Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

 

Forudsigeligt bedrag

FILMANMELDELSE
Orig.titel: Random Hearts
Da.titel: Tilfældige hjerter
USA, 1999
Instruktør: Sydney Pollack
Producent: Marykay Powell & Sydney Pollack
Manus: Kurt Luedtke & Darryl Ponicsan (efter roman af Warren Adler)
Fotograf: Philippe Rousselot
Klip: William Steinkamp
Musik: Dave Grusin
Medvirkende: Harrison Ford, Kristin Scott Thomas, Charles S. Dutton, Paul Guilfoyle, Dennis Haysbert, Bonnie Hunt, Richard Jenkins, Sydney Pollack & Peter Coyote
Spilletid: (133 min.)
Premiere: 19 november

 

Af Kenneth T. de Lorenzi

Åh, den utroskab! Nogle gange får man det indtryk, at det er den værste forbrydelse af alle, i hvert fald hvis man betragter den amerikanske underholdningsindustri - lige fra talk shows til spillefilm.

I Sydney Pollacks nyeste "kærligheds-thriller" straffes de formastelige gudskelov allerede i anslaget og efterlader herved barmhjertigt en udvej for, at filmens to stjerner kan indlede et skyldfrit forhold, baseret på sorg og retfærdig harme.

Pollack er dog trods alt en instruktør, der kan sit håndværk, og den første halve time er da også effektivt afviklet, til tider endda helt engagerende. Men en halv engagerende time ud af to endeløse timer og ét langt kvarter er selvfølgelig slet ikke nok.

Dutch (Harrison Ford), der arbejder for politiets interne affærer, og Kay (Kristin Scott Thomas), der er medlem af kongressen og midt i en valgkampagne, mister deres respektive ægtefæller ved et tragisk flystyrt.

Den grusomme sandhed går dog først op for Dutch, da han fatter mistanke til, at hans kone havde løjet om formålet med sin rejse, fordi hendes navn ikke figurerer på nogen passagerliste. Det tager ham ikke lang tid at finde frem til, at hun rejste under falsk navn og i selskab med Kays mand.
Han opsøger den afvisende Kay, og får hende modstræbende til at slå følgeskab med sig i sin søgen efter spor og beviser på de afdødes utroskab.

Efter at deres forbindelse, på ganske forudsigelig vis, har antaget amorøs karakter, forliger Kay sig med bedraget, modsat træmanden Dutch, som ikke kan give slip. Og det går den sidste 3/4 af filmen så med.

Dutch har brugt det meste af sit liv på at afsløre andres bedrag uden at have fattet mistanke til sin egen kones eskapader. Kay er som politiker afhængig af at kunne stole på sine nærmeste. Det har hun ikke kunnet, og det filmens pointe, og det, der skulle gøre denne patetiske affære engagerende for os. Begge har succesfulde karrierer, men funderet på hjemmefrontens bedrag og løgne.

Det er som sagt intet i vejen med håndværket i Random Hearts, og bag filmen er der mange prominente kræfter, bl.a. manusskriptforfatteren Kurt Luedtke. Det var ham, der stod bag Sydney Pollacks Out of Africa, og hvis du hørte til blandt dem der nød "Meryl Blixen på safari" vil du sikkert lige så villigt lade dig underholde af sur-søde-misbrugte-og-forladte Harrison og Kristin.

[ h j e m ]