Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k

 

Publiceret 2002
[Opdateret d. 23.10.2009]

ANMELDELSE
Jesper Wung-Sung:
Pelle Johns Engle
Drengeroman
114 sider
kr. 149,-
Forlaget Fugl
Udkommet efteråret 2002


Af
Ulf Joel Jensen

 Forside til bogen

Jesper Wung-Sungs bibliografi:

To ryk og en aflevering, Samleren 1998 (noveller for voksne)
Kender du ikke akkusativ, Samleren 1999 (roman for voksne)
Havet klapper, Samleren 2000 (noveller for voksne)
Kamelen kom til sidst, Gyldendal 2001 (billedbog - til børn)
En-to-tre-NU!, Dansklærerforeningen 2002 (ungdomsroman)
Pelle Johns Engle, Forlaget Fugl 2002 (drengeroman)"Jeg skelner ikke kvalitetsmæssigt mellem børne- og voksenlitteratur, kun mellem god og dårlig litteratur. Men der er da nogle ting, man ikke kan. Børnelitteratur skal indeholde et element af håb, synes jeg, om ikke andet så fordi at til dem, der er yngre end dig, kan du simpelthen ikke tillade dig at sige, at deres liv ikke bliver bedre end dit, altså give dem en hammer i hovedet, fordi du selv sidder der og er 40 år og arbejder på et kontor. Der skal være en åbning."

Kilde: Jesper Wung-Sung i interview (Information 2001)

*

RELEVANTE LINKS:

Læs mere om Wung-Sung på litteratursiden.dk...

Jesper Wung-Sungs egen hjemmeside...

Læs hele interviewet i Information...

 

Jesper med Swung

Jesper Wung-Sung er på banen med sin tredje ungdomsbog – sjovt nok udgivet på ligeså mange forlag. Og den har masser af potentiale til at redde en grå juleferie for de yngre læseheste…

Jesper Wung-Sung bevæger sig tilsyneladende væk fra voksenlitteraturen i retning af ungdomslitteraturen. Eller måske er det mere rigtigt at sige, at han bevæger sig i to sideløbende spor – et for voksne og et for unge, hvor sidstnævnte i hvert fald ikke tiltrækker sig mindre opmærksomhed fra forfatteren selv. Det kan man så begræde som voksenlæser, fordi man godt kunne savne noget mere af den fremragende skuffe, som fx debuten To ryk og en aflevering udsprang af.

Omvendt må man glæde sig på de yngre læseres vegne. For Wung-Sungs ungdomsbøger holder samme imponerende niveau. Tidligere i år udkom den roste En-to-tre-NU! om kærlighed og død blandt gymnasieelever, og nu følger "drengeromanen" – sådan lanceres den af forlag og forfatter – Pelle Johns Engle.

Det er en stram og kolossalt velskrevet bog om tre drenge (Pelle Johns Engle) i den begyndende pubertet. Og hér kunne anmeldelsen passende og meget traditionelt fortsætte i et kort handlingsreferat krydret med et par tematiske overvejelser – men det ville være at springe over det forkerte sted. For selvom de tre drenge har hver deres velfungerende arketypiske profil, selvom der tegnes overordnede og vigtige problemstillinger for grænselandet mellem barn og ung op, så er det ikke dér Wung-Sung skiller sig ud.

Sikkert hit under juletræet
For Pelle Johns Engles absolut største kvalitet er, at de lever. Wung-Sung husker fantastisk godt. Gang på gang får den voksne (og mandlige) læser aha-oplevelser hentet ud af glemslens mørke. "Det er rigtigt," tænker man uvilkårligt og ofte med et overbærende smil: "Det var sgu da sådan, vi gjorde!" Man genkender et levende liv.

I tilgift til denne ikke ubetydelig præstation er Wung-Sung i stand til at formidle sine erindringer om, hvordan verden ser ud omkring og i en 12-13-14-årig knægt på en både medrivende og selvstændigt levende facon.

Det gør bogen til en virkelig fin oplevelse for den voksne læser, og dét er der i virkeligheden ikke ret mange ungdoms-/drengebøger, man kan sige om. Nok så vigtigt gør det også Pelle Johns Engle til et væsentligt bekendtskab for målgruppen; drengene i den begyndende pubertet. Det bør placere den ved siden af de nye Play Station-spil og alt det andet gode under juletræet.

Bogen kan varmt anbefales. Den er fremragende!

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]