Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

ANMELDELSE
Peter Adolphsen:
Små historier 2
85 sider
Kr.168,-
Samlerens Forlag


Tosserier og tankevridere

 

 

Af Jakob Hansen

 

Omslag

 

"Hvis denne sætning bliver den første et spædbarn opfanger." Sådan lyder det ganske enkelt i en af Peter Adolphsens små historier, der opremser en masse "hvis'ser". Et sted hos Per Højholt hedder det: "Dette kunne have været den tekst du brugte dine sidste sekunder på at læse."

Peter Adolphsen lægger da heller ikke skjul på, at Højholt er det store forbillede, når han indledende citerer den gamle mester og med sine små historier lægger sig tæt op ad de korte tekster i Højholts praksis-serie. Forskellen på de to sætninger passer godt med, at Adolphsen er sidst i tyverne, og forbilledet må have været i tresserne, da han fremkaldte sin sætning på papiret. Der er da også anderledes eksistentiel tyngde hos Højholt, men det er den samme drillende finurlighed, som læseren bliver udsat for.

Der er tale om ultrakorte historier på en til to sider, skrevet i et nøgternt og præcist sprog, som svinger mellem leksikalsk højtidelighed og latrinær fjollethed, som f.eks. "Hvis min røv var spids og min lort grafit, så var jeg en blyant", som eksempel på det sidste. De fleste historier er en nydelse at læse, fordi de er så skarpt formulerede, og man har næsten hele tiden fornemmelsen af den parodiske humor, som underliggende driver de fleste historier. Eller også støder man direkte ind i en eller anden lille pointe eller underlighed, af parodisk eller filosofisk tilsnit, som gør at man enten fniser, bliver overrumplet, undres eller får forskudt sit perspektiv, hver gang man i ny og næ lige hiver den lille bog frem og læser en historie.

Mange af historierne grænser til eller indeholder fantastiske elementer. På halvanden side får man historien frem til i dag om usynlige gasskyer med bevidsthed, som opstod for 2 milliarder år siden. En anden historie er et fjollet klip fra en action-film, der spilles bagfra, og helt gakket bliver det i børnehistorien 'Marie, jud og gulemanden', hvor et rumvæsen med sprogproblemer lander på legepladsen, hvor Marianne står og sjipper...

Der er oplevelser med stoffer på Knippelsbro, en dansk konge, der konverterer til Islam, en engelsk konge, der tankemæssigt pludselig springer århundreder til et andet verdensbillede. Der er en Seeberg-pastiche, en opskrift på en særlig skulptur, der er historier om forfattere og skrift, ja der er sågar en readymade, som opremser alle nye ord i det danske sprog med h i førsteledsregisret, altså hjernedød, hjernestorm, hjernevask .... højrebølge, højreekstrem...

Man er kort sagt i ganske muntert og intelligent selskab med Peter Adolphsens finurlige og veldrejede 'Små historier 2', der er en fortsættelse på 'Små historier' fra 1996. Enkelte steder kammer det platte og fjollede lidt over, men så er det godt, at det kun er små historier. Og hvis Adolphsen vil til at skrive længere ting, så lover samlingens sidste, længere historie, 'En stille død på en øde ø', godt for fremtiden.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]