuuk, Grønland. Kampen om latteren. TV3s nye drama-komedie, Sports Night, fik i år 2000 det amerikanske blad TV-Guides ærefulde pris "The Best Show You're Not Watching". Serien, der kørte i to sæsoner i USA, handler ikke om sport, men er et helhjertet forsøg på at revolutionere sit-comformatet ved at lave en slags "think-com". Læs om baggrunden og idéerne til serien.

Bevægelsen indad er den bevægelse man foretager, når man læser. I et personligt essay tager den kvindelige læser os med på en rejse ind i bøgernes verden. Her findes lige så mange læsere som der findes mennesker. Hun fortæller bl.a. om sine første læseoplevelser, om dét at stille bøgerne i farveorden og om veninden, der læser selv De Gule Sider. Et sted siger hun: "At læse er at være totalt nærværende... "

Senturerede noter #2 laver punktnedslag på Gyldendals grønne - litteraturhistorie – med kælenavnet "den røde", de danskstuderendes blad "Det ny Reception", som har udgivet et temanummer om avantgarde, og så intet mindre end en danmarkspremiere: den første bog om dét at skrive tekster til Internettet med den indlysende titel www.skrivgodt.dk.

Mørkets melodrama. Lars von Triers "Dancer in the Dark" er sikkert ikke gået nogens øjne forbi. Alligevel er der nye ting at sige om musical'en. "Dancer in the Dark" bygger i virkeligheden videre på en melodramatisk tradition, der har sit udspring i Rousseaus "Pygmalion" fra 1772. Artiklen kigger på de egoer, der slår gnister og de genrekonventioner, der kolliderer i det selvbevidste drama om dansen i mørket. Og forfatteren mener ikke, at filmen er en musical... [Find artiklen – i Word-format – her]

Fiktion præsenterer 4 digte af Daniel Dencik. Tre digte fra debutsamling "Lyn på en motorvej" fra 1998. Og desuden digtet "skjorten", der ikke har været trykt før.

Gokker med syntaksen – den frække fyr, der er så ond ved det danske sprog er den både funky og morsomt skrivende Daniel Dencik. Han er oprindeligt uddannet filmklipper fra filmskolen; men nu fultidsforfatter. I portrættet af den 28-årige forfatter, der har skrevet to bøger indtil nu, afsløres det bl.a. at Dencik er modstander af hele performanceidéen ved litteraturen.

For samfundet skyld. Sentura genopliver et gammelt tv-program, hvor et vesthold og et østhold dystede med Piet van Deurs som kampleder. Vi har således to eksperter i studiet til at fortælle om begrebet "public-service". Fra vest kommer professor Frands Mortensen og fra øst leder af Institut for Film- og Medievidenskab, Henrik Søndergaard. Undervejs lufter Henrik Søndergaard følgende kreative idé: "Jeg kunne godt forestille mig, at man laver en løsning, hvor TV2 bliver lagt ind under Danmarks Radio".

Anarkistisk og musikalsk periodestykke. For yours truly - artiklens forfatter - findes der ikke mange cinematiske begivenheder, der kan måle sig med en ny film fra Coen-drengene. Han kigger således med indblik og interesse nærmere på den nye film, "O Brother, Where Art Thou", der er løst baseret på et gammelt græsk epos...

Gisp ikke – det er bare et ISBN! "Hjælp! Der står noget farligt bag på min nye bog… " starter denne lille artikel, der løfter sløret for, hvad ISBN egentlig er for en størrelse. Vidste du f.eks. at der ligefrem var et dansk ISBN kontor?

Mesterens dukkehus. Med udgangspunkt i et par af de senere års genindspilninger og parafraser af Hitchcocks film zoomer artiklen ind på det perfekte mikro-univers i Rear Window, et af Alfred Hitchcocks mest vellykede filmiske eksperimenter. Indeholder også masser af skægge småcitater fra gyser-instruktøren - eksempelvis dette: "My films are not slices of life. They are slices of cake".

Mor gav den bedste anmeldelse. Der findes ikke mange oversete forfattere i Danmark; men Sentura har fundet frem til én af dem, digteren Laus Strandby Nielsen. Han skriver mindst lige så elegant og musikalsk som barndomskammeraten Nordbrandt. I interviewet fortæller den lyriske hemmelighed bl.a. om debut'en og sin seneste bog, "Mellemrum". Der er også mange smagsprøver på hans produktion, f.eks. det haiku-agtige: "Den ensomhed du vejer/ved at tage en sten i hånden.//Den afstand regnen måler".

Senturerede noter #3 kigger på en ny bog om filmlyd af filmeksperten Birger Langkjær -"Den Lyttende tilskuer – Perception af lyd og musik i film", et magasin om kriminallitteratur, det norsk-udgivede "Skyggespill", Kesera - en debatserie om bl.a. litteratur og kunst fra Institut for Fremtidsforskning og midnatsfilm i københavnerbiografen Gloria til natteravnene.

Krimiklummen har denne gang undertitlen "Det bestialske Danmark". Blodet flyder nemlig i de danske stuer - for tv-stationerne har blændet op for to nye danske serier om mord, pædofili og narko. Sentura har talt med Martin Miehe-Renard, som er én af mændene bag TV3's efterårssatsning "Skjulte Spor". Han fortæller bl.a., at man ligefrem benyttede den såkaldte segment-dramaturgi, hvor man helt nøjagtigt analyserer, hvilke virkemidler, der skaber helt specifikke reaktioner hos et bestemt udsnit af publikum. Vi har også talt med manuskriptforfatter Peter Thorsboe fra DR's "Rejseholdet". Hans fascination ligger i, at forskellen mellem os "normale" og drabsmændene kun er hårfin: "Det pirrende er, hvor stor forskellen mellem os og dem er, når det kommer til stykket." [Find artiklen – i Word-format – her]

Bevidsthedens rum. Historier er et grundlæggende princip for den menneskelige omgang med verden, siger den amerikanske sprog og litteraturprofessor Mark Turner. I anledning af, at hans bog "Den litterære bevidsthed - en kognitiv teori om tanken og sprogets oprindelse" netop er udkommet på P. Haase & Søns Forlag, introducerer vi begrebet "kognitiv semantik". Bogen vil måske "kunne bruges til inspiration på andre områder, der beskæftiger sig med vores evne til at tænke, handle og planlægge..." mener anmelderen.

Filmvagten passer igen på nogle af de bedre biograffilm. Således et studie i det amerikanske kvindebillede, Coyote Ugly, instrueret af David McNally. Vi går Bag Facaden (Orig. titel: What Lies Beneath) med instruktøren Robert Zemeckis, kigger på det moderne Vietnam i Three Seasons, der er instrueret af Tony Bui. Patrice Leconte har tidligere instrueret bl.a. Frisøsens mand og kommer nu med en moralsk fabel, Pigen på broen (Orig. titel: La fille sur le pont). Og så må der klukkes med den engelsk-amerikanske dukkefilm, Flugten fra hønsegården (Orig.titel: Chicken Run), instrueret af Nick Park og Peter Lord. Disney har tegnet en ny tegnefilm i snæver sammenhæng med klassisk musik, Fantasia 2000, - den er instrueret af et kollektivet Pixote Hunt, Hendel Butoy, Eric Goldberg, James Algar, Francis Glebas, Gaëtan Brizzi, og Paul Brizzi. En amerikansk kærlighedsfilm, Return to me, instrueret af Bonnie Hunt. Endnu en tegnefilm - denne gang i science fiction- genren, Titan A.E., instrueret af Don Bluth, Gary Goldman. Til slut kigger vi på filmen Imellem venner (Orig. titel: Keeping the Faith), instrueret af Edward Norton, der er ligeledes spiller en hovedrolle i filmen.

Bogbazaren udstiller sig denne gang for Flanørens blik af svenske Ulf Peter Hallberg, der i sin essay-roman prøver at hjælpe med at gen-danne Europa og redde østeuropæernes erfaringer inden de måske forsvinder i Vesteuropæernes måde at fortolke erfaringerne på. Vi kigger Carlo Ginzburg's "Spor. Om historisk metode." Det er en fagbog, der prøver at indkredse hvad Historie er... Og endelig så anmelder vi Michael Ondaatje's "Det ligger til familien" - en slags selvbiografisk fiktion.

Kommentaren stiller med titlen Valget II skarpt på ét af de valg dansker aldrig fik. Og det selvom vi blev truede på identiteten. Det drejer sig om den nye kanal TV Zulu, der trods "bullamakanka-tricket", hverken handler om afrikanere eller etniske minoriteter. I stedet sprøjter den en gang amerikanske mainflow-programmer ud i æteren og ind i danskernes stuer. Hvorfor fik vi ikke også det valg? spørger skribenten.

Dobbelt op med Bebop siger den initiativrige, digter Asger Schnack. Han har nu for anden gang startet et forlag, Bebop. Målsætningen er at "udgive bøger man ikke kan undvære". Schnack første forlag hed "Swing", hvor han bl.a. udgav bøger af Johannes eL Madsen og Dan Turéll.

 

 
Hvis du ikke allerede abonnerer, kan det bestilles her
.

[h j e m]