Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 25.2.2004
[Opdateret d. 25.2.2004]

ANMELDELSE
Mian Lodalen:
Krummeklubbens skamløse søstre
[Orig. titel: Smulklubbens skamlösa systrar]
På dansk ved Iben Nink
Roman
236 sider
kr. 198,-
Forlaget Fringeløv
Udkommet november 2003

 

Af
Pia Bertelsen
Omslag til bogen

Mian Lodalen:
F. 1962, bor i Stockholm hvor hun arbejder som avisredaktør og freelancejournalist. "Krummeklubbens skamløse søstre" er hendes skønlitterære debut.
I Sverige er bogen er blevet rost for sin evne til på positiv vis at beskrive den lesbiske kultur indefra. En svensk forfatterinde har derfor også kaldt den for en "dannelsesroman for heterosexuella".

Krummeklubbens skamløse søstre er på første side dedikeret "Til alle coole lebber der udfordrer normen"

Samlede klummer
Mian Lodalens seneste bog hedder Kärlek – samlade Kröniker [:Kærlighed – samlede klummer]. Den indeholder Lodalens samlede klummer fra bl.a. avisen Arbeteren.
I bogen skriver Lodalen om venner, toiletorgasmer, Madonnas bukser, sex, ungdomskollektiver, politiske demonstrationer, retfærdighed m.m.
Og den er øvrigt udkommet på Atlas Förlag, en del af Arenagruppen – et idealistisk foretagende – der også udgiver tidsskriftet Arena, som i 2003 blev kåret til Årets kulturtidsskrift i Sverige.
Besøg Atlas Förlag, hvor bogen evt. også kan købes, 176 sider, kr. 50,-[SEK]
*

RELEVANTE LINKS:

Sentura har bragt nogle små klip fra Mian Lodalens roman

Forlaget Fringeløv er et lille fritidsforlag – besøg dets hjemmeside og læs lidt mere om bogen

Citaterne af Mian Lodalen i anmeldelsen stammer fra et grundigt og spændende interview hos svenske qx.se [19. marts 2003]

Mian Lodalens roman kan fx købes gennem Bogguide.dk


 

"Det er os som bliver forladt. Selv af idioter. Tidligere når vi var ude, plejede vi at skåle med ordene: vi vil ikke nøjes med kagen – vi vil fandeme have hele bageriet! Det er vi holdt op med."
[Citat fra Krummeklubbens skamløse søstre]

Sveriges svar på Bridget Jones:
Tag med en cool lebbe på kærlighedsjagt

Krummeklubbens skamløse søstre er en sjov, varm og underholdende bog om en lebbes venskaber og kærlighed til kvinder. Men den kan nydes af alle.

ANMELDELSE: My bor uden gardiner, blomster og puder i en forstad til Stockholm og arbejder som freelancejournalist. Men økonomien hænger ikke sammen, selvom hun skriver for Queer Express.
    Det er nu ikke, fordi hun søger den store kærlighed. Men hun kan godt lide sex og ønsker sig bare en sjov legetante for voksne, som dukker op i ny og næ. Derfor synes hun, det er perfekt at gå efter gifte heteroer, fordi hun kan få sex og slippe for fire-timers psykotiske skænderier.
    Men alligevel

»Den handlar om tjejer som tar vad de vill ha. Hade jag läst en sån här bok när jag var 20-25 så hade jag blivit glad.«
[Citat: Mian Lodalen i interview på qx.se]

går det ikke så godt. Sammen med to veninder har hun dannet Krummeklubben. Reglerne er enkle: Den, som ikke bliver ringet op som lovet, bliver afvist, mobbet, gøres til grin eller er blevet brændt af flest gange, får tildelt klubbens trofæ "sleven".

Samtale – men ingen sex
Ifølge My er det svært for lebber at få forhold til at fungere. Det skyldes, at kvinder generelt har svært ved at tage initiativet. I modsætning til promiskøse bøsser er scoringsfrekvensen på lebbebarer lige så lav som i et supermarked. Og så har lebber en tendens til at holde op med at dyrke sex tidligere end alle andre. Men de analyserer det meget.

Bogen er skrevet i dagbogsform, men i modsætning til andet chiclit som Bridget Jones og Nynnes Dagbog

»Jag vill [...] visa att de flesta flator inte enbart ägnar sig åt att dricka te och klappa varandras katter. Jag har aldrig kunnat känna igen mig i den där trista bilden av lesbiska. Mina polare är galna, frispråkiga och kaxiga. De tycker sex är jätteroligt! Jag hoppas boken kan bidra till att krossa myten om den fula och asexuella flatan.«
[Citat: Mian Lodalen i interview på qx.se]

handler Krummeklubbens Skamløse Søstre om andet end jagten på den store kærlighed, og hvad man skal have på, indtil man finder den.
    Der er en politisk tone i bogen, som heldigvis aldrig bliver messende.
    My harcelerer over, hvorfor lebber ikke må få kunstig befrugtning? Og bogen fortæller om, hvordan lebber bliver udsat for chikane og diskrimination af naboer, venner og familie.

Klokketøjet er svaret
Bogen er en god beskrivelse af, hvordan det er hele tiden at blive konfronteret med sin seksualitet. Hvordan gør kvinder det sammen? Hvem er manden? Må jeg kigge på, når I elsker? Det er spørgsmål, som My ofte bliver konfronteret med til fest, tandlæge og gynækolog.
    My bliver tit spurgt "Hvornår sprang du ud?" Hun vrisser: "som om det var noget man gjorde en gang for alle. Jeg springer ud hver eneste dag."
    Og My og veninderne må ofte lægge ører til mænd af typen:

»Jag hoppas att man kan ta boken för var den är och se att den inte är en politiskt korrekt bok som är tillrättalagd på något sätt. Det är mycket självironi, karaktärerna driver med sig själva, med män, heteronormen och även med flatvärlden.«
[Citat: Mian Lodalen i interview på qx.se]

jeg-stiger-af-knallerten-som-om-det-var-en-hidsig-hingst, der mener, at deres klokketøj er svaret på alle problemer i universet.

Jamen, var det bare så enkelt.

Selvom bogen handler om kvinders forhold til hinanden og homofobiske forældre, så kan bogen sagtens nydes, selvom man ikke tænder på kvinder. Hvis man ikke vidste det, beskriver bogen, at lebber bruger dildo, er liderlige, prutter og gerne vil tjene penge. Men bogens styrke er det livlige sprog. Ordene bliver vendt og drejet og brugt i nye sammenhænge, som sprutter af fortællelyst.

Det bedste er portrættet af kaoten My, som oplever byger af afvisninger og bunker af ubetalte regninger. Mys skrøbelige mod og trodsige livlighed er genkendeligt og vedkommende.
    Og My har fået en fast plads blandt fantasiveninderne. Hun kommer tit forbi til en drink, en sludder og en nærende gryderet.

[ t o p ]       [ h j e m ]