Publiceret d. 26.10.2007
[Opdateret d. 26.10.2007]
ANMELDELSE
Jens Henrik Jensen:
Kulmanden
Kriminalroman
565 sider
Kr. 299,95
Borgen
Udkommet 2. oktober 2007
Af
Ulf Joel Jensen
 Jens Henrik Jensen
Er født 1963 og uddannet journalist. Han arbejder som jourhavende ved avisen JydskeVestkysten og har med Kulmanden skrevet i alt seks spændingsbøger.
Han debuterede i 1997 med Wienerringen [Holkenfeldt], som fik hug i avisernes anmeldelser. Senere samme år kom første bind af foreløbigt tre om CIA-agenten Jan Jordi Kazanski, Kællingen i Krakow [Borgen], som skulle vise sig at blive hans gennembrud som spændingsforfatter.
Kulmanden er roman nummer to med Nina Portland i hovedrollen første bog hed Økseskibet [Borgen] og udkom i 2004. Jens Henrik Jensen er oversat til flere sprog.
Inspiration fra journalistikken
"Inspirationen til mine bøger finder jeg primært gennem mit arbejde altså i aktuelle begivenheder og temaer og yndlingslæsningen i det daglige er da også aviser.
Gennem de seneste 10 år har jeg stort set hele tiden arbejdet på en roman, og i selve skriveperioderne undgår jeg at læse forfattere i samme genre, da jeg ikke vil "forstyrres" i min skrivestil og arbejdsmetode."
Citat: Jens Henrik Jensen på thrillerman.dk
|
*
RELEVANTE
LINKS:
Besøg Jens Henrik Jensens egen hjemmeside på thrillerman.dk mulighed for at læse klip fra anmeldelser, finde links og tilmed en slags blog, hvor forfatteren gør sig tanker i forbindelse med udgivelsen af Kulmanden...
|
|
Maskukrimi fra Esbjerg Havn
Jens Henrik Jensen har med Kulmanden skrevet en spændende, sjov og medrivende roman om politikvinden Nina Portland fra Esbjerg.
ANMELDELSE: Nye læsere kan begynde her. Kulmanden er Jens Henrik Jensens anden bog med politikvinden Nina Portland i hovedrollen, men nye læsere både bør og kan stå på serien her.
Det er en klassisk politiroman med et nærmest enormt forgrenet plot. Handlingen starter med et banalt tordenvejr over Esbjerg, hvor et lynnedslag blotlægger et uidentificerbart lig i en kulbunke på havnen. Herfra går det over stok, sten, landegrænser og gennem berettermodellens evigt accelererende spændingskurve.
Privatlivet som klangbund
Selvom hovedpersonen i Jens Henrik Jensens Portland-serie er en kvinde, så er forfatteren en mand. Og det mærkes. Der er ikke meget femikrimi over Kulmanden tvært i mod er det en lækker dame med nogle særdeles maskuline karaktertræk, der trækker læsset i romanen.
Politikvinden har skam et privatliv med en søn, som hun er alene med, en far, som aldrig for alvor har været det, en onkel og en tante, som har spillet rollerne som forældre, og en spirende forelskelse i en kollega.
Men det er og bliver en kulisse, der skal give politidamen lidt kulør i kinderne og danne klangbund for opklaringsarbejdet. En slags pusterum fra den hæsblæsende handling. Og ikke et ondt ord om det: Blot nævnt som et eksempel på, hvordan Jensen og Portland skiller sig kraftigt ud fra de rendyrkede femikrimier, som fx Marklund og Bengtzon, Egholm og Svendsen osv.
Snylteren Portland
Først og fremmest skal Jens Henrik Jensen roses. For at kunne udtænke og skrive sig igennem et vidtforgrenet og kompliceret plot. Dernæst skal Kulmanden roses for at være medrivende og spændende. Den er helt enkelt en skæg bog med masser af fart over feltet.
Men dernæst skal der retfærdigvis også dryppes lidt malurt i bægeret. For en genre som politiromanen lever meget højt på sin troværdighed. Og selvom det lykkes fint at få genskabt atmosfæren på en provinspolitigård, så man tror på den. Og selvom man sagtens kan genkende typerne fra ens egen omgangskreds, så er Nina Portland selv ind imellem lidt vanskelig helt at tro på.
Hun er mig en tand for selvstændig. Hun er simpelthen for meget af en ener til, at jeg tror på hende. Jeg kan ikke tro på, at der er plads til en ener, der ikke vil dele sine informationer med kollegerne, der ikke stoler på cheferne og derfor stiller sig helt uden for det kollektive opklaringsarbejde nærmest snylter på det, for selv at klare alle ærterne. Det virker fuldstændig utroværdigt.
Små svipsere stor krimi
Desuden er der små svipsere undervejs: Portland har en slags skytsengel i romanen en engel, der ganske vist ender med at vende sig kraftigt i mod hende. Bl.a. går han hele to gange på få dage ind i åben ildkamp for at redde hendes røv, og da det sker anden gang reflekterer han selv over skudduellen og når frem til, at han ikke har været involveret i en sådan i flere år trods det, at det kun er hundrede sider og en uges tid siden, han sidst skød mod de selv samme personer…
Men det er trods alt småting i en stor thriller/krimi, der alt i alt må siges at fungere rigtigt godt og være imponerende i hele sit set-up. Jens Henrik Jensens forbillede Frederick Forsyth har bestemt ikke levet forgæves.
[ t o p ] [ h j e m ] |