Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 


    K o r t   n y t  

Avantgardessert. Det litterære tidsskrift Banana Split kan fejre ti års jubilæum næste år. Og det er ganske imponerende, når man bevæger sig i den smalleste ende af det litterære danmarksbillede.
  Selvom titlen antyder indbydende godbidder for den lækkersultne, så sikrer Banana Split mere, at selv den mest kræsne finlitterat ikke behøver at gå sulten i seng, end de byder på et kalorierigt orgie i flødeskum og is.
  Nummer 18 er på gaden, og det kan købes for 70 kroner for næsten 200 sider. Det byder på højdepunkter fra de tidligere numre, og en gennemlæsning afslører, at udbuddet er ganske varieret. Der er næsten alt lige fra en ikke særlig morsom sketch af Monty Python, over fremragende digte af Wallace Stevens til en sides komplet ligegyldige ord fra Simon Grotrian. God appetit!
/ujj

 

Det gode selskab. Når man hører om et eller andet litteratur-arrangement, så står der undertiden med småt at dêt og dêt litterære selskab er vært. Men hvem er de egentlig disse selskaber? Det kan man nu få opklaret takket være Oversættercentret på Hald Hovedgaard, der nu prøver at udvide sig til et nationalt og internationalt litteratur-hus.
  På netadressen www.oeversaettercentret.dk, kan man se en liste over de forskellige litterære selskaber med medlemsantal og kontaktadresser. Det er ikke uden underholdende overraskelse at læse om de 34 forskellige selskaber. F. eks. har Johannes Buchholtz Selskabet 250 medlemmer. Men Holberg-Samfundet mærkeligt nok kun 89. Bakkehuset - Dansk litteraturforening - 150 medlemmer - fejrer i november Adam Oehlenschlägers fødselsdag i Frederiksberg Slots riddersal (skål!). Og så er Det danske kriminalakademi - tilsyneladende ikke kun et uddødt fortidslevn - det står opført med adresse, aktiviteter og hjemmesideadresse.
/jhm


Pip gok Ja, ja, forhåbentlig er ordvalget lidt mere varieret hos de 14 ny-udklækkede forfattere, der præsenteres i den debutant-antologi Gyldendal lancerer i oktober måned under navnet søren - talenter 2000.
  "Det er en antologi, der præsenterer fjorten nye forfattertalenter fra Gyldendals manuskriptbunker: fem prosaister og ni lyrikere, der ikke har haft tekster på tryk i det gamle årtusind. Udvalget spænder vidt - fra socialrealistisk prosa til modernistisk lyrik og poetryslam.
  Udgivelsen er ment som en opmuntring til de forfattertalenter, der har sendt deres manuskripter til Gyldendal", lyder det fra forlaget med trane-logoet, der nyligt har fået en make-over. Blandt bidragyderne på de 158 sider til kun kr. 40,- er Hans Lucht, Camille Blomst, Sara Trier og Kristina Stoltz, der alle debuterer med egne bøger senere på året.
/jhm

 

Guldgrube for læselystne. Sådan beskriver Akademisk Forlag deres egen udgivelse af Dansk Litterær Analyse, som er en opdateret genudgivelse af Livsbilleder 1 - 2 (1991). Bogen er skrevet af Erik A. Nielsen og Svend Skriver og er en forholdsvis lettilgængelig introduktion til begrebet tekstanalyse. Der analyseres og gennemgåes en lang række tekster fra Leonora Christina til Simon Grotian.
  Nielsen og Skriver breder deres analyser ud til at omfatte selve livet: "Litteraturvidenskaben... beskæftiger sig med nogle af de største livsbilleder, nogle af de sandeste virkelighedsgengivelser, menneskeheden overhovedet har skabt." Bogen på 340 til kr. 278,- er udgivet i samarbejde mellem Akademisk Forlag og DR Multimedie, fordi dens førsteudgave blev skrevet på baggrund af ti radioudsendelser, hver af en times varighed, der er stadig tilgængelig på bånd.
/ujj


Kongelig debutant 1 Prins Henrik udgiver i november måned sin første digtsamling på dansk.
  Digtsamlingen, Cantabile, der oprindeligt er skrevet på fransk og siden oversat til dansk af Per Aage Brandt, udkommer på Poul Kristensens Forlag. Digtsamlingen er prinsens første på dansk – men ikke den første han har skrevet. Tidligere har prinsen nemlig udgivet digtsamlingen Chemin Faisant i privattryk. Den fik Det franske Akademis Le Grand Prix de Rayonement Franciase. Dertil blev Prins Henrik tilmed tildelt en plads blandt de såkaldt "40 udødelige" i et andet litterært akademi, Lácademie de Jeux Floraux. Anerkendelserne blev givet prinsen for hans digte – ikke fordi han er kongelig.
  I et interview med Ninka i Politiken siger han om sine digte: "Man skal have ro i sindet for at kunne digte…jeg skriver da af og til nogle digte, de ligger i mine papirer, det har mine børn bedt mig om…At skrive forudsætter vel at underbevidstheden pludselig har en slags melodi, sideløbende med ord, der former sig sådan, at man får lyst til at nedfælde dem i et digt.

Kongelig debutant 2 Indtil digtsamlingen er på gaden og man selv kan konstatere om prinsens digte fungerer på dansk, så kan man måske få en fornemmelse for, hvad der er i vente med en lille smagsprøve, de første linjer fra digtet Fredensborg, trykt i Politiken den 6. Juni, 1992. Digtet er oversat af H.M. Vejerbjerg, der er et oversætter-pseudonym for Prins Henrik og Dronning Margrethe:

En pude der hviler på landskabets ryg.
En Khan har slået sig ned
og udspændt sit telt i det grønne.
En Bryllupskage?
Et mausoleum for oldtids tanker?
Et sølvgråt skrin til til en sjælden krone.
En safiansæske, hvid med sølvgråt præg
Som natten forvandler til en stjernetiara.

Interesserede, der vil se den allerede kendte debutant live, kan se ham optræde på Bogmessen i Forum søndag den 19. november.
/jhm


Superlove og nettoblad. www.forfatternet.dk er bibliotekernes sympatiske forsøg på at lave et virtuelt forfatterleksikon. Sigtet er bl.a. at bidrage til udbredelse af dansk skønlitteratur med 800 forfatter-omtaler og at åbne for kontakt mellem forfatter og læser.
  Senest har det fået en række negative reaktioner for dets mangler på design-siden i "Forfatteren". Men indholdsmæssigt er der ind imellem nogle godbidder.
 En af de nyeste forfattere er Rolf Gjedsted, aktuel med digtsamlingen Skrigende mand fra Schønberg, som på siden giver en underholdende præsentation af sig selv og ikke lefler for nogen. Man kan læse, at han begynder at skrive digte som '15' og, at han "følte, at jeg allerede vidste alt".
  Endvidere fortæller han, at han bidrog til hippie-tidsskriftet Superlove og kørte på motorcykel med medlemmer fra The Doors. Som anmelder, siger han, at han har læst uhyre meget seriøs litteratur, der gav ham kvalme. Af lyst læser han helst uforståelige, romantiske digte, faglitteratur om lerdueskydning og går skam heller ikke af vejen for at konsumere nettobladet.
/jhm

 

Flere noter

 

 

 

Opiumskrigen i Grønland er den lokkende titel på én af de to kriminalromaner, der foreløbig er kommet fra det forholdsvis nye, grønlandske forlag Atuagkat (betyder: bøger). Bogen, skrevet af Kunuk Franzin, er noget så usædvanligt som en kriminalroman, der udspiller sig i Grønlands hovedstad, Nuuk.
  Rygtet vil vide, at den i en dokumentarisk stil går i dybden med det moderne Grønland, hashhandel, diverse lyssky affærer og mord. Den anden krimi fra forlaget er Henning Jacobsens Helmer Graaes første mord. En spændingsmættet historie, hvor en halvfalleret journalist med det næsten obligatoriske rod i privatlivet, en forsvundet søster og ikke mindst kærligheden med K, udgør de væsentligste elementer. Begge bøgerne er naturligvis på dansk, koster kr. 248,- og kan bestilles på www.atuagkat.gl
/jhm

 

Tekst-jockey. En ny, norsk roman har delt den litterære offentlighed midt over. Dem, der synes idéen er på grænsen til det geniale og siger en hel masse spændende om litteratur og læse-måder. Og så dem, der synes det er en tom provokation. Requiem som romanen hedder er skrevet af den 28-årige debutant og litterat Henrik H. Langeland og består af 90 procent citater fra Prousts På sporet efter den tabte tid.
  Citaterne er taget direkte fra Prousts værk og sat ind i en ny ramme, hvor hovedpersonen er en pædofil europæer. I kolofonen kalder forfatteren bogen "en dødsmesse over en tabt forfatterforståelse". Selve samplingen af tekster er set før, f.eks. af William S. Burroughs; men Langelands resultat er en konventionel, realistisk fortælling. Langeland, der kalder sig en tekst-jockey, han har også en lidt usædvanlig arbejdsmetode for en forfatter. Han lejer sig nemlig ind i et kontorfællesskab med to andre forfattere.
/jhm

Det ny Reception hedder de danskstuderendes udmærkede gratis blad på Københavns Universitet, der udkommer to gange halv-årligt. I efterårsnummeret er der sat spot på så død en sild som begrebet avantgarde. Det giver forskellige udslag.
  Et interview med en af 70'ernes heftige, danske digt-avantgardister og nu fortrinsvis romanforfatter, Henning Mortensen. Avantgardens historie som hyperlinket collage. Og et interview om avantgarden med forfatterskolens leder Niels Frank, der bl.a. siger, "Man skal ikke tænke avantgarden som den tænkte sig selv omkring århundredeskiftet, men vi skal heller ikke holde op med at tænke på den. Vi er bare nødt til at omformulere den". Det ny Reception kan nås på detnyreception@forum.dk
/jhm

Gyldendals grønne litteraturhistorie fra 1985 er blevet genoptrykt kun få måneder efter, at Sentura i #7 henvendte sig for at spørge, hvorfor den skulle være så svær at få fat på. Selvom nogle af forfatterne i dag må rødme over det ultra-marxistiske indhold, så er den foreløbig det bedste bud, vi har på en moderne dansk litteraturhistorie.
  De ni bind på 5232 sider koster kr. 1995,- altså en sidepris på ca. 38 øre. Vil man gerne spare et par hundrede kroner kan en blå udgave stadig fås til kr. 1599,- fra Samlerens Bogklub. De tilbyder endda, at man kan betale den over to gange.
/jhm

 

Flere noter