Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Hjem
  S A M T A L E   M E D   T R E   U N G E   K V I N D E R N Æ S T E

N a t u r e n s  b y r d e
                          - KarriereQuinder - ti år efter


Af Uffe Andersen

Efter 1. Verdenskrigs "barbari" skrev Sigmund Freud i 1920 en bog om, at menneskene var nødt til at tage "kulturens byrde" på sig. Og nu siger en gruppe unge svenske feminister i debatbogen Fisseflokken, at 'naturens byrde' - med at passe børn og hjem og gøre sig til for manden - længe nok har hvilet tungt på kvinderne. Det er på tide, mændene giver et nap, mener de.

Det mente Judith, Louise og Heidi også. De tre har dét tilfælles, at de gik i samme årgang på samme gymnasium - og var medlemmer af KQ. KarriereQuinder var mest for sjov - men mente på den anden side helt alvorligt, at kvinder skulle 'opad og fremad'.
I dag - ti år efter - mødes vi om tekopperne for at snakke om den svenske feminist-debatbog, Fisseflokken. De svenske kvinder gør for eksempel opmærksom på, kvinder stadig ikke får samme betaling for at udføre samme arbejde. Og i Danmark hører man på 'kvindernes internationale kampdag' - den 8. marts – at på chef-gangene (hvor der i forvejen mest er mænd) får kvinder op til 25% mindre end deres mandlige kolleger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Men foreløbigt dukker Judith, Louise og Heidi sikkert heller ikke op på chef-gangene - for de har mere jordnære ting at tænke på. Vores samtale er underlagt og til tider overdøvet af en ivrig blabren, pludren, græden eller raslen og hamren med legetøj - altsammen generøst leveret af Judiths og Louises børn på ni og syv måneder. Derfor er det ikke altid til at høre, hvad der helt præcist bliver sagt - hvad læseren og de refererede bedes tilgive.


Vi sidder på Himmerlandshistoriers hjemegn - hos Louise, der er 30 år, skolelærer og har to børn. Hendes mand er på arbejde, så vi er alene i det store, lyse etplans-hus, hvor hun tilbringer sin forældreorlov med at passe hus og børn. Heidi er 30 år, mor til to børn og har et tredje på vej. Hun er agronom og arbejder som faglærer på en landbrugsskole ved Viborg. Også Judith er 30, uddannet bibliotekar, har eet barn – og forældreorlov.

N Æ S T E