Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

  
Til anmeldelserne

 

 


  Af Ulf Joel Jensen og
  Johnny Hedegaard Madsen

 

 

 

 

Intro

Anmeldelser


Lyrikmaraton
- i hælene på alle danske digtsamlinger.

Direkte til stjernesystemet  * * * * * *

Den danske lyrik synes at være sat på slankekur. Det gælder ikke kun, når man sidder med næsen i en tynd digtsamling med masser af luft mellem ordene; dét er forventeligt. Vi taler i stedet om omtalen af lyrikken i aviser, radio og tv, der synes både begrænset og tilfældig.

Med mindre man lige er en ung, smuk, (gerne kvindelig) debutant, opfører sig særdeles obskurt eller særpræget, skriver om erotik eller noget andet "farligt" - ja, så skal man helst hedde Nordbrandt eller Tafdrup for - måske - at få lidt spalteplads og vække det danske anmelderkorps af deres prosaistiske søvn.

Det vil vi gerne være med til at råde bod på. I den kommende tid vil vi derfor prøve at kigge med åbne øjne på alle efterårets, vinterens og forårets nyudkomne, danske digtsamlinger.

Begejstring
Det er vores interesse og begejstring for lyrikken, der sammen med nysgerrigheden skal drive projektet fremad: Sker der noget farligt i dette sprogets laboratorium? Hvor bevæger lyrikken sig hen? Findes der nogle oversete talenter? Udkommer der egentligt noget interessant på de små - og ofte enmandsdrevne - forlag?

Alle disse spørgsmål - og flere til - håber vi på at få svar på undervejs, og i denne forbindelse er det måske værd at huske på, at f.eks. digteren Peter Laugesen faktisk startede i udkanten af den litterære scene med at udgive sine egne bøger.

Bøger skal underholde
Lyrikmaraton´en er - udover måske at kunne svare på vores nysgerrige spørgsmål - tænkt som en læsevejledning. Hér vil den lyrikinteresserede kunne finde anmeldelser af alt - og det skal helst være let og overskueligt at gå til .

 

Stjerner til lyrikken
Vi introducerer et nyt "stjernesystem", hvor hver enkelt samling kan score fra en til seks stjerner i fire forskellige kategorier: Der uddeles stjerner for sprog, underholdning, nødvendighed og potentiale.

De 4 stjerne-kategorier afspejler vores tilgang til lyrikken. Bøger skal gerne være kunst - men de skal helst også kunne fange vores interesse og holde den fangen. De må gerne underholde os. Derfor belønnes både for sprog (her beskæftiger vi os udelukkende med den rent tekniske kunnen og sprogsansen) og for underholdning.

Under kategorien nødvendighed ser vi på, om digtene overhovedet burde være udgivet? Eksisterer de for andres skyld end digterens egen? Med potentiale mener vi ganske enkelt digterens kunstneriske potentiale - som det opleves ud fra en samlet vurdering af sprog og indhold.

Det lidt udvidede stjerne-system med hele 4 kategorier skyldes, at vi - udover den hurtige, overskuelige - og gerne underholdende - læsevejledning - samtidig ønsker at udvide det brugbare; men ofte enstrengede og typiske system med kun en enkelt række stjerner.

Digtene skal selvfølgelig bane deres egne spor i vores anmeldelser. Men disse kategorier afspejler vores tilgang til lyrikken. Bøger må gerne være kunst - men de skal helst også fange vores interesse: de skal kunne underholde os.

Deltag i maraton
Vi vil gerne invitere alle lyrikinteresserede og almindeligt nysgerrige til at deltage i vores maraton. Der vil blive lagt nye anmeldelser ud hver 14. dag - eller oftere hvis det måtte være nødvendigt.

Selvom vi ad mange kringlede omveje har lagt os i selen for at finde alle bøger, der udkommer, kan vi selvfølgelig have overset nogle - en række privatudgivelser registreres ingen steder. Vi modtager derfor gerne informationer fra læsere, som har hørt om eller måske selv har begået en digtsamling, som er sørgeligt overset - selv hos os...

Digtene skal kun opfylde nogle ganske få krav for at blive anmeldt: De skal være udkommet i perioden 1. september 1999 til 1. juni 2000, det skal være danske digte, og de skal være trykt i et "rimeligt" antal eksemplarer.

Intro

Anmeldelser

 

[ h j e m ]