Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  


INDLEVELSER
Vagn Lundbye:
Trefoldighedsbarn
Erindringsroman
407 sider
Kr. 349,-
Borgens Forlag
Udkommet august 2002
 
Henrik Nordbrandt:
Døden fra Lübeck
Erindringer
220 sider
Kr. 248,-
Gyldendal
Udkommet september 2002


Af
Ulf Joel Jensen




Omslag til bogen

"Jeg er et stærkt menneske, ingen tvivl om det. Men der tales så meget om at gennemleve sine traumer og frustrationer - det har jeg aldrig gjort. Jeg har bare sprunget længdespring, jeg er bare blevet officer, jeg har digtet min egen verden som forfatter. Jeg har aldrig været til psykolog. Jeg taler jo altid om, at i og med et ord bliver skabt, så skaber man også det, som ordet dækker over. Og jeg har ikke haft de der psykologiske vanskeligheder, som der er forskellige ord for. Nej, det har jeg ikke. Jeg har hele tiden skullet klare mig selv og stolet på mig selv. Men i og med at jeg skulle til at lave den her bog, så rodede jeg ned i et sår. Så begyndte jeg at ligge vågen om natten - det havde jeg aldrig prøvet før.

"...jeg er færdig med de store rejser. Faktisk tror jeg, det er sådan nu, at de svære rejser går ind i hinanden, ikke ud i verden".

Citater: Vagn Lundbye om Trefoldighedsbarn (Information 2002)


*


Omslag til bogen

"Jeg har skrevet den på en måned. Men så brugt en masse tid på at rette den til bagefter. Ikke fordi jeg har rettet ret meget, jeg har faktisk rettet ret lidt, men netop af den grund. Jeg ville ikke ødelægge noget; det skulle stå lidt råt. Umiddelbart i stedet for perfekt. Det var sgu svært, syntes jeg. Jeg brugte dobbelt så lang tid på at rette som på at skrive, selv om der var så lidt. Men så har jeg også lært noget nyt om den proces. Jeg skrev den her historie ned sådan her, og jeg synes ikke, den kunne være anderledes, for det var sådan, jeg oplevede tingene".

"Jeg har nok lyst til at skrive noget mere prosa. Det at skrive lyrik er en meget nervøs, opslidende proces. Det er ikke noget, man kan gå rundt og gøre hele tiden, vel. At skrive prosa er noget helt andet. Det er mere fast arbejde, og det kan være meget rart i en periode. Det giver ro, man tænker hele tiden på det, og det er underholdende. Jeg tror, det er mere fredfyldt."

Citater: Henrik Nordbrandt om Døden fra Lübeck (Information 2002)


  Indlevelsesøvelser

Traditionen tro vrimler efteråret med erindringer og livsglimt fra mere eller mindre interessante mennesker. Der er pornografiske kig ind i den franske kunstkritiker og nu også erotiker Catherine Millets underliv, der er lidt om Fay Weldons utvivlsomt interessante ophold på New Zealand, glimt fra Kosovo oplevet af vores tidligere forsvarsminister - og så er der også et par bøger, som faktisk ser helt lovende ud: Henrik Nordbrandts og Vagn Lundbyes gengivelser af deres barndoms rædselskabinet. Sentura gi'r dem en chance og forsøger at leve sig ind i et andet menneskes liv.

Indlevelse I:
Stakkels, stakkels Emil

Han ville være postbud, når han blev stor. Han ville kun komme med gode breve. Alle sørgelige breve ville han brænde. Når han kom cyklende med alle brevene, råbte alle venligt til ham og håbede, at han kom med et brev til dem. Han sad lidt og tænkte. Hvis der var nogen, der i lang tid ikke havde fået et brev, sørgede han for, at de fik et godt ét, så at de kunne blive glade igen. Det var brevene, der gjorde folk glade, og det var ham, der kom med dem.

Fem år. Fem år gammel er, hvad Emil Lundbye er, da han formulerer ovenstående fremtidsdrøm. Og det er ikke så meget ønskedrømmen om at være det gode postbud, der får mig til at ryste på hånden, når jeg skriver dette. Det er den afgrundsdybe og meningsløse ondskab, der ligger bag. Det er hjerteskærende og til at græde over.

Stakkels femårige Emil blev ikke postbud, da han voksede op - og dog. Emil blev til Vagn, forfatter og dermed budbringer af smil og gode budskaber. Men smilet i Trefoldighedsbarn er gennem tårer. For stakkels, stakkels Emil har en grum far, som lader ondskaben regne ned over i første omgang Emil og hans mor - og dernæst over vidnerne lillesøster Aase, lillebror Stig og den mindste Lone.

I opløsning og chok
Faren rummer en ondskab af ufattelige dimensioner - tilsyneladende affødt af jalousi til sin egen søn. Han ydmyger og afstraffer sin familie, og som i rendyrket psykopati rammer ondskaben fuldstændig tilfældigt.

Uden grund insisterer han fx på, at femårige Emils mor er død, og søster Aase er borte. Det er inden, de to mindste søskende er blevet født, og derfor står Emil altså helt alene tilbage med sin far. Og Emil, siger faren, kommer til at henslæbe resten af sin barndom på et forfærdejligt børnehjem. Den lille dreng tror naturligvis sin far og vakler rundt på gaden i opløsning og chok, indtil han møder moren og søsteren. Lyslevende.

Fysisk og psykisk terror
Andre gange tager faderens mishandlinger mere fysisk karakter. Fx når han vækker Emil midt om natten med et knytnæveslag i ansigtet. Uden grund. Eller da han slår og sparker den på det tidspunkt tiårige dreng bevidstløs og beskadiger hans ribben. Juleaften, såmænd, og grunden er, at Emil har foræret sin mor en muffe af kaninskind. Det er rendyrket terror, og det er umuligt at afgøre, om den fysiske eller psykiske er værst.

Måske er det ydmygelserne, der gør mest ondt. I hvert fald på læseren. Faren fiser Emil i hovedet, tømmer den stinkende natpotte ud over den sovende mor, boller hensynsløst og åbenlyst udenom, drikker husholdningspengene op - ikke så meget på grund af alkoholisme, mere for at de andre ikke skal få del i pengene.

Han fortæller Emil, hvor mislykket, elendig og ussel, han er som søn og som menneske. Gør i det hele taget alt for at knække drengen. Han gør det offentligt, uden at en eneste griber ind og forsøger at stoppe vanviddet. Men Emil er gjort af et helt særligt stof: Barndommen. Uskylden. Den kan ikke knækkes.

Nej, nej, nej
Jeg er halvvejs gennem bogen og ved snart ikke, om jeg kan holde til mere. Det er en voldsom … frygtelig … vanvittig rædselshistorie, Vagn Lundbye folder ud for sin forfærdede læser. Er der slet ingen undskyldninger for faderens opførsel - ingen forsonende træk?

Nej.

Ordet nærmest runger i mit hoved. Nej. Nej. Nej. Lad det ikke være sandt. Jeg ved, jeg må opgive at læse. Jeg kan ikke have ondskaben i mig, men jeg vil bede alle andre om at læse bogen - og læse den til ende.

For stakkels Emils historie fortjener opmærksomhed, fortjener læsere. Emil fortjener en hånd, der følger ham trygt igennem alle rædslerne, lige til den sidste side. Stakkels, stakkels Emil.


Indlevelse II:
…Eller manglen på samme

Helt som Vagn Lundbye har Henrik Nordbrandt skrevet en beretning om sin barndom og tidlige ungdom - om hvad der har formet en af landets fremmeste digtere. Men selvom Nordbrandt også har oplevet et vist mål af faderligt svigt, selvom Nordbrandt også gør et forsøg på at skrive tiden tilbage til en sort/hvid og gråmeleret hverdag i barndommens land, selvom alverdens medlemmer af anmelderparnasset mere eller mindre er gået i begejstret selvsving over bogen, så glem den.

Denne uvedkommende, ligegyldige og dårlige bog er spild af kostbar tid. Den virker løs og ukoncentreret - er simpelthen så dårligt formidlet, at man sider tilbage med fornemmelsen af en beskrivelse af en barndom som hundrede millioner andre, og ikke oplevelsen af den. Der er ikke plads til indlevelse. Brug derfor hellere din tid og dine øjne på Nordbrandts digte eller Lundbyes rædselsberetning i Trefoldighedsbarn.

Nordbrandts Døden fra Lübeck kan i bedste fald bruges til at understøtte et halt bord.

[ t o p ]       [ h j e m ]