Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

LYNINTERVIEW
Martin Glaz Serup om nyhedsbrevet Litlive
Udkommer 1. gang september 2003

 

Af
Jhm 


Fakta om Litlive.dk:
Bliver sendt ud første gang den 1. september 2003. Herefter én gang månedligt. Nyhedsbrevet indeholder anmeldelser af nye bøger, skrevet af et panel af 10 anmeldere.

Litlive.dk's 10 tilknyttede anmeldere: Lars Bukdahl, Astrid Fosvold, Eva Ström, Mai Misfeldt, Kristine Kabel, René Jean Jensen, Mikkel, Bruun Zangenberg, Lars Handesten, Martin Larsen, Lillian Munk Rösing.

 

*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Martin Glaz Serup og Pablo Llamías' litlive.dk og indtast et arrangement eller tilmeld dig nyhedsbrevet

Jubii Nyt om Bøger er et andet gratis nyhedsbrev med anmeldelser, omtaler og enkelte nyheder


 

Nyt litterært nyhedsbrev:
Med på en lytter i øreklapstolen

Ville det ikke være drømmen at komme til lyrikoplæsning hjemme i din elskede øreklapstol? Måske ikke helt så mageligt, men i al fald noget, der ligner, tilbyder et nyt litterært nyhedsbrev med base på adressen litlive.dk nu fra 1. september.
Meningen er, at man – direkte til sin egen postboks – én gang månedligt skal modtage en oversigt om oplæsningsarrrangementer i hele landet fra Thyborøn til Nexø. Samtidig medfølger også en lille håndfuld anmeldelser af aktuelle bøger, skrevet af 10 kendte kritikere.
Det friske initiativ er taget af forfatterne Pablo Henrik Llambías og Martin Glaz Serup. Sentura stillede Glaz Serup et par hurtige, uddybende spørgsmål:

Hvad er baggrunden for jeres initiativ? Kan I noget som fx Kultunaut ikke kan?
– Det kvalificerede litterære nyhedsbrev har længe manglet, selvom der har været tiltag til en landsdækkende kalender over oplæsninger og litteraturarrangementer – på Litteratursiden.dk og Kulturnaut fx. Men der synes vi ikke det har fungeret optimalt. På Litlive.dk, bliver kalenderen og forsiden opdateret hver dag, såfremt, selvfølgelig, der er nogle nye der har tilmeldt deres arrangementer. Og det håber vi at folk vil gøre, for uden leverandører af den slags informationer, sker der heller ikke meget i kalenderen på hjemmesiden.

– DESUDEN præsenterer vi hver måned fire litteraturanmeldelser; den aktuelle, litterære kritik har i Danmark fået stadig trangere kår igennem det sidste stykke tid. Det prøver vi at rette lidt op på; til det har vi fået 10 virkelig dygtige anmeldere tilknyttet nyhedsbrevet.

Fortæl lidt mere om anmeldelsesdelen. Hvordan udvælger i fx bøgerne?
– Vi har som sagt fået 10 skarpe kritikere indvolveret i projektet. Og de bestemmer selv fuldstændig hvad der skal anmeldes. Dog begrænset til skønlitteratur, og helst max kun en måned gammelt ved udgivelsen af nyhedsbrevet hver den 1. i måneden.

– Ved at lade skribenterne vælge selv, håber vi at slippe for uinspirerede, nå-artikler. Anmeldelserne behøver selvsagt ikke at være positive, men det er et krav at skribenterne finder bøgerne interessante at diskutere. At de synes der er noget at skrive om dem. Desuden har det at publicere på internettet jo bl.a. den klare fordel, at der er plads nok – det betyder at anmeldelserne i teorien ingen pladsbegrænsninger møder, og på Litlive er de så lange som den enkelte anmelder finder det nødvendigt.

Knofedt er bærende valuta
Hvordan er nyhedsbrevets økonomiske grundlag?
– Alle skribenterne gået med til at arbejde for en idealistisk lav og nærmest symbolsk hyre, ligesom vi har underbetalt vores webmand på det groveste; han har lavet et stykke urimeligt arbejde for et latterligt beløb. Desuden arbejder vi redaktører [Pablo Henrik Llambías og Martin Glaz Serup red.] gratis, og har selv sprøjtet småbeløb i foretagendet. Knofedt og idealisme er altså den bærende valuta. Og så er det jo – som allerede sagt – forholdsvis billigt og nemt at publicere på internettet.

– Men for at svare kortere og mere direkte på spørgsmålet, så har vi fået et lille igangsætningsbeløb fra Autorkontoen, som vi naturligvis er taknemmelige for. På sigt skal vi bruge flere penge for at få det til at løbe rundt, men det må vi se på til den tid – først og fremmest er det vigtigst at få nyhedsbrev og den hjemmeside vi selv syntes har manglet, til at køre, til forhåbentligt alles bedste – læserene, forfatterene og arrangørernes.

Har I allerede mere langsigtede planer?
– Nu skal vi jo først i gang, men vi håber at Glaz Serup og Llambías' Litlive rimelig hurtigt bliver så kendt og brugt, at det uden vil være det bedste sted at finde sine informationer om oplæsninger og arrangementer. Jo flere, der bruger det, jo bedre og bedre opdateret bliver det.

– Man er velkommen til at lægge kommende oplæsninger ind på hjemmesiden allerede nu, så vi har noget at præsentere i det første nyhedsbrev. Vi vil være taknemmelige for denne opbakning, så hvis man har noget på programmet, så læg det meget gerne ind på www.litlive.dk så hurtigt som muligt.

[ t o p ]       [ h j e m ]