Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

ANMELDELSE
Morten Piil:
Film på hjernen
– 40 års bedste biografoplevelser
Artikler
666 sider
Kr. 368,-
Informations Forlag
Udkommet vinteren 2003

 

Af
Peter Due Jensen


Omslag til bogen

"Hvis en anmelder opfatter sig som publikumsrepræsentant, er han uinteressant. Anmelderens berettigelse ligger i at byde læseren den service, som reklamen ikke giver. Der findes en styrtflod af reklamer – også for danske film – og den eneste måde læseren kan få uafhængig information om en film, er gennem anmeldelsen."

"Meget af det, der skrives i dag, foregår i gratisblade, som vel egenlig er reklameblade. Som f.eks. Filmguiden, hvor mange skriver. Men jeg ved ikke, om man kan kalde dem anmeldere, for de kan jo kun skrive positivt.
En af grundene til, at der er så få, som er virkelig kritiske også på dagbladene, er, at vi ikke længere har en udklækning af dem i filmtidsskrifterne..."

Citat: Morten Piil under en snak med Kim Skotte (interview i Information 2003)


*

RELEVANTE LINKS:


Læs hele snakken om filmkritik mellem Morten Piil og Kim Skotte hos Information

Læs anmeldelser, kommentarer og andet filmstof af Piil hos Information

Læs også Senturas anmeldelse af Morten Piils Danske Filmskuespillere (Gyldendal 2001) – "Hver minibiografi er krydret med en række anekdoter" hedder det bl.a.


 

Piil lige i øjet:
En mand med papirerne i orden

Det store udvalg af Morten Piils tekster viser, at dag-til-dag artikler fra avisen sagtens kan leve videre i bogform på reolen...

Morten Piil har længe tilhørt gruppen af Danmarks mest respekterede filmkritikere. I vore dages stadigt mere uoverskuelige medielandskab, hvor kritikken er mange steder er degenereret til medielir, står er Piil stadig garant for en sober og saglig filmkritik.

Kærligheden driver værket
Morten Piil kunne for nylig fejre 60 års fødselsdag og samtidig fejrer 40 års jubilæum som anmelder. Efter en kort årrække på Berlingske Tidende i begyndelsen af tresserne fandt Morten Piils sin faste plads på Information, hvor han stadig hver fredag glæder de læserne med vidende og velskrevne artikler om nogle af ugens aktuelle film.

I en periode var Piil også redaktør af det velanskrevne tidsskrift Kosmorama og som filmkonsulent ved filminstituttet: Piil er med andre ord en mand med papirerne i orden, én der har "paid his dues".

Og det bedste af det hele er, at kærligheden til film tydeligvis driver værket: Piil elsker at formidle og øse gavmildt ud af sin viden.

Alt er med
Har man brug for at blive overbevist om Piils forfræffeligheder, kan man tage fat i det udvalg af tekster som Information udgiver i anledning af 40 års jubilæet.

Her er anmeldelser og artikler fra alle årerne. Og ikke mange nitter i den store bunke, der er valgt ud til lejligheden. For filmelskere, der ikke lige dyrker Piils selv, er her også noget at komme efter: bogen dækker næsten hele filmens historie fra Chaplin til de danske dogmefilm.

Filmhistoriens tunge drenge er alle repræsenteret ved diverse hovedværker og en eventuel afsluttende nekrolog. Det gælder navne som Howard Hawks, Orson Welles, Hitchcock, Kurosawa, Ford, Truffaut. Alle er med.

Bogen er på overskuelig og eksemplarisk vis inddelt efter lande – foruden et særskilte afsnit om klassikere, musikfilm og den nye bølge, der tydeligvis står Piils hjerte meget nær.

Fra avisstof til reol
Man kan måske spørge sig selv, om 40 år gamle filmanmeldelser stadig er brugbare? Kan de klare turen fra dag-til-dag stof i en avis til en varig plads på folks bogreoler?

Mit svar vil være, at det netop vil skille stenene fra hveden. For Piils anmeldelser viser sig at være inspirerende og oplysende langt ud over den levetid, de oprindeligt var tiltænkt i avisens spalter.

Ikke mange yngre anmeldere kan skrive så lydefrit og uden brug af klicheer om stort set alt, hvad der rør sig indenfor filmens verden. Den typiske Piil-anmeldelse kan på kort plads gøre en films univers og grundlæggende konfilkter levende og illustrativ.

Og ikke nok med det. Piil sørger også for at filmens enkelte dele (instruktion, fotografi, skuespil, klipning, tema, genre osv.) samtidig analyseres og til sidste samles i en præcis karakteristik eller egentlig tolkning. Man kan måske indvende, det er en traditionel fremgangsmåde – men hos Piil giver metoden bonus næsten hver gang, fordi indlevelsen og sjælen er med hele vejen.

God at konsultere
Det skal siges at bogen, i sagens natur, er træg at læse fra ende til anden. Den ene anmeldelse afløser den anden og det undervejs mister man koncentrationen af og til eller kommer til at kede sig lidt. Til gengæld er den helt uundværlig som en bog man kan konsultere, når man vil have forstand på en film, man har set eller genset.

Film på hjernen er udgivet som en hyldest til Piils virke. Vi andre kan glæde os over, at jubilæums-anledningen resulterede i så god en bog. Se, læs og lær.

[ t o p ]       [ h j e m ]