Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Morten Piil:
Danske Filmskuespillere - 525 portrætter
560 sider
Pris: indb. 299,-
Gyldendal 2001

 
Peter Schepelern (red.):
100 års dansk film
445 sider
Pris indb. 449,-
Rosinante 2001


Af
Louise Kidde Sauntved

 

omslag

 


 

Fremragende filmnyt

100-året for filmens opfindelse nogle år tilbage satte gang i en sand eksplosion af filmbøger. Ikke mindst herhjemme. Alle litterære filmfreaks har kunnet glæde sig over en række biografier, opslagsværker og andre gode sager. Og festen er langt fra slut. Der er netop kommet to nye og absolut fremragende tilføjelser til listen. Nemlig Morten Piils portrætbog over 525 af de mest fremtrædende danske skuespillere og Peter Schepelerns (m. fl.) grundige gennemgang af hundrede års dansk film.

Underholdende oplysning
For et par år siden imponerede Morten Piil med sin viden, da han lavede Gyldendals Filmguide, en oversigt over danske film fra A til Z. Nu overfører han alfabetet til en af filmens og teaterets vigtigste elementer: Skuespilleren. Fra Jytte Abildstrøm til Clara Østø. De er der alle sammen. De store, der fylder lærreder og scener netop nu, og de store, der kan genses i vores danske filmklassikere. Og såmænd også en del af de små, der kun har haft meget få store roller, men alligevel har gjort sig bemærkede.

Nogle har meget plads. Kim Bodnia fylder næsten to sider - til gengæld er der ikke noget billede. (en af bogens meget få fejl!) Nogle må nøjes med kort omtale. Som Birthe Backhausen, der må nøjes med 20 linier for sin rolle som "Musse" Skjold Hansen i Matador.

Noget af det bedste ved Piils bog er, at den ikke er et tørt og informativt opslagsværk. Den er underholdende læsning. Hver minibiografi er krydret med en række anekdoter, begivenheder, citater m.v., der alt sammen er med til at gøre skuespillerprofilerne meget levende. De er ikke længere bare ikoner på skærm og scene, men ægte levende mennesker. Det er spændende og informativ læsning. Og en flot præstation af Morten Piil. Lad os håbe den bliver opdateret med jævne mellemrum.

Fra succes til succes
100 års dansk film er i virkeligheden ikke en ny bog. Den er en gennemskrevet og udvidet udgave af Kosmorama nr. 220, der blev udgivet af filmmuseet i 1997, i forbindelse med filmens 100-år. Eneste radikale tilføjelse er de tre sidste år af århundredet, der jo som bekendt var nogle meget vigtige år for dansk film, med blandt andet store succeser for Dogme-bevægelsen.

Bogen er inddelt i overskuelige kapitler for hvert ti-år. Hvert kapitel fortæller om de vigtigste temaer for perioden og indeholder referater af de vigtigste film. Hvert afsnit er skrevet af en fremtrædende dansk filmforsker, der har specielt godt kendskab til perioden. Bidragydere er Casper Tybjerg, Eva Jørholt, Ebbe Villadsen, Dan Nissen og selvfølgelig Peter Schepelern.

100 års dansk film er en spændende og velfortalt gennemgang af den danske filmhistorie. Underholdende læsning, og en kilde til forståelse af den specielle danske måde at fortælle film på. Vi kommer gennem både nedtursperioder og succesafsnit, store filmsucceser og store fiaskoer. På smukkeste vis lukkes filmfortællingen om sig selv som en cirkel. Vi starter med dansk stumfilms store internationale succes, og slutter med den nuværende succesbølge, hvor udlandet for alvor har fået øjnene op for, at dansk film er andet og mere end Bille August og Carl Th. Dreyer.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]