Publiceret d. 2.10.2006
[Opdateret d. 20.9.2007]
ANMELDELSE
Lars Saabye Christensen:
Modellen
Roman
[Oversat af Ida Jessen]
325 sider
Kr. 249,-
Athene
Udkommet 29. september 2006
Af
Anne Liisberg
Lars Saabye Christensen
Er født 21. september 1953 og opvokset i Oslos vestlige bydel Frogner. Han startede med at trykke sine tekster selv og sælge dem fra en trækvogn i Oslos gader. Debuterede på forlag i 1976 med digtsamlingen Historien om Gly, romanen Amatøren udkom året efter. Siden er der i snit kommet en titel årligt fra Saabye, og forfatterskabet spænder over både romaner, noveller, digte og skuespil. Af mere kuriøse udgivelser kan nævnes fodbolddigtene Pasninger (1998).
Lars Saabye Christensen har modtaget stort set alle de priser, man kan modtage i Norge. For Halvbroren modtog han i 2002 Nordisk Råds Litteraturpris det gav ham et massivt internationalt gennembrud, og hans bøger udgives nu over hele kloden.
Outsidernes fortæller
Stedet er Oslo, bydelen Frogner, tiden er 1960'erne, og handlingen er drengen/den unge mands dannelsesproces i mødet med omverdenen. Sådan kan man kort opsummere Saabyes romanunivers frem til Maskeblomstfamilien (2003). Gennembrudsromanen Beatles (1984) fortæller således om fire unge fyre, der identificerer sig med titlens og tidens største musikgruppe. De mærkes på hver sin måde af 60'ernes opbrud fra traditionerne, men det er nok i særlig grad fortælleren, Kim, der både i Beatles og den opfølgende Bly (1990) fremstår som den typiske Saabyeske (anti)helt, en vaskeægte no-where-man.
Saabyes bøger har en sørgmunter, nogle gange tragikomisk, tone, der efterhånden bevæger sig mest mod den mørke side. Hans hovedpersoner bliver stadigt mere afvigende, og får stadigt sværere ved at falde på plads i verden. Titelpersonen i Herman (1988), en lille dreng der taber håret, finder sig ved forældre og venners hjælp til rette med sin skaldede isse, mens det er svært at knytte forhåbninger til fremtiden for den tvekønnede og forsømte Adrian i Maskeblomstfamilien.
Saabye er outsidernes fortæller. Han insisterer på de skæve eksistensers berettigelse i en verden, hvor konstant selvrealisering og kravet om lykke sætter stadigt snævrere rammer for normaliteten.
Andre modeller til billig pris
Samtidig med udgivelsen af Modellen udsender forlaget Athene tre af Lars Saabye Christensens mest kendte romaner i nye reviderede billigbogs-udgaver. Det handler om Herman, Bly og Beatles, som er en løst forbundet romantriologi om at være barn, ung og voksen. Prisen bliver omkring kr. 99,- pr. stk.
|
*
RELEVANTE
LINKS:
Læs mere om Lars Saabye Christensen på hans forfatterside på dagbladet.no også mange links til anmeldelser og interviews [NB! På norsk]...
Læs omtaler, anmeldelser og tekstuddrag hos Lars Saabye Christensens norske forlag Cappelen...
Læs et ultrakort interview med Lars Saabye Christensen om hans litterære forbilleder på litteratursiden.dk...
Læs lidt mere om Lars Saabye Christensen og tildelingen af Nordisk Råds Litteraturpris på norden.org, der er en fælles hjemmeside for Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd...
|
|
Livsløgnen revisited
I hundredeåret for Henrik Ibsens død beriger Lars Saabye Christensen os med kunstnerromanen Modellen, der sender mere end én venlig hilsen til Ibsens Vildanden.
ANMELDELSE: Modellen bringer i den grad ny luft ind i Saabyes forfatterskab. Væk er de utilpassede unge mænd i 1960'ernes Oslo. Ind kommer midtvejskrise og forholdet mellem rige og fattige i nutidens globale verden. Men er universet nyt, er tematikken dog umiskendeligt Saabyesk. Det uigennemskuelige forhold mellem (livs)løgn og sandhed er atter i centrum i denne stilsikre tragedie om en mand, for hvem Kunsten er alt.
Den anerkendte kunstmaler, Peter Wihl, nærmer sig sin 50års fødselsdag, der skal fejres med en jubilæumsudstilling i husvennen Bens galleri. Men Peter har længe haft svært ved at finde fordums tiders inspiration, og da han samtidig opdager, at han er ved at miste synet, forvandles hans midtvejskrise til ren desperation. Spørgsmålet er nu, hvor langt Peter vil gå for at redde sit syn og dermed sin skaberevne og hvad det vil koste ham selv og hans familie?
Modeller og skavanker
Modellen er ikke en tempofyldt roman, men så intens, at man alligevel suser igennem dette portræt af en mand, hvis kunstneriske ambitioner reducerer alt og alle omkring ham til modeller, til inspirationens materiale. "Man fuldfører ikke et billede. Man forlader det", siger han i romanens åbningsscene. Kunstneren er hele tiden på vej, og den største kunst er aldrig fuldendt, men behæftet med fejl, med skavanker. Peters første udstilling hed "Amputationer", og han kredser hele tiden om disse små brist, lakunerne i billedet og i tilværelsen. Således står hans kærlighed til datteren, Kaja, også renest i scenen, hvor hun har lagt kniv og gaffel omvendt på hans morgenbord.
Peter er en stor maler, men ingen sympatisk person. Han er altså selv behæftet med fejl og mangler. Han svigter sin lille datter, da hun overfaldes af en hund, og han svigter sine egne idealer, da blindheden truer hans kunstneriske udfoldelse. Datterens skuffede blik spejler hans fallit som faderlig rollemodel, men han vil ikke erkende den, ligesom han også holder øjnene lukkede for konsekvenserne af det tilbud, der måske kan redde hans syn. Tilbuddet fremsættes af Mefistoles-figuren Thomas, barndommens plageånd, der først dukker op i Peters drømme, og siden materialiserer sig som dubiøs øjenkirurg. Thomas ser, hvad Peter ikke vil indse: at han både vil have Kunsten og Livet eller måske nærmere, at Kunsten er hans Liv.
Tragediens lov
Romanens største styrke er som altid hos Saabye sproget. Enkelt og dog nuanceret, sikkert balancerende på grænsen mellem lommefilosofiens klichéer og originalitetens glimt af indsigt fremmaler sproget nænsomt og dog brutalt portrættet af Peter, der på én gang afslører hans svaghed og samtidig omfatter denne svaghed med omsorg.
Parallellerne til Vildanden er åbenbare, og stykket optræder også eksplicit gennem Peters kone Helenes arbejde som scenograf. Men ligesom Saabye i Maskeblomstfamilien med afsæt i Sofokles spandt sin egen hjerteskærende Ødipusmyte, formår han også denne gang at revitalisere Ibsens refleksion over forholdet mellem liv og kunst, sandheder og løgne, og gøre den til sin egen i sin egen tid.
Modellen er en fremragende, tæt og knusende konsekvent roman, hvor den menneskelige stræben efter storhed udløser det skæbnesvangre valg, der uundgåeligt må føre til fortællingens tragiske klimaks.
[ t o p ] [ h j e m ] |