Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

INTERVIEW
[Læs mere om "det fremmede" i Sentura #15. Udkom 1. juni 2003. Bestil her]

 

Af
Katja Fabrin


Omslag til en roman af Brad Kelln
Omslag til Brad Kelln's første thriller


[FAKTABOKS]
 

Dr. Brad Kelln arbejder som retspsykolog på Dartmouth Hospital i Canada. Han samarbejder med Halifax Regional Police, hvor han laver psykologiske profiler af de indsatte. Han færdiggjorde sin doktordisputats i Klinisk Psykologi fra University of Calgary i 1998. Han har udgivet to thrillere, Lost Sanity (2001), og Method of Madness (2002) med karakteren Dr. Michael Wenton som hovedperson. [Ingen af bøgerne er oversat til dansk.]
 


*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Brad Kelln's personlige hjemmeside – og send ham fx en mail

Køb Brad Kelln's bøger via Amazon.com


 

TEMA-optakt –"det fremmede":
Dr. Psyko fortæller

»Du kan aldrig vide, hvem der er psykopat. Nye statistikker anslår, at mellem tre og ti ud af 100 er psykopater«, siger den canadiske krimiforfatter og patolog Brad Kelln.

Psykopater udfører uforståelige handlinger. De står som fremmede elementer i en verden bestående af 'normale' mennesker med sociale relationer. Nogle skriver om dem, men få vælger at lade helten være en psykopat. Den canadiske forfatter og patolog Brad Kelln har valgt en psykopat som hovedperson i sine to romaner Lost Sanity (2001), og Method of Madness (2002).

Anti-helten
Hvorfor finder du psykopater fascinerende?
– Psykopater er fascinerende på grund af deres anomalitet, og særligt fordi vores samfund ufrivilligt skaber et behov for sådanne mennesker. Forestil dig, hvilke professioner, f.eks. advokater, politikere, ledere og politimænd, der kunne drage fordel af at ansætte psykopater. De handler uden at bekymre sig om, hvordan deres handlinger vil blive dømt. Psykopater kan være de mest effektive og velfungerende folk i vores samfund. De er ikke 'hæmmede' af følelser, konventionelle regler eller andre af de gængse normer, som vi ligger under for.

– Psykopater er rene i deres handlinger forstået på den måde, at de kun handler ud fra egne mål og vil gøre, hvad det skal være for at udføre dem.
»Kan du overbevise en psykopat om, at et samarbejde vil gavne hans ellers hendes mål, har du vundet en effektiv allieret.«
Kan du overbevise en psykopat om, at et samarbejde vil gavne hans ellers hendes mål, har du vundet en effektiv allieret. Uheldigvis vil psykopater være svære at styre pg.a. deres ekstreme egoisme. De vil sjældent dele deres mål med andre. Derfor vil det være yderst risikabelt at ansætte psykopater i offentlige stillinger eller andre magtpositioner.

Hvorfor er det interessant at bruge en psykopat som hovedperson?
– Mine bøger er baseret på, at hovedpersonen Dr. Michael Wenton arbejder som retspsykolog. Han er netop god til sit job, fordi han er det, han er: en psykopat.

– De 'mørke temaer' har altid interesseret mig mest. Der er også en større interesse for The bad guy end den gode helt. The bad guy er ikke så bundet af moral og gængse konventioner. Det er interessant, at The bad guy simpelthen kan slippe af sted med flere ting. Det er alt sammen illustreret i min hovedperson Dr. Michael Wenton.

– Endnu mere interessant er det at tvinge bad guy karakteren til at være en helt. Det giver ham langt større magt til at udføre jobbet. En psykopat, der prøver at fange kriminelle er et godt eksempel. Hvis du har en psykopat, der jager den kriminelle, vil han udføre sit job mere effektivt end andre. Han vil være i stand til at matche den kriminelles handlingsmønster trin for trin. Det er det grundlæggende princip bag min hovedperson Dr. Michael Wenton. På den ene side er Wenton den person, som politiet helst vil have hjælp fra, når de står overfor en kriminel, og på den anden side vil næsten alle, der er i nærheden af Wenton blive såret i en eller anden grad – nogle endda fysisk. Han er ikke en fyr, du har lyst til at komme i konflikt med, ligegyldigt hvilken side af loven, du befinder dig på!

En af os
Hvad er din definition på en psykopat?
»En psykopat kan sagtens være en succesfuld direktør, en ornitolog eller din nabo.«
– En psykopat er et menneske, som er aldeles uberørt af følelser. De baserer deres beslutninger ud fra egne interesser og aldrig ud fra følelsesmæssige, moralske eller etiske overvejelser. De fortryder sjældent deres handlinger og føler ingen sympati for folks smerte i det øjeblik, de påfører den.

– En psykopat kan sagtens være en succesfuld direktør, en ornitolog eller din nabo. Kriminelle handlinger er dog ofte en del af en psykopats handlemønster, men i det øjeblik den kriminelle handling kan føre til frihedsberøvelse, kan det være nok til at afholde psykopaten fra at udføre kriminelle handlinger. Deres udgangspunkt er at undgå at påføre sig selv lidelser – egeninteresse er kernen i psykopatens opførsel. De er narcissistiske, og tillægger sig selv en større værdi end andre mennesker. Der har været sager, hvor psykopaten i bogstaveligste forstand så sine ofre som værende insekter, han kunne knuse på sin vej.

Er der noget rent fysisk, der adskiller psykopaten fra andre mennesker?
– Der er lavet tests, der har vist fysiske anomaliteter i psykopatens hjernefunktion. Så måske er der rent fysisk en forklaring på deres natur. Essentielt har psykopater ikke den samme fysiologiske reaktion på følelsesladede emner som normale mennesker. Om det er en medfødt brist, eller om det udvikles senere, det er endnu ikke dokumenteret.

[ t o p ]       [ h j e m ]