Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 19.5.2004
[Opdateret d. 13.11.2009]

LYNINTERVIEW
med Janne Teller og Sven Holm om antologien Skriv din satan

 

Af
Julie Top-Jensen



 
Omslag til bogen

Janne Teller, Sven Holm og Thomas Rasmussen (red.):
Skriv din satan
25 forfattere om at være forfatter
Antologi
250 sider
Kr. 250,-
People'sPress
Udkommet 13. april 2004




*

RELEVANTE LINKS:

Sentura har tidligere bragt Naja Marie Aidts bidrag "Syv små syge stykker" fra bogen... læs stykkerne, se mere om bidragyderne m.m.

Besøg Janne Teller på janneteller.dk

Se lidt mere om Sven Holm hos litteraturpriser.dk

Savner du skrivetips? Læs nordmanden Finn Øglænds lærerige essay "20 måder at skrive dårlige digte på"


 

Lyninterview:
Så går vi rundt om en skriveproces

De fleste af de spørgsmål, man måtte have om forfatteres arbejde, besvares i Skriv din satan, siger redaktørerne Janne Teller og Sven Holm.

Alle vil skrive – ingen vil læse, siger man surt i visse litterære kredse. Og det er vel skrivelysten, der giver bogen Skriv din satan, som det entreprenante forlag People'sPress for nylig har udgivet om den idealiserede profession, eksistensberettigelse. For her kan forfatterspirer kigge med over skulderen til de professionelle forfattere og sammenligne sig med den ægte vare. Og tjekke efter: Er der nogen paralleller til ens eget skriveri? I dette lyninterview fortæller bogens redaktører mere om idéen bag Skriv din satan.

Hvordan opstod idéen til bogen?
– Som forfattere bliver vi altid spurgt om skriveprocessen, når vi er ude at læse op, i.e. hvordan skriver du, hvor får du idéerne fra osv. Derfor tænkte vi, at det kunne være interessant at samle en række forskellige skønlitterære forfatteres egne ord om det at skrive. Vi ønskede fra starten hver enkelts helt personlige bud på skrivning, i den form og om de emner, som har betydning for den enkelte forfatter.

Hvordan har I valgt forfatterne ud?
– Ud fra et ønske om at repræsentere alle slags forfattere: digtere, prosaister, krimiforfattere, unge som garvede, kendte som ukendte, mænd og kvinder. Vi spurgte omkring femogtredive forfattere, og blandt disse kunne og ville femogtyve gerne være med, hvilket vi syntes var meget passende.

Det essentielle dilemma
Hvordan har det været at samarbejde med forfatterne om bogen?
– Det er altid inspirerende at samle trådene på tværs blandt kolleger, der ellers sidder mest i egne skriveværelser. Det har været både sjovt og tankevækkende at høre indfald og overvejelser omkring skrivningen, når forfatterne uvant vendte fokuset mod deres eget skrivebord.

– Også fra dem, der var nødt til at sige nej til at medvirke, har vi fået nogle vidunderlige tilbagemeldinger. Vi fik således lov at medtage Camilla Christensens svar i antologien, fordi dette i al sin korthed opsummerer det måske mest essentielle dilemma for skønlitterære forfattere: "Jeg har ikke kontaktet jer i lang tid, for jeg kan ikke finde ud af at omgås folk længere ...".

Vi kan ikke lade være
Hvordan er resultatet sammenlignet med, hvad I havde forestillet jer?
– Vi er overvældet over resultatet. Det er blevet en livlig og forskelligartet bog med mange inspirerende og dybtgående tanker om det at skrive skønlitteratur. Hver enkelt har givet sin særlige vinkel, og det gør bogen meget personlig og lærerig – også for os selv. Det er interessant at se, hvad kollegerne gør i og omkring skrivningen, og hvilke tanker de gør sig herom. Og vi tror, at læserne i denne bog vil finde svar på de fleste af deres spørgsmål om forfatternes proces.

– Når vi citerede Brandes i forordet, var det for at drage en parallel til hans udsagn: "Det er med andre ord Fanden personlig vi kan takke for at menneskeheden i sin syndefuldhed evigt fornyes." For ligesom Brandes henviser til mennekets lystefuldhed og (ironisk ment) syndefuldhed for at menneskeslægten skal fortsætte, så fremgår det utvivlsomt af teksterne, at det er de samme dobbelttydige kræfter, der ligger bag den kunstneriske skaben. Særlig slående har det været, at titlen Skriv din satan, som der ellers var stor diskussion om, kom til at passe så godt med indholdet. Det er en forbandet enerverende, men også en livgivende proces at skrive skønlitteratur. Ingen tvivl om at alle forfatterne kun gør det, fordi de ikke kan lade være!

Overskud går til forfatterinteresser
Hvordan kan det egentlig være, at overskuddet skal gå til forfatternes fagforening?
– Danske Skønlitterære Forfattere, DsF, er ikke en fagforening, men en sammenslutning af skønlitterære forfattere, der arbejder for de skønlitterære forfatteres rettigheder indenfor alle områder, heriblandt biblioteksbetaling, forlagskontrakter, kulturstøttemidler osv. Vi foreslog derfor forfatterne, at overskuddet fra antologien skulle gå til foreningen, for derved at støtte både vores egne og alle andre skønlitterære forfatteres interesser, og der var straks stor opbakning fra alle til denne idé.

[ t o p ]       [ h j e m ]