Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k

 

PORTRÆT


Af
Martin Glaz Serup

 
Plakaten til Death of a Gunfighter fra 1969 – Smithees "debutfilm"

*

RELEVANTE LINKS:

Se Allen Smithees filmografi

The Smithee Awards – en slags årets værste film

 

Filmmand afsløret:
Sandheden om Allen Smithee

Nu kan du få skovlen under filmnørden i omgangskredsen. Spørg ham sådan lidt casual henover biografplyds-sædet, hvad det nu var for film Allen Smithee instruerede. Enten vil du blive mødt med ren uforstående måben eller også vil vedkommende være nødt til at give en noget svævende og halvfordækt forklaring. For Allen Smithee både eksisterer og eksisterer ikke – på én gang.

Allen Smithee er navnet på en amerikansk filmmand. Udover at han er bragende produktiv og laver alt fra musikvideoer, tv-serier og animationsfilm til (B-)spille- og tv-film, og bevæger sig gennem et utal af genrer, ja, så eksisterer han ikke.

Allen Smithee er et pseudonym filmfolk har mulighed for at bruge, hvis de ikke helt synes de kan være en produktion bekendt. Navnet er beskyttet af Director's Guild of America (DGA), som man bliver nødt til at ansøge, hvis man har 'lavet en Smithee'. Og på bare 30 år har han instrueret mere end 60 større produktioner.

En sand auteur
Smithee debuterede med Death of a Gunfighter i 1969, og kan også findes i creditsstrimlerne på flere helt store produktioner som for eksempel
»...findes i creditsstrimlerne på flere helt store produktioner...«
Scent of a Woman, Hellraiser eller Meet Joe Black. Og tv-udgaven af Dune, som ellers oprindeligt blev instrueret af David Lynch. Selv i Leonard Maltins legendariske film- og videoguide, står han opført. Men han er selvfølgelig også en sand auteur, der – som en Quentin Tarantino eller Woody Allen – både kan skrive og instruere, med mere, selv.

Dæknavn fra Hollywood
Navnet, eller mærkaten, "Allen Smithee" bliver måske i dag brugt med lidt skæv ironi, men Smithee stammer fra et Hollywood i et USA på toppen af den kolde krig. 'The Red Scare' og kommunistparanoiaen var altgennemtrængende, hvilket førte til en massiv sortlistning af en lang række instruktører, skuespillere og manuskriptforfattere. For stadig at kunne arbejde, måtte de gøre det under et andet navn, og for nogle var det: Allen Smithee.

Smithee opfindes
Men hvorfor lige dét navn?

En af de mange historier lyder at instruktøren Robert Totten blev fyret midt under indspilningen af Death of a Gunfighter. Man hentede så Don Seigel ind til at færdiggøre produktionen, men da filmen lå færdig ville ingen af de to instruktører krediteres for den. DGA krævede at der skulle nævnes en instruktør til værket, og Allen Smithee kom til. Ofte staves navnet 'Allen', men sommetider også 'Alan', og navnet kan således være et anagram for The Alias Men.

Dog findes der også en måske mere plausibel historie, der går på at Smithees skabere ville være sikre på bruge et navn ingen anden havde. Derfor 'Smith' med et ekstra 'e', og endnu et – for nu at være på den sikre side.

Seminar om karrieren
University of Pennsylvania afholdt i 1997 et større retrospektivt seminar om Smithees karriere, der også handlede
»Der er skrevet flere seriøse bøger om Smithee og hans værk...«
om ting som (selv)censur, signaturens betydning for et værk og anti-kunst. Der er skrevet flere seriøse bøger om Smithee og hans værk, blandt andet antologien Directed by Allen Smithee, der er redigeret af Jeremy Braddock and Stephen Hock.

Hvert år uddeler en flok filmnørder en 'anti-oscar' til årets dårligste film – The Smithee Award. Udover dén hjemmeside, findes der en masse andre, spredt ud over internettet – alle sammen er de i høj grad med til at holde Allen Smithee i live, selvom han aldrig har været det.

 

[ t o p ]       [ h j e m ]