Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

 

Vanvittige satsninger kørt af sporet

FILMANMELDELSE
Orig. titel: "Rogue Trader"
Da. titel: "Vild satsning"
England 1999
Instr.: James Dearden
Prod.: Christopher Ball & James Dearden
Manus.:James Deaden (Efter Nick Leesons selvbiografi)
Foto: Jean-Francios Robin
Klip: Catherine Creed
Medv: Ewan McGregor, Anna Friel, Yves Beneyton, Betsy Brantley, Caroline Langrishe, Nigel Lindsay m.fl.

 

Af Ulf Joel Jensen

Denne film er et skoleeksempel på, hvordan man får alt for lidt ud af sit materiale. Det er filmen om en vanvittig gambler, som rystede alverdens finansmarkeder og tvang en af verdens ældste banker til at måtte dreje nøglen om.

Det er den sande historie om bankmanden Nick Leeson, der i midten af 90'erne spillede højt - og tabte omkring 10,5 milliarder. Det er en kærlighedshistorie - og det er alt sammen gabende kedsommeligt.

"Vild satsning" har ganske vist et velfungerende og overraskende anslag. I den første scene møder vi ikke en forventelig kedelig og grå britisk bankfunktionær. Vi ser i stedet Ewan McGregor majet ud, så han ligner en parodi på Jim Carrey. Han sidder på en nordengelsk pub fyldt med fulde og dumme og højtråbende briter. Denne scene har et næsten eksplosivt drive, men den lover desværre mere end resten af filmen kan holde.

Herfra følger vi nemlig Nick Leeson, som McGregors figur hedder, hastigt accelererende op gennem hierarkiet i Londons ældste bank, Barrings Merchant Bank. Han griber dagen; ser mulighederne, hvor andre ikke ser dem, og pludselig er han nået til tops: Gift med den smukke Lisa (Anne Friel), beundret af hele finansverdnen, styrtende rig - og i gang med at lave flere penge til sin arbejdsgiver end nogen anden.

Men Nick Leeson succes er kun overflade. For i virkeligheden laver han slet ikke penge til Barrings Bank - han taber deres penge. Så grundigt, at banken faktisk går konkurs, og Leeson til sidst finder sig selv helt alene i sit selvskabte mareridt.

Det lyder jo i virkeligheden meget godt, ikke? Men det er det bare ikke. "Vild satsning" har for mange detaljer. Detaljer, som forklares for nøjagtigt, og det har den paradoksale effekt, at filmen får for meget fart på. Der er for mange korte scener, hvor McGregor løber gennem billedet og forklarer sine ansatte strategier, og det giver i sidste ende filmen et staccato-agtig præg.

Personerne mangler dybde og troværdighed, og dermed bliver deres historie heller aldrig interessant og nærværende for publikum. Det er en skam, for den utrolige historie om Nick Leeson og Barrings Bank-konkursen fortjener mere end de fleste historier at blive filmatiseret. Bare ikke på denne måde.

[ h j e m ]