Publiceret d. 28.9.2005
[Opdateret d. 2.5.2007]
INTERVIEW
med forfatteren Jonas T. Bengtsson om romanen Aminas breve
Af
René Egeskov Gjerka

Jonas Torp Bengtsson Er fra årgang 1976, har været TV-vært på DR og skrevet for børneradio. Han har kortvarigt læst arabisk på København Universitet. Og deltaget i kunstudstillingen Brainstorm Project der pt. turnerer i landet. Aminas breve er hans debutroman, men han arbejder allerede på et nyt bogprojekt.
Kort om bogens handling
Efter fire år på en psykiatrisk afdeling bliver Janus, diagnostiseret skizofren, sluppet ud til ikke meget andet end sig selv, en endeløs pillediæt og så sin velhavende storebrors tomme penthouselejlighed på Trianglen. Men Janus har ét kompromisløst mål for øje nemlig at finde sin kurdisk-tyrkiske veninde, hvis breve er det eneste, der har holdt ham rigtigt i live under opholdet på hospitalet. Og få svar på spørgsmålet: Hvorfor holdt hun pludselig op med at skrive? Janus' søgen efter Amina sender ham langt ud i storbyens socialt belastede sidegader og ned i en betændt kriminel underverden, hvor han har et opgør med et forrået miljø af anden-generations indvandrere.
Første litterære arbejde
Jonas T. Bengtsson har tidligere skrevet manuskripter til DR's børneradio og børne-TV, men Aminas breve er hans første prosa, fortæller han:
Jeg har ikke skrevet noveller før eller lignende. Jeg har brækket nakken på et par ansatser, da jeg var omkring 20 år gammel, men var alt for rodet oppe i hovedet til at kunne få noget ned på papir. Jeg bliver ved med at skrive. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil blive ved.
Sproget er sindssvagt vigtigt
Noget af det vigtigste for Jonas T. Bengtson, da han skrev bogen, var at finde sin egen og Janus' stemme. Han siger om sin holdning til sproget:
Det sproglige er sindssvagt vigtigt for mig. Og klart, hvad jeg har brugt mest tid på. Virker det ikke sådan, men ubesværet, er min hensigt lykkedes. Jeg skriver ikke ud fra nogle principper, har ikke nogle regler. Jeg prøver at skrive efter gehør. Og det kan volde mig store problemer, når en sætning lyder falsk. Det er vigtig for mig at have et levende sprog. Jeg hader selv at læse noget, og tænke, at sådan formulerer man sig kun på tryk. Samtidig er det, jeg skriver, heller ikke talesprog. Jeg påskønner smukke sætninger. Det kan være sætninger, der er grove, eller ubehagelige men som stadig i deres opbygning har en eller anden form for skønhed.
Fakta:
Jonas T. Bengtsson:
Aminas breve
Roman
264 sider
Kr. 279,-
People'sPress
Udkommet 13. september 2005
|
*
RELEVANTE
LINKS:
Jonas T. Bengtssons roman Aminas breve er udkommet på People'sPress. Læs lidt mere om bogen på forlagets hjemmeside...
Læs Senturas anmeldelse af Jonas T. Bengtssons anden roman Submarino, der udkom 2007...
|
|
Skizofrent klarsyn
Vold. Skizofreni. Randeksistenser. Samfundets ru og mørke bagside. Den 29-årige Jonas T. Bengtssons debutroman, Aminas breve, er en barsk og kompromisløs
 BARSK OG KÆRLIG: - Jonas T. Bengtssons roman lægger sig i den hyperrealistiske stil fra Trainspotting og Nordkraft men rummer også masser af humor og varme. (Foto: Kristian Gade) |
samtidsskildring af mennesker i velfærdens yderområder. Romanen er centreret omkring en ung fyrs søgen efter sin kurdisk-tyrkiske veninde Amina, som han mistede kontakten med efter at have været indlagt for skizofreni på en lukket afdeling i fire år.
Sentura mødte forfatteren aftenen før, bogen udkom, og fik en lille samtale om hans kompromisløse tilgang til sin roman og dens hovedperson og den dybfølte indignation, han føler, når samfundet kun kan få øje på de psykisk syge og indvandrerne fra den kølige yderside...
Interviewet fandt sted på en lille bar, kun et par stenkast fra Nørrebro Station, i hjertet af det miljø, hvor flere af de mennesker, han skildrer i sin roman, færdes.
BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen
INTERVIEW: Jeg har aftalt at mødes med Jonas på baren kl. 20:00. Vi ankommer næsten samtidigt og finder et rundt to-mands bord bagerst i det lidt slidte lokale, hvor støjen fra de få andre gæster og lidt radiojazz er fjernest. Bordet er dækket af en rødternet dug og et hvidt porcelænsagtigt askebæger, som Jonas rækker ud efter, på én gang roligt og måske alligevel med en lille antydning af nervøsitet... Mens han tænder sin cigaret, stiller jeg mit første spørgsmål:
Hvordan har du det? Nerver... eller glæder du dig til at bogen udkommer?
Begge dele, helt bestemt begge dele. Jeg har haft bogen for mig selv i ganske lang tid, og nu skal den ud og møde nye mennesker. Det må være som at følge sit barn til første skoledag. Men mest af alt glæder jeg mig. Den har brug for at få lidt luft. Og på sin vis er det også en lettelse ikke længere at kunne ændre et komma.
Har den været svær at skrive?
Ja, det har den... meget sværere end jeg havde troet. Nogen gange tror jeg, det hjælper at være naiv, når man begynder på noget. Og det var jeg. Jeg havde troet, jeg ville blive færdig med den før. Troet, at det ville blive en kortere bog. Men efter et stykke tid gik det op for mig, at bogen ville have en bestemt form. At den ikke kunne blive kortere, end den blev.
Det hårdeste har uden tvivl været at befinde sig inde i hovedet på Janus så lang tid. Han har humor, og jeg kunne godt lide at skrive ud fra ham. Han gav mig en stemme og en mulighed for at kanalisere nogle tanker ud, som jeg ikke selv ville have kunnet formulere. Men inde i Janus' hoved er ikke nødvendigvis det mest lyse sted at være: Der er ikke så mange balloner og dyr fra zoo...
Skizofrene benspænd
Nej, da vi møder Janus i starten, er han jo lige kommet ud fra den lukkede afdeling. Hvorfor har du valgt at lade ham være skizofren?
Min første tanke var at give ham den størst mulige forhindring, han kunne få. Jeg har villet give ham en indre forhindring, der altid vil være større end noget, han kan støde på ude i den "virkelige verden". Det var interessant for mig at beskrive en person, der vil gøre alt for at nå sit mål nå frem til Amina og genoprette status quo. Ligegyldigt hvad.
En anden side af Janus som person og min egen fascination af ham var, at han gav mig muligheden for at se verden klarere, da han jo som syg står et halvt skridt ude af den. Janus kunne se nogle ting, beskrive dem på en ny måde, fordi han i modsætning til os andre ikke har vænnet sig til de faste mønstre, som vi lever med hver dag uden at lægge mærke til det.
Verden set med andre øjne
Fortæl lidt om de ting, du får sat ny vinkel på. Du lader fx Amina have en tyrkisk-kurdisk baggrund...
Hvis jeg skulle tage et enkelt skridt ud fra bogen og selv betragte den, har det vel været vigtigt for mig at beskrive Janus' og Aminas verden så tæt på som muligt. Dels den verden han kommer fra: den syges, den indlagtes. Dels det miljø Amina er en del af den subkultur eller parallelkultur, hun færdes i. Begge er minoriteter på hver deres måde.
Og måden, vi i dag omtaler minoriteter på i offentligheden, er altid set udefra. Vi taler om, hvordan vi bedst kan løse et bestemt problem: det være sig integrationsproblemer eller problemer med psykisk syge. Vi finder dernæst den løsning, der er billigst for samfundet og mener så, at det må være den bedste. Men vi prøver yderst sjældent at se verden gennem øjnene på den minoritet, vi beskæftiger os med. Derfor var det vigtigt for mig at holde mig tro mod Janus og hans syn på den indvandrerkultur, han møder...
I øvrigt et syn, jeg nok deler med ham. Han er vokset op i et multi-etnisk København og kender på mange måder ikke til andet hvad jeg heller ikke selv gør.
Hovedpersonen som talerør
Nu går jeg selvfølgelig ud fra, at romanen er fiktion. Men hvorfor har du givet hovedpersonen et navn, der til forveksling ligner dit eget?
Jeg har kaldt hovedpersonen Janus af flere forskellige grunde. For det første tænkte jeg, det ville gøre det nemmere for mig at lægge hans navn op af mit eget, da jeg bruger ham som talerør. Og for det andet kender jeg selv dét, at man når man læser en forfatter, specielt en debuterende kommer til at spekulere på, hvor meget af forfatteren , der er i hovedpersonen og omvendt...
Jeg har aldrig selv været skizofren, men har været tæt på mennesker, som har. Om der ellers er meget af mig selv i Janus? Ja, det vil jeg sige. At jeg har lagt ham et stykke fra mit eget biografiske jeg, har muliggjort, at jeg faktisk har kunnet gå følelsesmæssigt tættere på mig selv, mens jeg skrev.
Vil du beskrive Janus' handlinger som sindssyge? Han er jo kompromisløs og griber bl.a. til vold for at nå sit mål. Er vold et legitimt kampmiddel for de undertrykte og truede?
Jeg betragter ingen af hans handlinger som sindssyge på ingen måde. Janus har et klart mål for øje: at finde Amina og få hende til at skrive igen. Det har han tillagt den højeste værdi. Ud fra det synspunkt må han, koste hvad det vil, gøre hvad der er nødvendigt. Jeg er sikker på, vi selv kunne finde værdier i livet, vi ville sætte så højt, at vi var i stand til at gøre endnu værre ting.
Hvis jeg har villet noget med den vold, Janus på et tidspunkt griber til, var det måske at vise vores eget hykleriske forhold til tortur. At vi alle ved, at det er dybt forfærdeligt. Men når vi på film ser en figur torturere skurken for at få oplysninger ud af ham, sidder vi alle og hepper: Tæsk ham med telefonbogen. Det er et skråplan. Fordi tortur bliver værdibestemt.
Men for at svare direkte på spørgsmålet: Om jeg tror på vold som et legitimt kampmiddel? Det gør jeg vel principielt set. Anerkender vi vold som legitimt for at opretholde ro og orden, må det vel også være ok at bruge mod et undertrykkende styre. Men igen: Jeg synes, det er mere interessant at stille spørgsmål i min bog, end at komme med svar. Havde jeg en flok færdigstøbte svar, ville jeg ikke skrive fiktion, men læserbreve...
Ærlighed frem for alt
Der ligger altså ikke en politisk drivkraft bag din roman?
Kun min egen, kun den, jeg har svært ved at lægge fra mig, når jeg skriver, altså en indignation mod forskellige ting. Men det er ikke en jeg, på forhånd, har planlagt skal frem i bogen. Jeg har ikke villet gøre vold på karaktererne ved at bruge dem som instrumenter for et politisk budskab. Jeg har forsøgt at være ærlig omkring karaktererne, og hvis jeg samtidig politiserede, ville de ikke fremstå naturlige. De ville være styrede.
Tror du, at litteraturen kan bidrage med noget til den såkaldte virkelige verden?
Det mener jeg, at den kan. Ikke på en firkantet lovforslagsagtig måde. Men jo... fuck, det er sgu et svært spørgsmål... jeg tror, litteratur, og måske al kunst, gør, at vi ikke føler os så alene. At vide at der er nogen derude, som vil os noget, vil tale til os og som har delt følelser med os. Så jo, givetvis, på det menneskelige plan tror jeg, litteraturen kan gøre noget...
Da jeg først begyndte at skrive på den, tænkte jeg på de nogle og 20-årige. Jeg skrev den, som skrev jeg til mine venner. Længere inde i processen, behøvede jeg ikke at støtte mig til ideen om, hvem der ville læse den nu gik jeg mere efter at fortælle den, så godt som muligt. Som jeg mente, den skulle fortælles. Jeg har ikke nogen foretrukken læser i tankerne, ikke aldersmæssigt i hvert fald. Men det er mit håb, at den når frem til nogle, der forstår min hensigt.
* * *
Uddrag fra bogen
Kapitel 3
HOVEDBANEGÅRDEN SUMMER AF mennesker, lugter af snavs, tis og røg. Her er flere folk nu, end da
jeg plejede at komme her. De hjemløse er blevet mere tydelige og er i dårligere stand.
Hovedbanegården var altid et godt sted at gå hen når det regnede, eller hvis man ville møde nogen
at dele en joint med. Her kunne man sidde hele dagen og spytte i en kop kaffe fra McDonald's. Og
hvis man havde lyst til piller eller fed, kunne man få alt nede på Istedgade. Jeg tog ikke meget
af den slags, jeg behøvede det ikke, jeg var let nok i hovedet i forvejen. Jeg trækker kufferten efter mig, må gå uden om unge backpackere og folk med weekendtasker. Et
par gange får jeg stukket en hånd i hovedet og bliver spurgt om penge. Jeg køber en pakke
cigaretter i en kiosk på banegården. Min første smag af frihed bliver at slippe for det
hjemmerullede helvede. Jeg kommer ud af banegårdens hovedindgang og går op mod Vesterbrogade. Jeg
er ikke sikker på hvad for en bus jeg skal ha' og prajer en taxa. Jeg giver taxachaufføren
adressen. Han er heldigvis ikke snakkesalig, passer bare sin kørsel. En stor fed fyr, vel i
begyndelsen af halvtredserne, med en af den slags måtter med små trækugler på sædet. Ved siden af
radioen har han et billede af en ung thaipige. Hun har en trøje på med røde og lyserøde striber
og smiler til fotografen.
Jeg låser døren op og slæber kufferten op af trapperne. Der er langt op, øverste etage,
penthouse. En dyr adresse på en sidegade til Trianglen. Jeg har ikke set min storebrors lejlighed
før. Han fik den efter jeg blev indlagt. Han elsker sin lejlighed. Når han ringede på min
fødselsdag, fortalte jeg altid om den medicin jeg fik, og han om hvad han havde købt af nye ting
til lejligheden. Han er i Bruxelles i øjeblikket og skal vist være der i et stvkke tid. Jeg ved ikke helt hvad
han laver, det er noget med penge, og han rejser meget. Det var ikke nemt at få nøglerne ud af
ham. Jeg måtte snakke med ham i telefonen flere gange før han gik med til det. Jeg fortalte ham
hvor rask jeg var blevet, at jeg var næsten helt normal nu. Og at jeg virkelig havde brug for
hans hjælp til at komme ud. Han spurgte om jeg ikke kunne bo hos mor, men jeg sagde det nok ikke
var godt for hendes nerver, jeg har brændt hende af for mange gange. Og ligegyldig hvor normalt
jeg opførte mig, ville hun pylre om mig til vi begge to blev vanvittige. Det måtte han give mig
ret i. Og jeg kørte på hans skyldfølelse. Jeg nævnte ikke at han kun har besøgt mig en enkelt gang i
de fire år, jeg har været indlagt, men jeg kredsede om det, snakkede om ensomhed og trangen til
at komme ud og se folk igen. Der skulle meget arbejde til, før hans dårlige samvittighed vandt
over hans bekymring for lejligheden. Så sendte han mig nøglerne og tog til Bruxelles. Petterson ved selvfølgelig ikke at min bror ikke er hjemme. Mit argument over for ham var
netop at min bror vil kunne give mig den støtte og opbakning jeg har brug for. Petterson havde
helst set mig overført til et af de der tossekollektiver. Jeg ved der ligger et ude i Rødovre,
nogle autister, nogle velfungerende skizoer og nogle mentalt handicappede der bor sammen og er
fælles om at købe røde pølser og pomfritter. Hvor der er opsyn, og hvor man sørger for at de
vasker sig, spiser og får deres håndfuld medicin om dagen. Jeg ville ikke havne sådan et sted.
Der ville være for mange spørgsmål, for meget kontrol. Og jeg ville ikke kunne klare at vågne op
om morgenen ved at udviklingshæmmede Marianne gnider sit køn op og ned af mit sengetøj. Til sidst købte Petterson den med den broderlige støtte.
Jeg når op for enden af trapperne og sætter nøglen i låsen. Jeg skræver hen over nogle breve og
tryksager og finder lyskontakten. Entreen er smal og holdt i hvidt med et spejl i en stor
stålramme. Døren til venstre fører ud til et mindre toilet, måske et gæstetoilet. Jeg fortsætter
gennem entreen og åbner døren til stuen. Jeg bliver stående i døråbningen og må indrømme at jeg er imponeret. Stuen er stor og i flere
plateauer, to trin ned til dagligstuen. Rummet er domineret af sofaarrangementet. En stor
lysebrun lædersofa og to lænestole i samme dyre læder. Arrangeret rundt om et sofabord i glas,
med tre eksemplarer af Wallpaper bredt ud i en vifte. Gulvet er afhøvlet, og væggene hvide med
forskellige tryk i stålrammer. Der hænger et B&O-anlæg på væggen og under det et stort sort
fjernsyn af samme mærke. Lamperne er PH, nye PH-lamper, ikke nogle smadrede nogen klunset på en
kommuneskole. Det eneste der umiddelbart ser tilfældigt ud, er tasken med golfkøller der står
lænet op ad væggen. For enden af stuen er der et stort vindue og en dør ud til altanen. Man må kunne se det meste
af byen herfra. I den modsatte ende af stuen er der to trin op til det åbne køkken. Det er holdt i hvidt og
metal, med en stor flødefarvet espressomaskine og køleskab i børstet stål. Spisebord med plads
til seks mennesker.
Alt er smukt, alt er pænt, så pænt at støvet ikke har turdet lægge sig siden min bror rejste. Alligevel står jeg der i døråbningen og er ved skide i bukserne af skræk. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg bliver nødt til at holde fast i dørkarmen for ikke at dratte om. Så går det op for mig hvad der er galt. Det her er side 76 fra et eller andet livsstilsblad kopieret ned til mindste detalje. Der er ikke nogen mennesker der kan leve her. Man kan ikke spise kiks i sofaen eller gå rundt i joggingtøj om søndagen. Glasbordet har aldrig flydt med pizzabakker eller dåseøl. Det her er hvad indretningsarkitekter spiller pik til.
Jeg tager en dyb indånding. Finder smøgerne frem og tænder en. Så begiver jeg mig ned i stuen, skridt for skridt ned af trapperne og ud i rummet. For hvert skridt tager jeg et hiv af smøgen, så dybt at det river i lungerne, og puster røgen ud til alle sider, dækker så stort et område som muligt. Jeg pisser mit territorium af. Jeg lægger mig på knæ foran sofabordet og blæser røg ind under det, ser røgen bølge frem under glaspladen. Jeg ryger i sofaen, i lænestolene, spilder lidt aske på gulvet og lader det ligge. Ryger køkkenafdelingen til med en ny cigaret, blæser røg ud over hans superellipsebord med syverstolene rundt om og skodder i den store stålvask.
NB! Kapitel tre står s. 20-23 i bogen.
[ t o p ] [ h j e m ] |