Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Jan Stage:
Saltsøen
Noveller
206 sider
249,95 kr.
Høst & Søn 2001


Af Helene Vindsmark

 

omslag
 

Stages barske univers

Vil man have happy end, skal man ikke gå til Jan Stage. Han er en erfaren mand. Han har rejst meget, set meget og skrevet meget, og han ved bedre end nogen, at verden ikke altid er et godt sted at være. Grimme ting sker for gode eller bare helt almindelige mennesker, og nogle gange bliver alt ikke godt igen. 'Saltsøen' handler om livet, når det viser tænder.


Fremmedgørelse uden forløsning
En del af novellerne foregår i fjerne egne og handler om krig og ufred; emner, som Stage kan tale om med en vis vægt efter sin tid som krigskorrespondent. I titelnovellen ender en flok ulandsfrivilliges telttur med drab og skalpering, og den tragiske historie præsenteres pænt pakket ind i noget så afsindigt som en lakonisk forsikringssag. Man møder FN-soldater under bombardement, og man ser, hvor svært det kan være at vende hjem, når man har krigen med sig i bagagen. Andre udspiller sig i fredeligere omgivelser. På et hotelværelse, fyldt med den (selv)iscenesættelse, der skaber stjerner. På en flyveplads, hvor et ægteskab går itu. Eller hos et filmhold, der skal lave dokumentarudsendelser og skabe debat.
    Men hvad enten der er krig eller fred, er fællesnævneren i novellerne menneskelige omkostninger og fremmedgørelse – oftest uden forløsning.


Erkendelse uden kynisme
I Saltsøen er der en åbenlys erkendelse af, at ondskaben har gode kår på jord. Mennesker gør hinanden fortræd, og verden er ikke retfærdig. Den indstilling kunne godt have gjort bogen til et nedslående bekendtskab med en mindre dygtig styrmand ved roret.
    Men Stage henfalder heldigvis aldrig til kynisme. Han ser de hårde realiteter i øjnene og ruller tragedierne ud med en næsten skræmmende selvfølgelighed. Han leverer det hele videre uden formildende pynt, men bestemt ikke uden sympati, medfølelse og forståelse.


Levedygtige historier
Novellerne i Saltsøen er ikke dugfriske. De 14 noveller er samlet fra de seneste ti år, og visse læsere vil måske mene at kunne genkende nogle af historierne. Det er ingen tilfældighed. Nogle af novellerne har tidligere været trykt i dagblade eller tidsskrifter, og nogle har dannet forlæg for romaner. I sit efterskrift betegner Stage noveller som romaner, der endnu ikke er blevet voksne.
    Imidlertid har novellerne alle som én eksistensberettigelse i kraft af sig selv, og ikke en eneste er overflødig. 'Saltsøen' er en perlerække af tragiske, pragtfulde og levedygtige historier, som bestemt godt kan tåle et gensyn.


Ægte og mindeværdigt
Stage er en fremragende fortæller, også på det sproglige område. Hans stringente brug af sproget formidler både personer og begivenheder videre til læseren i levende live. Stage siger præcis, hvad der skal siges, hverken for meget eller for lidt. I 'Saltsøen' er folk ikke lykkelige – med en fattig fisker som en mulig undtagelse. Bogen viser mennesker, der gøres fortræd af andre mennesker. Det er triste skæbner, men som læser føler man med dem, og man forstår dem, for frem for alt er de ægte. 'Saltsøen' er en mindeværdig læseoplevelse.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]